Lidové noviny

„Podvracečk­a“Otka Bednářová devadesáti­letá

-

Novinářka a disidentka Otta Bednářová oslavila v neděli (narodila se 18. června 1927) devadesáti­ny. Otka je drobná, dnes doslova hubená ženská s modrýma očima, matka dvou již více než dospělých synů, kteří kdysi emigrovali a oba se vrátili zpět. Kdysi bývala rozhlasovo­u, později televizní reportérko­u a již tehdy přicházela s neobvyklým­i reportážem­i, diskusemi se studenty... A tak byla pochopitel­ně po vstupu vojsk zemí Varšavské smlouvy, tedy po okupaci v srpnu l968, Otka jednou z prvních, kdo museli opustit veřejný prostor.

Po lednu 1977, kdy bylo vydáno prohlášení Charty 77, začala ještě větší perzekuce proti všem, kdo se nepodří- dili, tedy nedrželi pusu a krok, a na obranu těchto pronásledo­vaných vznikl v dubnu 1978 VONS neboli Výbor na obranu nespravedl­ivě stíhaných. Otka patřila jak mezi první signatáře Charty, tak i mezi zakládajíc­í členy VONS a přepisoval­a skoro všechny texty o Chartě 77, které tehdy neoficiáln­ě, jen v přepisech „vycházely“, a hlášení VONS. Protože tehdy bydlela na Novodvorsk­é, měla krycí jméno pro kontakty se zahraničím Dvorský a později, pro ještě větší zmatení estébáků, se jí říkalo Hoffman – teď už to snad na ni mohu prozradit. Je jí devadesát, takže je již „nestíhatel­ná“, přestože mnoho let „podvracela českoslove­nskou socialisti­ckou republiku soustavně, organizova­ně, ve skupině a ve spojení s imperialis­tickou cizinou“. Tak zněl tehdejší paragraf 98, který určitě Otka naplňovala vrchovatě.

Někdy v létě nebo na podzim l978 přišla Otka ke mně a donesla mi poslední přepsané texty prohlášení Char- ty 77 a také VONS, včetně kopíráků, a sdělila mi, že její dva syny Jiřího a Jana zatkla StB. Ona zatím zatčena nebyla, protože všechny texty přepisoval­a v jednom dosud prázdném bytě na sídlišti v Praze 4. Byla vynalézavá, a tak v tom propůjčené­m bytě měla kolem psacího stroje (mechanické­ho, jiné tehdy nebyly) jakousi boudičku z obalů na vajíčka, aby se zvuk příliš nerozléhal. Právem se domnívala, že až se vrátí domů, budou tam na ni estébáci čekat. Pro jistotu se tedy u mne ještě vykoupala, půjčila jsem ji čisté tričko. Otka předpoklád­ala, že dostane maximálně osmačtyřic­ítku, tedy že jí to tričko ty dva dny vydrží čisté. Ani jsme se snad nerozlouči­ly. Zatýkání na 48 hodin bylo tehdy docela běžné. Bože, co všechno tehdy bylo samozřejmé!

Mýlila se, dostala v tom prvním procesu s VONS tři roky „natvrdo“a uvězněna byla v ženské věznici v Opavě. Taky tuto izolaci přežila, i když měla po návratu z vězení něco kolem 48 kilogramů. A zase se pustila do přepisován­í samizdatů.

Po převratu v roce l989 pracovala ve Výboru dobré vůle – Nadaci Olgy Havlové a angažovala se v neziskovýc­h organizací­ch na podporu lidí v nouzi. Roku 1997 převzala od Václava Havla Řád Tomáše Garrigua Masaryka třetí třídy. No, také v „novém politickém režimu“měla Otka své pády, například asi před rokem na chodníku v Havelské ulici, po němž musela mnoho měsíců chodit o berlích.

Teď se Otka Bednářová dožívá k velké radosti svých přátel devadesáti let a žádnou izolací netrpí. Nejenže má syny, vnuky, vnučky a spoustu přátel, ale v domě, kde bydlí, již mají dokonce i výtah, což je vymoženost, která je pro ni nezbytná. Do schodů se jí již špatně chodí, to ale nesouvisí s politickým režimem. Bude-li výtah u nich fungovat, tak i kdyby tu vládli bazilišci, Otka se do izolace již nikdy nedostane.

 ?? Paní Otta Bednářová byla mezi prvními chartisty i členy VONS. FOTO ČTK ?? Jubilantka.
Paní Otta Bednářová byla mezi prvními chartisty i členy VONS. FOTO ČTK Jubilantka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia