Lidové noviny

Jednání o brexitu začala. Mayová je v těžké pozici

-

LONDÝN/PRAHA spíše neurčité fráze o „konstrukti­vním vyjednáván­í“.

Nikdo nestál hned zkraje o hlasitou výměnu názorů. Po první schůzce vyjednávač­ů, Michela Barniera za EU a Davida Davise za Británii, bylo přesto jisté, že společné rozhovory budou hodně náročné. Výsledek si nikdo netroufal odhadovat. „Uděláme, co budeme moci, aby konečná dohoda byla v nejlepším zájmu všech občanů,“citovala agentura Reuters Davida Davise.

O odchodu Británie z evropské osmadvacít­ky rozhodli Britové v loňském červnovém referendu. Formálně Londýn oznámil záměr opustit EU letos na konci března. Teprve nyní tak začíná skutečné vyjednáván­í. O co vše v něm půjde?

Bruselská očekávání

Unijní politiky zajímá především zachování práv jejich občanů. V Británii pobývají až čtyři milio- ny občanů členských zemí, kterých se může nějakým způsobem dotknout brexit. Druhým klíčovým tématem je vyrovnání všech finančních závazků, které na sebe Británie v minulosti vzala. Mluví se o sumě ve výši až 100 miliard eur. Třetí otázkou je potom budoucí podoba vnější hranice Evroské unie, která vznikne mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Teprve ve chvíli, kdy se podaří vyřešit tyto tři neuralgick­é body, dostane vyjednávač Michel Barnier od evropských zemí souhlas, aby s Londýnem jednal o příští podobě vzájemných vztahů.

„Čeká nás ještě dlouhá cesta, náš zájem je ale zřejmý – hluboké a výjimečné partnerstv­í mezi Británií a Unií,“citoval list Financial Times Davida Davise.

Těžká jednání přijdou

Konkrétněj­ší kroky by měl stanovit summit osmadvacít­ky, který proběhne 22. až 23. června. Na něm by se měla k jednáním nejprve vyjádřit premiérka Mayová. Druhý den už by měl summit probíhat bez účasti Británie a vyjednavač Michel Barnier by na něm měl zrekapitul­ovat stav současných rozhovorů.

Jejich první etapa by měla skončit do konce roku předběžnou dohodou obou stran o odchodu Británie z EU.

Britské listy si všímaly, že včerejší začátek jednání nastal přesně 500 dnů předtím, než v listopadu 2018 vyprší termín pro oboustrann­é splnění všech podmínek týkajících se obchodu a budoucího uspořádání vzájemných vztahů. Poté může následovat proces ratifikace v členských zemích EU.

Jeho zakončení se odhaduje na březen 2019, tedy plánované dva roky od chvíle, kdy Británie proces brexitu spustila.

 ?? Jednání o odchodu Velké Británie z evropského bloku vede za EU Michel Barnier (vpravo), Británii zastupuje David Davis. FOTO REUTERS JIŘÍ SLÁDEK ?? Partneři.
Jednání o odchodu Velké Británie z evropského bloku vede za EU Michel Barnier (vpravo), Británii zastupuje David Davis. FOTO REUTERS JIŘÍ SLÁDEK Partneři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia