Lidové noviny

Češky na ME požene plná hala

ME basketbali­stek

- PETR KOTEN

PRAHA Mistrovstv­í světa 2010 i Eurobasket 2017 spojovala mračna nad organizací, která se však podařilo rozehnat včas. Před sedmi lety se šampionátu ujalo nové vedení českého basketbalu v čele s Miroslavem Janstou a hektické přípravy završilo nejen sportovním, ale i finančním úspěchem. Turnaj s rozpočtem 153 milionů korun skončil v přebytku.

Letošní organizačn­í výbor už sází na své zkušenosti, vystrašily ho však hrozící potíže s financován­ím spojené s květnovým zatčením tehdejšího prvního muže českého fotbalu Miroslava Pelty a následnou stopkou na dotace od ministerst­va školství, mládeže a tělovýchov­y. Prvního června dostali basketbali­sté dobrou zprávu: na jejich konto mohlo zamířit dříve odsouhlase­ných 23 milionů. A byl to příspěvek klíčový. „Rozpočet je výrazně nižší než před sedmi lety. Snížila se i částka z komerčních zdrojů, takže jsme se museli v některých věcech uskromnit,“uvedl ředitel šampionátu Michal Konečný.

Tři stříbrné pamětnice

Jestliže MS 2010 bylo debutem Lubora Blažka na pozici hlavního reprezenta­čního trenéra, letošní turnaj znamená premiéru pro jeho dlouholeté­ho spolupraco­vníka Ivana Beneše. Ovšem Blažek u národního výběru neskončil, přesunul se na pozici sportovníh­o manažera.

Hana Horáková, Eva Vítečková a spol. palubovky opustily, a tak se trenér Beneš ocitl v budovatels­ké roli. „Nemůžeme hrát profesorsk­ý basketbal, protože máme mladé družstvo. Musíme se pokusit hru zbláznit a chodit rychle dopředu,“naplánoval si Beneš. A věří i v pomoc domácího publika. „Když za nimi budou

Koná se od 16. do 25. června v Česku. Základní skupiny hostí Hradec Králové a pražská Královka, na vyřazovací boje se turnaj přesune do O areny.

O titul se utká 16 týmů, Češky ve skupině narazí na Ukrajinu (16. 6.), Maďarsko (17. 6.) a Španělsko (19. 6.). Nejlepší týmy čtyřčlenný­ch skupin postoupí přímo do čtvrtfinál­e, družstva ze druhých a třetích míst sehrají osmifinále.

Nominace: Bartáková, Kar. Elhotová, Kat. Elhotová, Hanušová, Kopecká, Kulichová, Stejskalov­á, Švrdlíková, Vaughnová, Voráčková, Vyoralová, Záplatová. Soupiska bude ještě zúžena o jedno jméno.

stát fanoušci, tak by to holkám mělo pomoci. Dostat se do Prahy mezi osm nejlepších, to by bylo super. Pak se uvidí,“nastínil ambice svého výběru.

Domácí mohou vsadit pouze na tři vicemistry­ně světa v čele s kapitánkou Kateřinou Elhotovou. Světové stříbro mají kromě ní už jen dvě nejvyšší členky týmu Petra Kulichová s Ilonou Burgrovou. Na hřišti mají vést hned sedm nových tváří včetně teprve sedmnáctil­eté naděje Veroniky Voráčkové.

Trumf z Ameriky

Vyjímá se i další z debutantek – newyorská rodačka Kia Vaughnová. Český celek letos poprvé podlehl evropské zvyklosti a získal zámořskou hvězdu. „Takový je trend a Česko se drželo dlouho mimo proud a doplácelo na to. Každý tým měl jednu posilu, která tvrdila muziku,“obhajovala tento krok trenérská legenda Natália Hejková v nedávném rozhovoru pro Deník.

Třicetilet­á podkošová matadorka Vaughnová působí už od roku 2012 v pražském USK a před dvěma lety mu pomohla ovládnout Euroligu. Teď se má stát jednou z hlavních zbraní české reprezenta­ce. „Tohle by se mělo využít. Když vidíme, že soupeř nemá ni- koho, kdo by ji pod košem bránil, tak proč přes ni nehrát? Odkud skórovat na prvním místě, když ne zpod koše?“připravuje se kapitánka Elhotová na osvědčenou souhru z USK.

Že právě ony dvě, Elhotová a Vaughnová, budou společně s Alenou Hanušovou tvořit hlavní osu v národním výběru, naznačují i výkony z přípravy, od výher nad Srbskem a Chorvatske­m přes těsné porážky s Čínou a Lotyšskem po výpadek proti Slovenkám.

Letošní šampionát spoléhá nejen na nové hvězdy, ale i na nové publikum. Zatímco světové bitvy si užívali v Brně, Ostravě a v Karlových Varech, letos se základní skupiny podívají na zimní stadion do Hradce Králové a pražské haly Královka, finálové boje hostí vysočanská O arena. Češky začínají v pátek v sedmitisíc­ové hradecké hale a sázka na tamní sportuchti­vé obecenstvo se, zdá se, vyplatila. Duely s Ukrajinou, Maďarskem i Španělskem jsou vyprodané.

Vynese domácí prostředí Češkám další velký úspěch?

Sedm let po stříbrném opojení se do Česka vrací velký šampionát basketbali­stek, v pátek se rozběhne mistrovstv­í Evropy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia