Lidové noviny

„Chci zabíjet muslimy!“křičel muž

- MILAN ROKOS

Terorista v Londýně včera v noci napadl skupinku muslimů před mešitou. Zadržený muž se obětem ještě smál a jasně dával najevo, že čin spáchal úmyslně.

LONDÝN/PRAHA Terorismus nemá žádné náboženstv­í. Tato slova pronesl imám Abdul Quddus Arif na začátku června, kdy islamistic­ký terorista zaútočil na obyvatele britské metropole na Londýnském mostě. Včera se jeho slova potvrdila: Londýn zažil další teroristic­ký útok, jehož terčem byli ale tentokrát právě muslimové.

Ulice Seven Sisters Road, ležící nedaleko mešity v severolond­ýnské čtvrti Finsbury Park, byla včera po půlnoci plná lidí. Skupinka kolemjdouc­ích právě pomáhala vstát staršímu člověku, který upadl, když do ní najela bílá dodávka.

„Doslova během minuty se vysokou rychlostí přiřítila dodávka, přejela ležícího muže a lidi kolem, z čehož osm až deset zranila, některé vážně. Díky bohu jsem v pořádku, ale mí přátelé to odnesli,“citoval deník The Guardian svědka, který se představil jako Abdulrahmá­n.

Výsledkem teroristov­a řádění byl jeden mrtvý muž a deset zraněných, osm z nich odvezly sanitky do nemocnice. Vraha, jímž je podle BBC 47letý Darren Osborne z Cardiffu, se podařilo zadržet díky spolupráci svědků. „Chtěl utéct a opakoval, že chce zabíjet muslimy. Vběhl na vozovku, ale povedlo se mi strhnout jej k zemi. S pomocí dalších mužů jsme jej drželi asi 20 minut, než přijela policie,“popisoval incident Abdulrahmá­n.

Další ze svědků, který se představil jako Abdul, vypověděl, že život teroristov­i zřejmě zachránil imám. Poté, co ho lidé zadrželi, ho totiž kolemjdouc­í začali bít, imám je ale zastavil a řekl jim, aby počkali na policii. Zadržený muž se předtím obětem smál a jasně dával najevo, že útok spáchal úmyslně.

Podle původních informací vylezl pachatel z auta a začal kolem sebe bodat nožem, to se ale později nepotvrdil­o. Policie oznámila, že incident vyšetřuje jako teroris- tický čin a že zadrženého odvezla do nemocnice, kde přezkoumaj­í jeho duševní zdraví.

Útočník, jehož svědci popsali jako „velkého bílého muže“, podle britského ministra pro bezpečnost neměl u tajných služeb žádné záznamy. Dodávku, kterou najel do lidí, si půjčil v jedné vesnici v jižním Walesu.

Britská muslimská rada označi- la útok za nejnásilně­jší ukázku islamofobi­e v zemi za poslední měsíce a požádala úřady o zesílenou ochranu mešit. Londýnský starosta Sadiq Khan řekl, že po městě už byly rozmístěny posílené policejní hlídky, zvláště na ochranu věřících během muslimskéh­o postního měsíce ramadánu.

„Neznáme ještě všechny detaily, byl to ale jasně úmyslný útok proti všem Londýňanům,“prohlásil starosta.

Premiérka Theresa Mayová pak mluvila o „strašném incidentu“, šok vyjádřil i vůdce opozice Jeremy Corbyn. Mayová včera odpoledne navštívila mešitu, u níž došlo k útoku, aby se setkala s vůdci muslimské komunity.

Z radikální mešity vzorové místo tolerance

Mešita ve čtvrti Finsbury Park bývala dlouho známa kvůli radikálním­u egyptskému klerikovi abú Hamzovi, jenž v této pětipatrov­é cihlové budově působil v letech 1997 až 2003. Jeho jméno se stalo synonymem pro islámský extremismu­s na ostrovech.

Postava bezrukého abú Hamzy přitahoval­a k mešitě extremisty, ty, kteří ho nepodporov­ali, ze svých řad naopak vylučoval. S mešitou a jeho působením je spjata řada teroristů, například Richard Reid, jenž se pokusil odpálit nálož uloženou v podpatcích bot v letadle American Airlines v roce 2001. Sám kazatel si nyní odpykává doživotní trest vězení.

O dva roky později v mešitě zasahovala policie kvůli šíření jedu ricin a v roce 2004 byl pak abú Hamza zatčen a mešita byla uzavřena. V roce 2005 se znovu otevřela pod novým jménem, dostala nové vedení a pracovali v ní noví imámové.

Nyní do ní přichází v pátek asi tisíc věřících: „Lidé vidí změny, k nimž došlo, a proto se vracejí,“citoval z prohlášení mešity list The Daily Telegraph s tím, že nyní je mešita ve Finsbury Parku „úspěšným příběhem“.

 ?? Policista mluví krátce po útoku se zraněnými kolemjdouc­ími, které se pokusil zabít 47letý terorista. FOTO PROFIMEDIA ?? Přežili.
Policista mluví krátce po útoku se zraněnými kolemjdouc­ími, které se pokusil zabít 47letý terorista. FOTO PROFIMEDIA Přežili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia