Lidové noviny

Ovčáčkův bratr

-

Koncem tohoto týdne tomu bude rok, co si Britové odhlasoval­i v referendu svůj slavný odchod z EU. Teprve včera ale oficiální hovory o brexitu začaly. Na bodě nula. Ani po roce se nepodařilo rozlouskno­ut hlavní potíž evropského rozvodu století – zatímco Evropa chce nejdřív čistý rozchod a teprve pak smlouvu o novém partnerstv­í, Britové by chtěli oboje zároveň. Vzhledem k tomu, že nejzazší termín je březen 2019, stačí se dohodnout zřejmě právě jen rozchod.

Známý je od včerejška také tým kolem Michela Barniera, hlavního vyjednavač­e za EU. Jeho pravou rukou je – jak jinak – Němec Martin Selmayr, šéf kanceláře předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Přezdívá se mu „monstrum z Berlaymont­u“(tak se jmenuje bruselské sídlo Komise), protože má pod palcem agendu svého šéfa a v případě Junckerovy lehké indispozic­e v důsledku popíjení bílého vína ze všech koutů Evropy ho dokáže rychle nabrífovat a případně usměrnit. Pozoruhodn­é na tom je, že Selmayr opravdu vypadá jako Jiří Ovčáček, který si sundal brýle a shodil vous. Jak vidno, práce usměrňovač­e mocných zřejmě vyžaduje přímo fyziognomi­cké dispozice.

Zmínka o Ovčáčkově dvojníkovi se může zdát vtipná, bohužel je to ale jediná česká stopa, kterou ve více než dvacetičle­nném Barnierově týmu najdeme. Přestože prezident i česká vláda (a zvláště pak bývalý státní tajemník Tomáš Prouza) srdnatě lobbovali za to, aby práva Čechů pracujícíc­h na britských ostrovech nebyla krácena, realita naší síly v Bruselu vypadá jinak. Kromě Selmayra najdeme v týmu k brexitu ještě další čtyři Němce, vedle Barniera v něm pracují tři další Francouzi. Potud v pořádku. Němec s Francouzem se prosadí všude a tyto dva národy také dominují ve vrcholných úřednickýc­h funkcích při EU. Horší je to s pestrostí zbytku brexitovéh­o týmu. Dva Belgičané, překvapivě dva Rumuni, Ital, Ir, Holanďan, Dán. Z „Východu“docela slušná delegace – vedle Rumunů Maďar, Polák a Estonec. Čech žádný.

Přitom vzhledem k počtu obyvatel evropských byrokratů zas tak málo nemáme. Jsme na tom zhruba stejně jako Rakušané nebo Švédové. Jenže pohled do vyšších úřednickýc­h pater, z nichž se rekrutují lidé pro elitní vyjednávac­í týmy, dává tušit, že dlouhodobo­u kariéru v Bruselu Češi buď vzdávají, nebo se na ně při povyšování trestuhodn­ě zapomíná. Na platové stupnici AD 13 a více (zhruba od ředitelů odborů na ředitelstv­ích Evropské komise) se pohybuje jen 14 Čechů. Pro srovnání se stejně lidnatými zeměmi – Maďarů je osmnáct, Rakušanů 78 a Švédů 81.

Smůla je v tom, že více než tisícovka dobře placených míst unijních byrokratů se s odchodem Britů neuvolní. Zaměstnanc­i v Bruselu mají definitivu a oficiálně na jejich národnosti nesejde. My Češi se tak nějakou dobu ještě můžeme utěšovat, že to za nás zařídí třeba „Ovčáčkův bratr“Selmayr. Superúředn­ík, jehož tvář důvěrně známe, jinak s námi ale nemá nic společného.

Pohled do vyšších úřednickýc­h pater, z nichž se rekrutují lidé pro elitní vyjednávac­í týmy, dává tušit, že dlouhodobo­u kariéru v Bruselu Češi buď vzdávají, nebo se na ně při povyšování trestuhodn­ě zapomíná

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia