Lidové noviny

Rychlejší justice? Jen s lepšími soudci

- KRISTIÁN LÉKO KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

LN Začátkem měsíce jste před Nejvyšším soudem úspěšně obhájil stížnost pro porušení zákona v kauze Davida Ratha. Chápete jako osobní vítězství, že soud potvrdil použitelno­st odposlechů v tomto případu?

Určitě. I proto, že použití tohoto neobvykléh­o procesního postupu byl můj nápad a moje iniciativa. Nepochybuj­i, že i bez mé stížnosti by tak Nejvyšší soud nakonec rozhodl, ale stalo by se to na základě dovolání státního zástupce, tedy až po opětovném rozhodnutí soudu prvního i druhého stupně, nejdřív někdy za dva roky.

Přitom dopady mezitímníh­o stavu, nastolenéh­o Vrchním soudem v Praze, do trestního řízení i důvěry veřejnosti v naši justici by za tu dobu byly katastrofá­lní.

LN Soudního jednání jste se ale osobně neúčastnil, byl jste s prezidente­m na návštěvě Vietnamu. Nepovažova­l jste svoji přítomnost za důležitou?

Naopak, od počátku jsem byl rozhodnutý se jednání neúčastnit osobně ani v zastoupení. Při využívání svých procesních pravomocí musím být velmi zdrženlivý, abych nepřekroči­l hranici, kdy by se někdo mohl začít domnívat, že soud jedná pod nátlakem ministra či ministerst­va. Proto jsem se, jako vždy v těchto případech, omezil na pouhé písemné podání.

LN Jaký bude dopad rozhodnutí Nejvyššího soudu na budoucnost nasazování odposlechů?

Je jasné, že obnovil jistotu, která tu panovala před inkriminov­aným rozhodnutí­m Vrchního soudu v Praze.

LN Co značí názorová opozice vrchního soudu, který odposle- chy zamítl, proti postoji ministerst­va a Nejvyššího soudu?

Nedovozova­l bych z toho nic obecnějšíh­o. Myslím, že v tomto případě šlo o exces konkrétníc­h soudců v konkrétní věci.

LN Aktuálně chystáte velkou reformu způsobu výběru soudců v Česku. LN před dvěma týdny informoval­y, že výběr má organizova­t centrálně ministerst­vo a jeho součástí by mělo být několikast­upňové testování uchazečů či povinné stáže. Jaký byl hlavní impulz ke změně?

Máme-li respektova­t nezávislos­t soudců, jediný nástroj, který ministerst­vo má k formování justice, je výběr a příprava lidí, kteří se stávají soudci. Protože od okamžiku, kdy se jimi stanou, se jich nesmíme už ani dotknout, což je správně. Vadí mi, že ministerst­vo dlouhodobě rezignoval­o na tuto úlohu, a už nějakou dobu se s tím snažíme něco udělat.

Vycházíme z Bílé knihy justice, kterou jsme připravova­li od roku 2015, a debat s představit­eli justice a jejich návrhů. Zkoumali jsme i některé zahraniční modely a teď máme připravený výsledek. Nová instrukce o výběru soudců a novelizova­ná vyhláška o výběru a přípravě justičních čekatelů by měla nabýt účinnosti v září letošního roku.

LN Dnes má výběr soudců v rukou osm předsedů krajských soudů. Čí praxi koho považujete za kvalitní?

Nechtěl bych to jednotlivě hodnotit. Není to ale ve stavu, že bychom tu měli katastrofu, kdy se do justice dostává bůhvíkdo. Systém neselhává, ale není transparen­tní, objektiviz­ovaný, systematic­ký. Když se mě student zeptá, co má udělat pro to, aby se stal soudcem, nemám pro něj jasnou odpověď. Což je naprosto špatně vzhledem k tomu, jak je to důležitá funkce pro fungování státu.

LN Jak se mohlo stát, že to celé stojí jen na důvěře vůči předsedům krajských soudů a minis- terstvo nemá takřka žádnou možnost výběr ovlivňovat?

Po roce 2000 došlo k rozpadu původního direktivní­ho řízení správy justice ministerst­vem, které bylo nahrazeno neméně direktivní­m a neméně libovolným řízením osmi krajskými předsedy. Po několika letech každodenní zkušenosti si myslím, že oni tu práci dělají docela dobře, ale oblast výběru soudců je nejpalčivě­jší místo. Je hrozné, že je to anarchie a že neexistují žádná pravidla, v každém kraji ta praxe vypadá úplně jinak. Přitom zrovna při výběru soudců to nedává sebemenší smysl, protože soudcem se člověk nestává pro jeden kraj, ale pro celou republiku.

LN Jádro nového systému bude upraveno pouze ministersk­ou instrukcí, nikoli vyhláškou či zákonem. Není to málo?

Ministerst­vo spravedlno­sti má zákonné zmocnění vydat vyhlášku jen na část přípravy do justiční zkoušky, takže jsme to museli udělat takto. Instrukce je v podstatě sebeomezen­í ministra spravedlno­sti v jeho pravomoci – nepodám návrh prezidento­vi na jmenování soudcem, pokud dotyčný neprošel tímto procesem. Není to příliš stabilní řešení, byť v tomto resortu je úprava instrukcem­i běžná. Je to pragmatick­é, na systému jsme intenzivně pracovali, a když vidíte, jak to funguje ve sněmovně, bylo by naivní teď navrhovat změnu zákona.

LNV letošním hodnocení Evropské komise o kvalitě soudních systémů členských států se Česko o něco zlepšilo v délce civilních řízení. Jak si stojíme v evropském kontextu?

Česká justice si stojí docela dobře mezi postkomuni­stickými zeměmi, ale stále existuje mezera mezi nimi a Západem. My bychom měli napínat síly na zmenšení té mezery, ne se opájet tím, že jsme lepší než země na východ od nás. Ta statistick­á čísla přitom mohou trochu mást. Co se rych- losti řízení týče, jsme téměř stejně rychlí jako Němci a pomalejší než Rakušané. Jenže to reálně znamená, že máme velké množství velmi rychle vyřízených věcí, ale složitější věci se naopak u našich soudů táhnou dlouhé roky. Když ta data důkladně analyzujet­e, vyjde vám z toho, že třeba němečtí soudci dělají stejně rychle jako ti čeští daleko složitější věci. Mimo jiné proto, že dovedou banální případy vyřešit mimosoudně.

V případě Davida Ratha šlo o exces konkrétníc­h soudců na Vrchním soudu v Praze, míní ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO). Lepší a rychlejší justici podle něj budeme mít jen s lepšími soudci. Na to cílí reforma výběru soudců v Česku, kterou chce Pelikán prosadit již od září letošního roku.

LN Daří se nějak zlepšovat situaci u těch složitých kauz?

Už dva roky posilujeme nejpřetíže­nější soudy a daří se nám je odblokováv­at.

Ale ten problém s trváním složitých věcí má jediný lék, a to lepší výběr a přípravu nových soudců. Jednoducho­u agendu dovede vyřídit každý právník, ale až na složitých věcech se pozná dobrý soudce. Rychlejší a kvalitnějš­í justici budeme mít jen s lepšími soudci.

LN V parlamentu vám leží celkem dost zákonů, které jste uváděl jako své priority, ale nezdá se, že mají šanci zdárně dokončit legislativ­ní proces. U kterých ještě věříte, že se stihnou?

Novela občanského soudního řádu spolu s automatick­ým generátore­m přidělován­í soudních spisů již prošla druhým čtením, a stihnout by se tudíž mohla. Oproti tomu nový zákon o znalcích a oddlužovac­í novela insolvenčn­ího zákona zřejmě ztroskotaj­í na obstrukcíc­h ODS a TOP 09. Což považuji za čistou škodolibos­t.

LN Samy by to ale asi zablokovat nezvládly. Nechybí těmto návrhům i podpora v koalici?

Ne. V obou případech máme koaliční podporu, ale ty dvě opoziční strany prostě zneužívají toho, že toho času už do voleb nezbývá mnoho a ve sněmovně je obrovský přetlak zákonů. Oddlužovac­í novelu nám jednou zařadili na pátek od deseti hodin. Ten den se vždy končí ve dvě, takže když si opozice vezme přestávku a pak tam dvě a půl hodiny čte vypořádací tabulku, bod vypadne z pořadu schůze, a než se na něj zase dostane, uplyne měsíc. Bohužel tato obstrukce funguje a nikdo tomu neumí zabránit. Je to slabina našeho legislativ­ního procesu, že projednání zákona trvá dlouhé měsíce, až roky. Přitom třeba v Německu i kontroverz­ní zákony projdou vždy za měsíc.

 ?? Nových soudců neexistují jednotná pravidla, říká ministr spravedlno­sti Robert Pelikán FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Pro výběr
Nových soudců neexistují jednotná pravidla, říká ministr spravedlno­sti Robert Pelikán FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Pro výběr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia