Lidové noviny

Je nafoukaný, odradilo Detroit

- MATĚJ HEJDA

PRAHA Po vydařené sezoně 2015/2016 nebylo sporu, že ostravský rodák je velkou budoucnost­í tradičního klubu v NHL. Z pozice prvního gólmana vytlačil zkušeného Američana Jimmyho Howarda a stal se oblíbencem fanoušků v legendární Joe Louis Areně.

O devět měsíců později je ale všechno jinak. Detroit si českého brankáře pro rozšiřovac­í draft pro Las Vegas nechrání a raději sází na třiatřicet­iletého Howarda.

Co tak najednou? Generální manažer Red Wings Ken Holland se přece poslední dva roky snažil přeplacené­ho Howarda zbavit a teď, když má možnost, ukáže na Mrázka...

Poslední sezona ale pro ost- ravského rodáka byla všelijaká, jen ne úspěšná.

Mrázek se od Světového poháru po celý ročník nedokázal správně nastartova­t a o post prvního brankáře přišel.

Špatně se trénuje

Na Detroit po letech hojnosti přichází půst.

Obrana Red Wings na papíře i na ledě patří k nejhorším v celé soutěži, přesto pouhých osmnáct vítězství z padesáti utkání, ve kte- rých Mrázek nastoupil, není dobrý výsledek. Naopak Howard se „kousl“. I přes zranění kolene chytal spolehlivě a patřil k nejsvětlej­ším momentům sezony Red Wings.

Podle detroitské­ho novináře Ansara Khana ale za Mrázkův úpadek může i jeho přístup, a ne pouze výkony v zápasech. „Mrázek vždycky oplýval sebejistot­ou, což vedení Red Wings s povděkem kvitovalo. Někdy ale působil až příliš nafoukaně, čímž si sám škodí. Minulou sezonu navíc nebylo lehké ho trénovat,“uvedl respektova­ný novinář na serveru Mlive.com. Khan zná Mrázka už od jeho působení na farmě v Grand Rapids. Dobře ví, že právě vysoké sebevědomí a povaha flegmatika pomáhaly mladému brankáři rychle se oklepat z hloupého gólu a po zbytek zápasu podat soustředěn­ý výkon. To však nebyl případ posledních měsíců a vypadá to, že vedení Detroitu dochází trpělivost.

Co hůř. Generální manažer Detroitu Holland sice nechtěl více komentovat rozhodnutí kolem brankářů, přesto naznačil: „Měli jsme těžký rok. Nebudu obětovat žádný výběr v draftu, abych ochránil nějakého našeho hráče.“

Jestli jsou Mrázkovy dny v Detroitu sečteny, ale není zdaleka jisté. Manažer Las Vegas George McPhee má mezi brankáři hodně na výběr. Pittsbursk­ý Fleury už je jednou nohou v nevadské poušti. Zajímavá jména jsou ale i Fin Raanta, Kanaďan Pickard či Mrázkův krajan Michal Neuvirth. Ti všichni jsou navíc levnější než brankář Detroitu.

Českému brankáři po této sezoně končí dvouletá smlouva. Příští ročník tak bude pro ostravskéh­o rodáka zřejmě nejdůležit­ější v jeho dosavadní kariéře.

Na začátku minulé sezony byl v Detroitu jasnou jedničkou. Teď je situace kolem brankáře Petra Mrázka jiná...

 ?? Petr Mrázek patří k hráčům, po kterých může při speciálním draftu sáhnout nově se tvořící tým z Las Vegas. FOTO REUTERS ?? Naposledy v dresu Detroitu?
Petr Mrázek patří k hráčům, po kterých může při speciálním draftu sáhnout nově se tvořící tým z Las Vegas. FOTO REUTERS Naposledy v dresu Detroitu?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia