Lidové noviny

Síla rozhodujíc­ího okamžiku

V Norsku se mistrovi světa vůbec nedařilo, v Praze ve stejné chvíli vyhrál

- PAVEL MATOCHA

Dva vrcholné šachové podniky, které souběžně probíhaly v minulých dnech v Praze a v Norsku, přinesly řadu pozoruhodn­ých partií. V Praze v zápase na 12 partií v rapid šachu porazil mistr světa Vasil Ivančuk nejlepšího českého šachistu Davida Navaru 7,5 : 4,5 a v norském Stavangeru se v uzavřeném turnaji utkala absolutní světová špička.

ŠACHY

Z deseti hráčů z první světové dvanáctky, včetně kompletní první pětky, předváděl nejlepší hru Levon Aronjan, který ve Stavangeru dominoval stejně jako Rafael Nadal na posledním Roland Garros. Arménský velmistr získal šest bodů z devíti partií, když porazil i světovou jedničku Magnuse Carlsena, dvojku Vladimira Kramnika a minulého vyzyvatele mistra světa Sergeje Karjakina a ani jednou neprohrál.

Na domácím hřišti se naopak vůbec nedařilo světové jedničce Magnusi Carlsenovi. Uhrál jen čtyři body a skončil až předposled­ní. Jedním z vrcholů norského turnaje byl souboj mistra světa Carlsena s vítězem turnaje Aronjanem.

Aronjan–Carlsen

Norsko 2017

11.a3!? Sxa3 12.Vxa3! Dxa3 13.c5

Bílý pozičně obětoval pěšce a kvalitu za zavlečení a izolaci černé dámy.

Tento logický tah, černý se snaží vyměnit pár lehkých figur, aby ty bílé nemohly ulovit jeho královnu, je chybou a dále to půjde s černým z kopce. Počítač ukazuje, že mohl udržet vyrovnanou pozici po nelidském tahu 14...Db2.

13...b6 14.b4 Je4?

17...Kxh7 18.Jg5+ Kg8 19.Dh5 Jf6 20.Dxf7+ Kh8 21.Dc7 Sd7 22. Jf7+ Kh7 23. Jxd8 Vc8 24.Dxb6 Jd5 25.Da7 Vxd8 26.e4

Po sérii prakticky vynucených jediných tahů snížil bílý materiální nerovnováh­u a udržel si poziční převahu.

26...Dd3 27.exd5 Dxd2 28.Dc7 Dg5 29.dxc6 Sc8 30.h3 Dd5 31.Vd1 e5? 32.Vd3 exd4 33.De7 Sf5? 34.Vg3 Sg6 35.Dh4+ 1-0

se vzdal. a černý

Na rozdíl od mistra světa v klasickém šachu, který byl v minulých dnech ve zjevném útlumu, byl mistr světa v rapid šachu ve formě. Velmistr Ivančuk v Praze při festivalu ČEZ Chess Trophy 2017 ukázal, v čem je síla zkušených hráčů. I když ve větším počtu partií stál lépe jeho soupeř, dokázal ohrožené pozice udržet a ty lepší naopak proměnit. Pomáhalo mu i lepší hospodařen­í s časem.

David Navara zvládl vyhrát jen jednu partii, zatímco čtyřikrát kapitulova­l. Naivní fanoušek by řekl, že to vzhledem k průběhu většiny partií bylo nespravedl­ivé, ale takový je sport. Vrátíme-li se k tenisové paralele, je to podobné, jako když měl Tomáš Berdych proti Rogeru Federerovi letos vMiami dva mečboly, ale nedokázal proměnit ani jediný, zatímco jeho zkušenější­mu švýcarském­u soupeři stačil k vítězství v zápase mečbol jediný.

 ?? Studentů VŠUP svedly k partii i legendární­ho českého velmistra Vlastimila Horta a herečku Marii Kružíkovou. Jejich duel sledoval další z hostů festivalu ČEZ Chess Trophy 2017, nizozemský velmistr a spisovatel Genna Sosonko. FOTO ANEŽKA KRUŽÍKOVÁ ?? Vystavené umělecké šachové soupravy
Studentů VŠUP svedly k partii i legendární­ho českého velmistra Vlastimila Horta a herečku Marii Kružíkovou. Jejich duel sledoval další z hostů festivalu ČEZ Chess Trophy 2017, nizozemský velmistr a spisovatel Genna Sosonko. FOTO ANEŽKA KRUŽÍKOVÁ Vystavené umělecké šachové soupravy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia