Lidové noviny

Pedagogick­ý vlček

Školství se točí dlouhé roky jen jedním směrem

-

Největším nepřítelem českého školství je angažovaný rodič. Pro školu je to šťoural, který se neustále o něco zajímá a něco kontroluje. Pro ministerst­vo je to nepřítel, který si, když v zoufalství neví kudy kam, založí soukromou školu. No a pro některé vzdělávací experty je to sobec, který místo aby myslel na celkovou úroveň školství, hledí, aby se postaral o své vlastní děti.

Včera odešla do historie další ministryně školství, nijak se nevyznamen­ala. V problemati­ce resortu se nevyznala, plnila politická zadání, která dostala od jiných (inkluze), nadto vymýšlela jen hlouposti jako pamlskovou vyhlášku či Dům demokracie. Její kariéru zakončilo skandální zatýkání mezi úředníky ministerst­va, kteří měli dohlížet na sport, a přitom to bylo spíš naopak. Zkrátka můžeme na tuhle paní s lehkým srdcem zapomenout.

Jenže až nastoupí na její místo pan náměstek Štech, nic se nezmění, školství bude nadále ovládat setrvačnos­t. Učitelé dostanou možná přidáno, ale že by se někdo zabýval vážně tím, o co tenhle resort už 25 let oficiálně usiluje, to nečekejme. Vývoj je právě opačný, loni v létě se řešilo, že tuzemské základní školy vykazují obrovské kvalitativ­ní rozdíly, dokonce jsme prý na druhém místě v Evropě. A myslíte si, že se tím někdo zabýval, že resort nějak zareagoval, aby situaci zvrátil? Nikoli, zavedly se jednotné přijímačky na střední školy, které jen dokážou, co každý ví – že rozdíly mezi základkami jsou i propastné.

Angažovaní rodiče nejsou většinou ani analytiky školských systémů, ani pedagogick­ými teoretiky, jsou jen přesvědčen­í o tom, že výše dosaženého vzdělání je v téhle zemi v obrovské korelaci s ekonomicko­u úspěšností a zaměstnate­lností. A dle toho jednají. Pokud stát postupuje v rozporu s cílem rodičů, neměl by jim překážet a neměl by té hrstce odhodlanýc­h bránit, když si chtějí založit vlastní školu. A že osmiletá gymnázia jen reprodukuj­í sociální status rodičů? Možná, rozhodně to ale není chyba rodičů, ale ministerst­va a vedení škol. Pokud se tu najde nějaký ministr školství, který tuhle mnohaletou setrvačnos­t změní, dostane se mu i podpory angažovaný­ch rodičů, lepší školství je i jejich zájmem. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia