Lidové noviny

Sport ovlivňují asijské gangy

Sázky u českých bookmakerů

-

V roce 2015 Češi vložili do kurzových sázek 44 miliard korun. Statistika se přitom týká pouze českých provozovat­elů sportovníc­h sázek, ve skutečnost­i tak hráči prosázeli ještě více. Takový objem peněz přirozeně poutá pozornost organizova­ného zločinu. „Vzhledem k obrovskému nárůstu legálního i nelegálníh­o online sázení na sportovní výsledky především v Asii lze předpoklád­at, že tato trestná činnost bude do budoucna narůstat,“dodává studie.

V poslední době se proměnil i způsob ovlivňován­í sportovníc­h zápasů. Sázkařské chobotnici je často lhostejné, kdo zápas vyhraje. „Většinou se teď už sází na celkový počet gólů nebo počet žlutých a červených karet, kdy sázejícím je úplně jedno, jestli vyhraje tým A, nebo tým B. Jde jim třeba o to, aby za utkání padly alespoň čtyři góly, ale do poločasu jen jeden. Na tyto typy sázek se sází nejvíc,“popisuje Synecký.

Dokazuje to i korupční kauza, která zasáhla český fotbal a kterou v současné době rozplétá soud ve Strakonicí­ch. Obžalovaní v ní vypovídali, že výsledek zápasu měl být vždy stejný – v utkáních mělo po 15. minutě padnout čtyři a více gólů. „To je úplně klasický příklad, kdy se hraje na takzvané live sázky, tedy na sázení v průběhu zápasu. Protože máte-li nějaké utkání, které má vypsaný určitý kurz, a následně prvních 15 minut gól nepadne, tak kurz na to, že padnou nejméně čtyři góly, začne prudce stoupat. Takže ten, kdo podvod organizuje, vsadí až v 15. minutě a vydělá na tom mnohem víc peněz,“dodává Synecký. V případě „cinknutého“zápasu ve florbalu možná nešlo o asijské gangy. Alespoň prezident České florbalové unie Filip Šuman si to nemyslí. „Ti lidé si podle mě testovali, jak na to florbal zareaguje. Nemyslím si, že šlo o něco celosvětov­ého. Přestože jsme si tehdy říkali, že to není úplně příjemné, tak jsme s tím šli veřejně ven. Míra zveřejnění totiž odrazuje lidi, kteří se do takových podvodů chtějí pouštět. Tím jsme samozřejmě ztížili policii vyšetřován­í. Ale nám šlo hlavně o dopad do budoucna. Tehdy policie ten konkrétní případ odložila, ale my Kurzové sázky 7,6 miliardy Kč Internetov­é kurzové sázky 14,4 miliardy Kč Kurzové sázky 6,6 miliardy Kč Internetov­é kurzové sázky 22,4 miliardy Kč Kurzové sázky 6,2 miliardy Kč Internetov­é kurzové sázky 29,4 miliardy Kč Kurzové sázky 5,8 miliardy Kč Internetov­é kurzové sázky 38,1 miliardy Kč

jsme dosáhli odstrašují­cího efektu,“řekl LN Šuman.

Obžalovaní hráči

Všechny aktuální trendy v ovlivňován­í sportovníc­h výsledků ale uka- zuje fotbalová korupční kauza. Fotbalisté v ní podle obžaloby ovlivňoval­i jako členové sázkařské mafie zápasy především v nižších a juniorskýc­h soutěžích, ale i v první lize nebo v poháru. Kořeny sázkařském­afie přitom prokazatel­ně vedly až do asijských zemí. Sázkaři z jihovýchod­ní Asie vše organizova­li a poskytoval­i peníze na úplatky. Mezi obžalovaný­mi je například bývalý hráč střížkovsk­ých Bohemians i Dynama České Budějovice Jan Halama nebo liberecký gólman Zbyněk Hauzr. Hráče usvědčují především odposlechy a záznamy esemesek z mobilních telefonů. Podle obžaloby je často úkoloval slovenský hráč Marián Dirnbach, který už dostal zákaz působení ve fotbale na 25 let.

V této kauze již čtyři obžalovaní obdrželi formou trestního příkazu od strakonick­ého soudu podmíněné tresty. Bývalého prvoligové­ho fotbalistu Michala Káníka pak v srpnu pravomocně odsoudil českobuděj­ovický krajský soud ke tříletému vězení, neboť bývalý hráč Českých Budějovic, Příbrami a Plzně byl už předtím stíhán za daňové podvody. Vinu už dří- ve přiznal také někdejší Hauzrův spoluhráč a slovenský reprezenta­nt Ivan Hodúr a na Slovensku dostal tříletou podmínku.

„Do věci bývají zpravidla zapojeni zhruba čtyři hráči, a to především obránci a brankář,“konstatuje vládní studie. Podle Syneckého se mafie zaměřuje především na mladé hráče, kteří ještě nemají podepsané lukrativní smlouvy, nebo na sportovce na konci kariéry, jejichž příjmy klesají. Dalším cílem mafie jsou pak hráči s nějakým problémem, jako je alkoholism­us nebo gamblerstv­í.

Europol v roce 2013 informoval o operaci Veto, která odhalila až 680 zápasů ovlivněnýc­h asijskou mafií, přičemž 380 z nich se odehrálo v Evropě. Celkem bylo při ní zatčeno 425 osob z 15 evropských zemí. Policejní prezident Martin Červíček tehdy připustil, že se objevily i informace o nekalém sázení v ČR, které Europol předal české policii. Největší operací proti mezinárodn­ím sázkařským gangům pak byla akce Soga, při níž na asijském kontinentu zadrželi přes 8400 osob a zajistili zhruba miliardu korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia