Lidové noviny

OSN: Své domovy loni opustilo 66 milionů lidí

- ŽENEVA

Po celém světě bylo koncem loňského roku v důsledku válek, násilí nebo pronásledo­vání na útěku 65,6 milionu lidí (polovinu tvoří děti), což je víc, než kolik čítá obyvatelst­vo Spojeného království. Včera to u příležitos­ti dnešního Světového dne uprchlíků oznámil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippa Grandiho. Oproti roku 2015 číslo vzrostlo o 300 tisíc, podle úřadu je to ale hlavně nejvyšší počet migrantů v historii UNHCR. V jiných zemích hledalo loni bezpečí 22,5 milionu lidí, nejvíce od roku 1950.

Podle Grandiho je 65,6 milionu běženců „nepřijatel­né číslo“– znamená to, že svůj domov loni opustil průměrně jeden člověk každé tři vteřiny. Vysoký komisař OSN tvrdí, že svět není schopen dosáhnout míru. „Nucené vysídlován­í (lidí) je symbolem válek, které nikdy nekončí,“řekl.

Přesto se ale nárůst počtu lidí na útěku za loňský rok meziročně snížil. V posledních pěti letech se nárůst uprchlíků počítal v milionech, přičemž nejvyšší byl mezi lety 2014 a 2015, kdy migrační vlna vyvrcholil­a pěti miliony běženců. Například o azyl loni po celém světě žádalo 2,8 milionu lidí, což je o asi 400 tisíc méně než v roce předchozím.

Nejvíce uprchlíků podle očekávání produkuje už sedm let trvající občanská válka v Sýrii – jen loni to bylo 5,5 milionu lidí, jinak je v zemi či mimo ni na útěku 12 milionů lidí, což je 65 procent tamní populace. Nejrychlej­i ale vzrůstá počet běženců z Jižního Súdánu, odkud do konce loňského roku uteklo či bylo vnitřně vysídleno 3,3 milionu lidí – a toto číslo rostlo i v první polovině letošního roku. Nejvíc migrantů, 84 procent, se navíc usazuje v rozvojovýc­h státech. OSN tak apeluje na bohaté země, aby jich přijímaly více. sim

Z 65,6 milionu uprchlíků hledá 22,5 milionu domov v jiné zemi, 40,3 milionu v rámci svého státu a 2,8 milionu žádá o azyl.

Migranti v cizině nejčastěji pocházejí ze Sýrie (5,5 milionu), Afghánistá­nu (2,5 milionu) a Jižního Súdánu (1,4 milionu).

Běženci se nejčastěji usazují v Turecku (2,9 milionu), Pákistánu (1,4 milionu), Libanonu (milion), Íránu, Ugandě a Etiopii.

Nejvíce vysídlenýc­h je ze Sýrie (12 milionů), Kolumbie (7,7 milionu), Afghánistá­nu (4,7 milionu) a Iráku (4,2 milionu).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia