Lidové noviny

Konec zen-buddhismu

-

Jsou okamžiky, které mohou změnit celý život. Prožil jsem takové chvíle, když se mi dostaly do ruky knihy o reinkarnac­i, meditaci a józe. Dočetl jsem se, že náš duch je věčný. Vracíme se stále na zem v nových podobách.

Když jsem se dozvěděl z knihy jogína Lakhsmanas­andry Striktanty Rao o novém pohledu na svět, v němž je možno žít v naprostém souladu se sebou i s přírodou, rozhodl jsem se, že také zkusím nejít proti proudu a stanu se miniaturní součástí této planety. Lehl jsem si v pokoji na zem, zavřel oči a naslouchal instrukcím z magnetofon­ové kazety. Ženský hlas mi něžně radil, jak mám uvolnit své tělo. Doporučova­l mi, abych si představil les, rozkvetlou louku na jaře nebo rybník plný leknínů. Zahlédl jsem louku, ale nebyly na ní květiny, nýbrž můj zápisník a tužky. U potoka

Pondělí Neff byl na kameni telefon. Obsazený. Později jsem si sice už dokázal představit vzrostlý javor, ale místo podzimního listí byly na větvích naše nezaplacen­é účty. Pocit absolutní prázdnoty jsem nacvičovat nemusel. Měl jsem ho už dávno. Nevzdával jsem se však a cvičil jsem pohroužení se do sebe.

Po čase jsem přece jen něčeho dosáhl. Usmíval jsem se na ženu i na sousedy. Na kohokoli a všude. Ženě jsem předvedl cvik urdhva prasarita padásana, ale upozornil jsem ji, že musí být hodně trpělivá, protože jogíni v Himálaji cvičí stále už od mládí. Namítla, že si něco takového nemůže dovolit, někdo v rodině se prý musí starat o potravu a dva jogíni by už nebyli únosní.

Usmál jsem se na ni (můj úsměv byl teď výraznější dík obličejový­m cvičením) a vysvětlil jsem jí, že jsme složeni z drobných částic. Při-

Úterý Putna

Středa Baldýnský vedlo ji to na myšlenku dát urychleně do opravy lux, který už nesál drobné smetí.

Jednoho dne, když jsme šli požádat banku o další kredit, protože jsem kvůli cvičením nebyl schopen pracovat, jsme se stavili v kavárně. Žena objednala pro sebe kávu a pro mne čistou vodu, abych mohl zapít několik zrn, která jsem pečlivě žvýkal už od rána.

Usmíval jsem se na číšnici, ačkoli přinesla omylem dvě piva. Když se změnila v čarodějnic­i a začala křičet, že nevíme, co chceme, přestal jsem se usmívat. Pocítil jsem prázdnotu, ale jiného druhu než tu, kterou předepisuj­í jogínské příručky. Pak jsem vyletěl prudce ze židle a začal jsem křičet. Žena tvrdí, že když se konečně objevil vedoucí a řekl nám, že pokud se nám nelíbí obsluha, můžeme odejít, prý jsem se na okamžik vznesl, hluboce

Čtvrtek Rejžek jsem se nadechl (sama ortii pranayama) a uchopil jsem člověka za krk. Nashromážd­ěné energie jsem hned využil. V autobuse jsem vynadal muži, který mi šlápl na nohu a neomluvil se.

Žena říká, že jsem zároveň získal v obličeji opět zdravou barvu. Nevím. Čím jsem si však jistý, je přesvědčen­í, že ať už se v kterémkoli svém budoucím životě vrátím opět na zem, jako kámen, strom, pták, motýl nebo květina, rozhodně si od nikoho nenechám nic líbit!

Tomáše Baldýnskéh­o do konce srpna zastupuje Ivan Kraus IVAN KRAUS

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia