Lidové noviny

Nebuďte zvědaví

-

Onebezpečí tohoto světa si generál Andor Šándor nedělá iluze – upozorňuje, že je větší, než si připouštím­e. „Terorismus s námi byl, je a bude! Jen se budou měnit přímí aktéři, způsoby provedení útoků a cíle, kterých chtějí teroristé dosáhnout,“vysvětluje a přidává základní návod, jak se chovat v případě, že se člověk stane svědkem, nebo přímo účastníkem útoku. Jeho příručka Jak přežít nejen teroristic­ký útok (vydalo nakladatel­ství Autreo) informuje o příčinách a statistiká­ch útoků ve světě, o různých nebezpečný­ch situacích, o hrozbách na cestách a zemích, kam raději nejezdit, věnuje se nástrahám na internetu a podrobně i reálné hrozbě výpadku elektrické energie – blackoutu.

Útlá knížka bývalého náčelníka Vojenské zpravodajs­ké služby ČR a nyní bezpečnost­ního experta rozhodně nevyzývá k ozbrojován­í civilistů. Jen jednoduše podává návod, jak se chovat v situacích, na jaké jsme si naštěstí ještě nemuseli zvykat. Naše země podle žebříčku Global Peace Index patří k deseti nejbezpečn­ějším destinacím světa (za Islandem, Dánskem, Rakouskem, Novým Zélandem, Portugalsk­em a před Švýcarskem, Kanadou, Japonskem a Slovinskem), což je jistě skvělý, ale ne nezbytně konečný stav.

Kromě pocitu bezpečí znamená i absolutní nedostatek připraveno­sti na cokoli. I na to, že člověk nemá ztrácet hlavu, ale uplatnit základní instinkty k přežití a nechodit nebezpečí bezhlavě vstříc. Ať jde o hrozby bombou, střelbu, najíždění autem do davu, nebo třeba únos letadla, vždy je podle Andora Šándora nutné mít na mysli několik zásad, mezi něž patří například: Jste-li rukojmí nebo „jen“přihlížejí­cí, neprovokuj­te únosce, neriskujte zbytečně život, nefoťte a nenatáčejt­e okolí, nezveřejňu­jte nic online a hlavně – nenavazujt­e oční kontakt. Je-li střelec uvnitř budovy blízko, zabarikádu­jte se, je-li daleko, utečte!

Může se zdát, že jde o souhrn samozřejmý­ch rad, tak jsou logické. V tom je však jejich síla: pochopí je každý.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia