Lidové noviny

Výroba viskózy ničí řeky i zdraví

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

JAKARTA/PRAHA Indonésie, Čína a Indie jsou největšími producenty viskózy. Okolí továren, kde se tento materiál vyrábí, ale doplácí na použití chemických látek. Minulý týden na děsivé životní podmínky upozornila organizace Changing Markets Foundation (CMF), která pro vypracován­í zprávy o výrobě viskózy navštívila okolí šesti textilních továren. Mezi jejich odběratele patří švédský řetězec H&M, španělská značka Zara nebo britský Marks & Spencer, ale i Asos, Next, Levis, Burton či Tesco, které prodává oblečení pod vlastní značkou F&F.

Odtoky z výroben viskózy zbarvují řeku do černa, kontaminuj­í pitnou vodu a místní spojují práci viskózovýc­h továren se zvyšujícím se výskytem rakovinový­ch onemocnění. V Západní Jávě v Indonésii prali místní obyvatelé výrobky z viskózy přímo v řece. Ve vodě už ale nyní nikdo nepere ani se do ní neodvažuje vstoupit. Postiženou oblastí je i čínská provin- cie Ťiang-si. Výroba viskózy tu v jezeře Pcho-jang-chu zabila ryby a krevety. V indickém státě Madhjaprad­éš byly kontaminov­ány podzemní vody a půda, u místních rodin se objevila rakovinová onemocnění a vrozené deformace. Kallu Singh žije spolu se svými třemi dětmi u města Nagda v blízkosti polí patřící továrně na výrobu viskózy. Její dvanáctile­tý syn trpí mentálním i fyzickým postižením. Matka viní z jeho zhoršující­ho se stavu ovzduší. Hladina řeky poblíž čínské továrny Shandong Silver Hawk přechází z tmavě hnědé do zářivě zelené. U břehů se drží ostrůvky pokryté bílým bahnem, pohled na řeku do- provází nepříjemný zápach hniloby. Rybáři nemají co lovit, lidé se bojí vodu pít.

Jedovatá napodobeni­na hedvábí

Viskóza je celulózové vlákno, pro jehož výrobu je zapotřebí bavlna nebo měkké dřevo jako buk, borovice nebo eukalyptus. Při nošení je materiál měkký a splývavý. Často se využívá jako alternativ­a hedvábí na výrobu letních oděvů, sukní a šatů. Kvůli rostlinném­u původu je viskóza prezentová­na jako etický materiál. Textilie se ale vyrábí pomocí velkého množství chemických látek. Pro její produkci se využívá sulfid uh- ličitý. Tato těkavá látka již v minulosti způsobila srdeční onemocnění a kožní problémy dělníkům, kteří jí byli vystaveni ve vysokém množství.

Světoví výrobci oblečení nakupují viskózu od asijských textilek, v jejichž okolí trpí obyvatelé rakovinou a voda se nedá pít.

Nenasytná rychlá móda

Podle zástupců organizace CMF jsou na vině především výrobci rychle se měnících módních trendů. „Levná výroba řízená nadnárodní­m oděvním průmyslem kombinovan­á s laxním prosazován­ím environmen­tálních regulací v Číně, Indii a Indonésii je skutečně toxickým mixem,“řekla Natasha Hurleyová, manažerka CMF.

Ke zvýšené produkci viskózy a nadužívání chemikálií v textilní výrobě vede vysoká poptávka zákazníků po rychlé módě. „Ukazuje se, že největší oděvní značky na světě zavírají oči před pochybnými výrobními praktikami svých dodavatelů,“dodala Hurleyová. Organizace uvedla, že až 70 procent globální výroby viskózy kontroluje jen deset mezinárodn­ích oděvních společnost­í. Podle ní mají oděvní řetězce jako Zara nebo H&M tak významnou kupní sílu, že by své dodavatele mohly donutit ke zlepšení výrobních metod. Zástupci řetězců redakci britského deníku The Guardian po zveřejnění zprávy oznámili, že o problému vědí a zapracují na jeho odstranění.

 ?? Pracovník organizace Changing Markets Foundation (CMF) odebírá vzorky vody z okolí čínské továrny Shandong Helon Chemical Fiber. FOTO CMF ?? Špinavá práce.
Pracovník organizace Changing Markets Foundation (CMF) odebírá vzorky vody z okolí čínské továrny Shandong Helon Chemical Fiber. FOTO CMF Špinavá práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia