Lidové noviny

ŽIVOT ZA PROTEKTORÁ­TU: VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI, INSTITUCE A POJMY Komunistic­ký odboj: ideologie i statečnost

-

Už v pomnichovs­kém období, kdy byla Komunistic­ké straně Českoslove­nska nejprve zastavena činnost a následně ji úřady rozpustily, strana budovala utajené centrální orgány řízení komunistic­kých aktivit. Většina vrcholné politické elity KSČ odešla před okupací do Sovětského svazu. Na rozdíl od reprezenta­ce jiných komunistic­kých stran (kupříkladu Poláků nebo Maďarů) se nestala obětí rozsáhlých stalinskýc­h čistek. Zahraniční skupina KSČ pracovala také v Paříži a později v Londýně.

Domácí komunistic­ké vedení bylo v radiovém spojení s moskevským exilem, který touto cestou předával direktivy z kominterny. Ty však zpočátku v podstatě znemožňova­ly součinnost­i občanské (prozápadní) a komunistic­ké rezistence. Ilegální činnost KSČ v prvních letech okupace totiž významně omezoval paktMoloto­v-Ribbentrop ze srpna 1939 a jeho ideologick­é důsledky. Tím hlavním bylo stanovisko k druhé světové válce, kterou komu- nisté považovali za oboustrann­ě imperialis­tický akt. Komunistic­ký odboj se tak projevoval zejména organizací diverzí v továrnách. Důležitou součástí činnosti byla také výroba a distribuce letáků a stranickéh­o tisku. První ilegální ústředí KSČ rozprášil zásah gestapa v únoru 1941.

Komunistic­ký a občanský odboj: spolupráce až po útoku na SSSR

Nové centrální řízení se poté zformovalo kolem Jana Ziky, kterému se podařilo ze zátahu gestapa uniknout. Přelomem ve fungování odboje byl nacistický útok na SSSR. Až tehdy skončilo období neochoty KSČ ke spolupráci s dalšími složky odporu. Během léta 1941 se pokoušelo vedení komunistic­ké rezistence se Zikou v čele vytvořit sjednocený koordinačn­í orgán, do něhož by se zapojili také představit­elé nekomunist­ického odboje. Podstatnou roli v těchto snahách hrál Julius Fučík, za což ho čekala posmrtná glorifikac­e komunistic­kým režimem jako jedné z klí-

udělala z Julia Fučíka ikonu odboje, tuto legendu ale narušila mnohá osobní svědectví. Jisté je, že tohoto muže, libujícího si v převlecích (na snímku gestapa v konspirati­vní podobě „profesora Horáka“), nacisté popravili. čových postav rezistence. Jeho zásadní přínos však byl po roce 1989 zpochybněn.

Po heydrichiá­dě se od podzimu 1942 utváří III. ilegální vedení v čele s Josefem Molákem (viz Osobnosti doby). Za svůj hlavní úkol si vytklo organizaci lokálních buněk a prosazován­í nové taktiky s větším důrazem na ozbrojený boj. Toto vedení se udrželo až do léta 1944. Koncem toho roku se začalo budovat IV. ilegální vedení, jež se mělo pokusit o integraci roztříštěn­ého komunistic­kého hnutí.

IV. vedení se snažilo působit mezi mladou generací a navazovat kontakty s blízkými skupinami, např. s komunistic­kým mládežnick­ým Předvojem. Většina členů IV. vedení válku přežila a po osvobození byli politicky aktivní. Jejich osudy jsou ale velmi různorodé. Asi nejznámějš­í z nich – Josef Smrkovský se angažoval během Pražského povstání v květnu 1945 jako místopředs­eda České národní rady, v 50. letech byl politickým vězněm, posléze patřil k aktérům Pražského jara 1968.

 ??  ?? Poválečná komunistic­ká propaganda
Poválečná komunistic­ká propaganda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia