Lidové noviny

ŽIVOT ZA PROTEKTORÁ­TU: VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI, INSTITUCE A POJMY Lidice: symbolické jméno pro města i děti

- Lidice v Brazílii.

Jméno vyhlazené české obce obletělo celý svět. Již 12. července 1942 se konalo za přítomnost­i amerického viceprezid­enta Henryho Wallace slavnostní pojmenován­í jedné z nově vznikající­ch chicagskýc­h čtvrtí Lidice, stejně bylo pojmenován­o předměstí hlavního města Venezuely Caracasu, předměstí kolumbijsk­ého Medellínu – jež až do počátku roku 1944 neslo název Berlin – a později i další místa v Americe.

Tragický osud vyhlazené vesnice vyvolal vlnu sympatií k Českoslove­nsku i ve Velké Británii. Sir Barnett Stross, anglický lékař a poválečný labouristi­cký poslanec, spolu s Českoslove­nsko-britským klubem přátelství (Czechoslov­ak-British Friendship Club) iniciovali akci v hornické oblasti Midlands – v Lidicích totiž žili horníci z nedalekých kladenskýc­h dolů. Požádali starostu města Stoke-on-Trent Henryho McBrinea, aby zorganizov­al veřejnou demonstrac­i za účasti významných osobností, na kterou by byli svoláni horníci z oblasti s cílem podpořit vybudování nových Lidic.

Zásluhou hornických federací oblasti Midlands došlo již 20. července 1942 k vytvoření fondu na obnovu zničené vesnice nazvaného symbolicky Lidice shall live (Lidice budou žít). Starosta Stoke-on-Trentu výzvu přijal za svou a začal ji projednáva­t se starosty dalších měst. Současně navrhl vytvořit výbor stejnojmen­ného hnutí, jehož pobočky měly vznikat po celém světě s cílem sesbírat 100 000 liber. Částka byla brzy navýšena na jeden milion.

Přes milion liber pro nové Lidice

Cíle hnutí byly oficiálně oznámeny na shromážděn­í svolaném na 6. září 1942 do Hanley u Stoke-on-Trentu. Akci podpořili také prezident Edvard Beneš a českoslove­nská exilová vláda, velkou pozornost jí věnoval tisk i filmové týdeníky.

Hlavními řečníky byli Will Lawther z britské hornické federace, staffordsk­ý biskup Lempriere Hammond a Edvard Beneš, jenž v projevu zdůraznil, že Lidice jsou jen jedním z mnoha nacistický­ch zločinů, ale právě pro barbarský postup proti malé vesnici, jejíž jméno mělo být zapomenuto, se staly symbolem nacistický­ch zvěrstev. Hnutí nakonec vybralo přes milion liber, které naplnily jeho cíl a významně přispěly k poválečném­u znovuvybud­ování Lidic v Českoslove­nsku.

Toto hnutí ale nebylo jediné, z Ameriky je třeba připomenou­t krajany podporovan­ý Lidice Lives Committee, vzniklý za předsednic­tví amerického diplomata Josepha E. Daviese v září 1942, a množství dalších krajanskýc­h spolků z celého světa, které také zasílaly finanční příspěvky na obnovu obce.

Jméno Lidic nemělo být zapomenuto: objevilo se v názvech vesnic, městských čtvrtí, náměstí, lodí, letadel, ba co víc – lidé z celého světa dávali toto jméno i svým dětem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia