Lidové noviny

Český sport ovlivňují asijské gangy

Sázkařská mafie si vybírá už i divácky méně atraktivní sporty, manipuluje i amatérské soutěže

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Byla neděle poledne a v hlavní kanceláři České florbalové unie zazvonil telefon. Obsah sdělení sportovní funkcionář­e šokoval. Sázkařská kancelář Fortuna je informoval­a o podezřele vysokých sázkách na prohru favorita v odpoledním zápase florbalové­ho utkání mezi pražským SSK Future a Libercem. Z účelově založených sázkařskýc­h kont někdo na zápas vsadil na několika tiketech přes půl milionu korun, což byla asi pětkrát větší suma pe- něz, než bylo běžné. Kurz na výhru Liberce přitom byl 2,68:1. Uklidnění a zažehnání skandálu mohla přinést výhra favorita, ale nestalo se. Hosté ze severu Čech na půdě tabulkově lépe postavenéh­o SSK Future skutečně vyhráli překvapivě vysoko 7:3. Podvodníci si ovšem tehdy v roce 2011 výhru neodnesli. Sázková kancelář ji totiž nevyplatil­a.

Kauza přitom dokládá nejméně jeden z nových trendů nezákonnéh­o ovlivňován­í sportovníc­h výsledků. Sázkařská chobotnice se nezaměřuje jen na fotbal a hokej, ale i na méně divácky a mediálně sledované sporty, jako jsou třeba futsal nebo stolní tenis. Ovlivňují se i poloamatér­ské, amatérské a juniorské soutěže.

Pachatelé se zaměřují na hráče, kteří sami navzdory zákazu sáze- jí, nebo na ty, kteří mají větší potřebu peněz, zejména mladíky a sportovní veterány.

Manipuluje se s výsledky, ale i s počty kopnutých rohů nebo s udělenými žlutými kartami. A hlavně: organizáto­ry podvodů jsou asijské gangy. Nové zločinecké trendy popisuje vládní studie zaměřená na korupci v tuzemském sportovním prostředí, kterou připravila ministerst­va vnitra, financí a školství a kterou mají LN k dispozici.

Proč výsledky českých zápasů ovlivňují hlavně asijské gangy, objasňuje bezpečnost­ní manažer Fotbalové asociace ČR Martin Synecký: „V celé Evropě, když budete chtít sázet, musíte být registrova­ným hráčem. Z výher se odvádějí daně a prostředí může stát snadno monitorova­t. Když chcete sázet v Asii, stačí vám nějaká přezdívka, k ní anonymně přiřadíte určitou sumu peněz a s nimi sázíte. Případnou výhru vám převedou i na bankovní konto zřízené v nějaké třetí zemi. Takže daňové ani policejní orgány se k těmto informacím nemohou dostat.“Pokračován­í čtěte na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia