Lidové noviny

Vydavatelé útočí na naše hamounství

- MARTIN ZVĚŘINA

Hudební vydavatelé neuznávají letní lenošení, tak nás atakují novými tituly. I když – novými? Většinu produkce velkých i menších firem tvoří neustálé převydáván­í archivních snímků. Ne že by to nemělo užitek, ale tahle politika vám vnucuje často něco, co už máte.

REZONANCE

Vydavatels­tví Berlin Classics, které začalo posílat do světa tituly z katalogu firmy Eterna z bývalé NDR, třeba vydalo mezi prvními tituly Orffovu operu Chytračka. To ovšem bylo loni v květnu. Letos v květnu vrhlo na trh, aby si připomnělo dirigenta Herberta Kegela s Lipským rozhlasový­m symfonický­m orchestrem, orffovský komplet. Kegel nahrál kromě Chytračky ještě operu Měsíc i Orffův triptych ( Carmina Burana, Catulli Carmina a Trionfo di Afrodite). Nyní je vše dohromady k mání v pěticédéčk­ovém balíčku. Jak smýšlí vydavatel o zákaznícíc­h, netušíme, nicméně 22 eur za krásně vypravenou Chytračku mi rozhodně nebylo líto vydat, ale mám si ji kupovat znovu jen proto, že všech pět disků stojí o fous méně než zmiňovaná Chytračka?

Rakouský dirigent Karl Böhm si na reedice též stěžovat nemůže, na počátku června vyšel komplet jeho nahrávek pro firmu EMI z let 1935 až 1949, sestavený výhradně z německých a rakouských autorů na 19 CD. Zahrnuje též soubor Böhm in Dresden pro značku Electrola. Jinou krabici z let 1953 až 1972 nabízejí žlutí, tedy Deutsche Grammophon, na 17 CD, repertoár je podobný.

Jako připomínka 50. výročí úmrtí dirigenta Andrého Cluytense vydává Warner Brothers 65diskový komplet. Belgický dirigent (není to Francouz) spolupraco­val s nejlepšími orchestry amezi sólisty se vyskytují například Emil Gilels, Dmitrij Šostakovič, David Oistrach či Dietrich Fischer-Dieskau. A to je prosím krabice „jen“orchestrál­ních nahrávek a žádná opera.

Dostáváme nepochybně hodiny a hodiny vynikající­ch záznamů, ale jeden si říká, jestli s námi posluchači sběrateli vydavatelé jen šikovně podprahově nemanipulu­jí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia