Lidové noviny

Zemřel Vladimír Drha, filmař z „generace normalizac­e“

-

PRAHA Vladimír Drha je považován za jednoho z nejtalento­vanějších filmařů, které osudově postihla sovětská invaze v roce 1968 a následná normalizac­e. Na pražské FAMU začal studovat v roce 1963, ukončil ji však až po vojně v roce 1970. Během vojenské služby natáčel těsně po sovětské invazi dokumenty pro českoslove­nský armádní film, tyto snímky pak byly jedním z důvodů, proč se ocitl v nemilosti.

Pracoval také na jedné z povídek v připravova­ném filmu Návštěvy podle námětu Zdeny Salivarové. Příběh o matce, která se v 50. letech snaží navštívit svého syna ve vězení, však nesměl dokončit. Na svůj hraný debut musel čekat dalších deset let, mezitím pracoval na publicisti­ckých pořadech pro televizi.

V roce 1980 debutoval hranou povídkou Věrné milování z triptychu Jak rodí chlap a jeho prvním celovečern­ím dílem byl v roce 1981 snímek Dneska přišel nový kluk s Markem Brodským v hlavní roli. Film získal řadu festivalov­ých cen. Později Vladimír Drha natočilmim­o jiné film Citlivámís­ta s Janou Brejchovou a několik výrazných televizníc­h snímků – Chladna zrána, Radostné události či Restaurace.

„Museli jsme v tom fungovat“

Po roce 1989 natočil několik filmových pohádek a také dramata Početí mého mladšího bratra (2000) a Anglické jahody (2008). Pracoval pro televizi, podílel se například i na nekonečnýc­h seriálech Rodinná pouta a Ulice.

Letos v květnu se Vladimír Drha zúčastnil slavnostní­ho uvedení publikace Generace normalizac­e. Ztracená naděje českého filmu?, kterou vydal Národní filmový archiv a jejími autorkami jsou Marie Barešová a Tereza Czesany Dvořáková. Vladimír Drha je jedním ze třinácti absolventů FAMU, s nimiž autorky hovořily a pokusily se vytvořit obraz toho, jak politická situace ovlivnila osud začínající­ch filmařů.

V rozhovoru Drha mimo jiné vzpomíná na potíže, s nimiž se setkával v 70. letech: „Potom mě taky angažovali na Rodinnou poštu. To byl velmi oblíbený pořad pro ženy a pro rodinu, kde se řešily problémy domovů důchodců, školních jídelen a my jsme tohle měli proložený písničkama. Tím jsme si to vylepšili, ale taky tam furt byly nějaký problémy. Třeba jsme točili vinobraní a tam nesmělo bejt vidět, že někdo pije. Skutečně se to hlídalo. Nesměl třeba bejt vidět kostelíček v pozadí. Nebo jsme točili mistra republiky v orbě, něco takovýho. Dojeli jsme na místo a ten pán měl knírka. Tak se muselo volat do Prahy, jestli ho můžeme natočit, a bylo nám řečeno, že nikoli, ať se oholí. Nakonec se to vyřešilo tak, že sme točili jeho paní, jako že není doma. Dneska to připadá člověku absurdní, ale tehdy nám to zas tak absurdní nepřipadal­o. My jsme v tom museli fungovat.“

V publikaci Generace normalizac­e se Vladimír Drha skepticky vyjadřuje i ke své situaci po Listopadu. „Pro mě rok 1989 nebyl žádným novým startem. Byl jsem šťastnej, že přišel, ale brzy jsem pocítil, že nejsem zrovna vhodnej typ pro novou éru. Nikdy jsem neměl vlivné známé, nemám lokty, neumím lichotit, neoplývám sebevědomí­m. (...) Vhodnými typy byli opět ti, kteří v tom uměli chodit. Ti nezničitel­ní a v každé době použitelní.“

V posledních letech trpěl Vladimír Drha rakovinou horního patra, které nakonec podlehl. Zprávu o režisérově úmrtí včera oznámil jeho blízký přítel, herec Filip Rajmont. bat

Ve věku třiasedmde­sáti let zemřel v noci na středu filmový a televizní režisér Vladimír Drha. Natočil mimo jiné snímky Dneska přišel nový kluk nebo Citlivá místa. Jeho posledním filmem byly Anglické jahody z roku 2008.

 ?? Na snímku z roku 2007 FOTO ARCHIV MAFRA ?? Vladimír Drha
Na snímku z roku 2007 FOTO ARCHIV MAFRA Vladimír Drha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia