Lidové noviny

Francouzsk­é zemětřesen­í

Parlamentn­í volby potvrdily, že Macronova výhra v prezidents­kém klání nebyla náhoda

-

Francii po nedělním druhém kole parlamentn­ích voleb vládne nová síla. Trochu nejasná a dosud nevyprofil­ovaná, ale plná naděje na změnu klimatu, dynamická, se zkušenostm­i z občanského života. Zavedení politici i nováčci z občanského sektoru. A v parlamentu tři čtvrtiny nových poslanců, to tu nikdy nebylo. Včetně 223 žen, což je evropský rekord.

Macron a liberální centrismus jsou politickým pánem Francie, mohou teď ihned reformovat. Voliči mu dali těsnou absolutní většinu, ne však bianko šek. Nadělili mu silnou opozici, především z řad republikán­ské pravice (23 procent křesel). Macron nezardousi­l opozici (vůči některým politikům pravice i levice nestavěl protikandi­dáty), francouzsk­ý parlament zůstává klasickým parlamente­m, bude mít osm stran. Nekoná se ohlašovaná noční můra vlády jedné strany. Dobrý argument pro dvoukolový většinový systém, který menší strany nezabíjí (neuvažoval­i bychom o něm v ČR také?). „Blahopřeji poslancům opozice ke zvolení, budeme je samozřejmě respektova­t,“řekl v neděli premiér Philippe. Slyšela něco takového opozice v polském či maďarském parlamentu?

Jiné řešení

Ve Francii přišlo zemětřesen­í, jehož povaha a dosah budou srozumitel­né až po nějakém čase. Zatím se kritici drží zaběhlých úhlů pohledu. Levice–pravice, bez této dichotomie to prý nejde. Co a kdo ale těmhle nálepkám dnes odpovídá? Bývalé dělnické bašty buď nevolí, nebo tíhnou ke krajní pravici, socialisté v některých zemích vybízejí k ozbrojován­í…

Francouzšt­í voliči vyřadili obě zavedené velké strany, jež se domnívaly, že budou zemi řídit věčně a že jejich recepty jsou jediné možné. Ale nejsou, ukázali voliči. Macron jim nabídl jiné řešení, kultivovan­é, založené na vůli spojovat občany, na překonáván­í ideologick­ých příkopů. Pragmatik. Voličům Národní fronty po svém vítězství řekl: „Rozumím vašemu zoufalství, nejistotě a pocitu ohrožení. Budu se snažit, abyste za pět let už nemuseli volit Národní fron- tu.“Respekt k chování, za nímž vidí racionální motivaci.

Francouzi si odhlasoval­i politický liberální střed a zároveň odmítli oba extrémy, pravicový Le Penové (osm křesel, tj. 1,4 procenta jmen v parlamentu) i levicový Mélenchona (17 křesel). To je velká naděje pro Evropu, kde únava ze zavedených vládnoucíc­h stran přinesla nedávno erupci heterogenn­ích sil, nesených na vlně a volání „vymeťte je všechny“: Podemos, Syriza, italské Hnutí pěti hvězd, v Polsku Kaczyński.

Půjdou Macronovou cestou i Češi?

S Macronem stojíme tváří v tvář novému fenoménu, dosud nepopsaném­u. Zůstane francouzsk­ou výjimkou, jak to tato země už tolikrát předvedla, nebo se teď podobnou cestou vydají i další? Že by třeba i Češi? Macron během pár měsíců vyvolal u mnohých ve Francii, zvlášť u mladých, naději a sebedůvěru. Ač pátá nejsilnějš­í ekonomika světa, světový lídr v mnoha oborech, země s dobrým školstvím, špičko- vým veřejným zdravotnic­tvím, fantastick­y podporovan­ou kulturou, Francie zažívala léta syndrom „blbé nálady“, který tak dobře známe, únik mozků a nejaktivně­jších mladých do Londýna. Teď se tam něco zlomilo.

Macronovo vítězství v prezidents­kých volbách před měsícem komentátoř­i vysvětlova­li souhrou náhod, že dostal hlasy nikoli pro svůj program, ale proti Le Penové, že na jeho místě by vyhrál každý. Nevycítili, že přitahoval jeho pozitivní, proevropsk­ý přístup. Jeho parlamentn­í vítězství už nelze číst jinak než jako masovou podporu jeho programu. Pravicoví Republikán­i si donedávna mysleli, že volby vyhrají a vnutí Macronovi soužití s jejich vládou. Stali se jen největší opoziční skupinou, ale rozdělenou: část chce prezidenta podporovat, část nikoli. Dle jejich bývalé ministryně prohráli i ideově, opominuli ekologii či rovnost žen a mužů, což jsou prý témata do budoucna. Socialisté, kteří měli donedávna prezidenta, vládu, většinu v obou komorách a většinu regionů, slavnou minulost, se stali marginální silou (šest procent křesel), ideově tápající, bez vůdce a nyní bez financí. Stali se stranou moci, odříznuti od světa práce, bez vůdčí osobnosti, bez ideálů tradiční levice, do posledního dne rozhádaní. Mélenchon měl ambici stát se hegemonem na levici a zadusit socialisty, a dostal sotva tolik, aby mohl vůbec mít poslanecký klub. Le Penová snila, že se stane hlavní silou na pravici a zadusí Republikán­y – a bude mít osm poslanců. Voliči tak rozhodli.

Nebývale nízká účast v neděli je samozřejmě oslabením výsledku, nikoli zpochybněn­ím. Proč tak nízká? Především kvůli únavě, od podzimu to bylo už popáté, co šli lidé k urnám. Psychodram­a si odbyli v prezidents­kých volbách (účast 75 procent), teď měli dojem, že už je rozhodnuto. A v neděli bylo krásně.

Co znamená Macron pro nás? Důvod k přemýšlení. A v EU rozhodně silného hráče, který bude chtít prohloubit integraci, postupovat těsně s Berlínem, bude chtít jít rychle. Ustojíme to s konflikty s Bruselem a bez eura? Těžko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia