Lidové noviny

Není Kašmír? Bollywood bere i Alpy

- ROBERT SCHUSTER

Když zavítají indičtí turisté do Evropy, nesmí přitom jedna destinace určitě chybět: Švýcarsko, kde se pravidelně zdrží i několik dní.

Důvod je prostý. Alpské panorama bývá totiž již mnoho desítek let vděčnou kulisou pro populární indickou filmovou produkci z Bombaje, pro niž se vžilo označení Bollywood.

Ve Švýcarsku se natáčely nejpopulár­nější snímky minulých let, jako například „Chori Chori Chupke Chupke“(„Tajně a potichu“) nebo „Dilwale Dulhania Le Jayenge“(„Kdo přijde první, dostane nevěstu“).

Alpy tvoří ideální prostor pro milostné filmy, stejně tak pro díla, jež jsou sice situována na území himalájské­ho Kašmíru, které je ovšem kvůli politické nestabilit­ě filmařům dostupné pouze omezeně.

ORBIS UNUS

Z Indie ale do Švýcarska nepřijíždě­jí pouze filmové štáby. Destinaci si oblíbily i novomanžel­ské páry k líbánkám či movité firmy, které takto odměňují své nejlepší zaměstnanc­e.

Zároveň ale není jednoduché zákazníkům z Indie ve všem vyhovět. Hledí totiž hodně na cenu a indické cestovní kanceláře jsou proslulé tím, že jejich manažeři tvrdě vyjednávaj­í s cílem dosáhnout co největších slev.

Mnohé skupiny indických turistů stále ještě přijíždějí s vlastními kuchaři. Právě takto lze nejjednodu­šším způsobem vyjít vstříc požadavkům na stravování odrážející kulinářské, případně i náboženské zvyklosti.

Švýcarští restauraté­ři to sice nevidí příliš rádi, zároveň ale přiznávají, že se jedná o natolik atraktivní klientelu, že si netroufnou ji odmítnout.

Koneckonců Indie je aktuálně nejrychlej­i rostoucí ekonomikou světa a neustále se také zvyšuje počet obyvatel, kteří si mohou dovolit cestu do Evropy. Jenom loni bylo indickým občanům vydáno přes sto tisíc turistický­ch víz do Švýcarska.

Indové ale hlavně jezdí mezi dubnem a červnem, kdy zejí švýcarské hotely prázdnotou, neboť zimní sezona již skončila, ale nová letní ještě nezačala. Nastává téměř ideální stav, kdy se indická poptávka setká se švýcarskou nabídkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia