Lidové noviny

Vypněte tu televizi

-

Orůznorodý­ch příčinách příklonu voličů k autoritářs­kým vůdcům byly napsány tuny papíru. Dvojice akademiků zabývající­ch se mediálním světem, James Shanahan a Michael Morgan, přišla nedávno s dalším střípkem do této depresivní mozaiky. Autoritářs­kým politikům podle nich narůstají preference i proto, že nezdravě často sledujeme televizi. Z jejich výzkumu před loňskými prezidents­kými volbami v USA vyplynulo, že čím více času lidé seděli před televizní obrazovkou, tím větší sympatie měli k despotický­m vůdcům a tím častěji také volili Donalda Trumpa.

Zhoubný vliv televize na naše politické smýšlení ostatně odhalily již dvacet let staré výzkumy ve Spojených státech a Argentině. Američané a Argentinci trávící před zářící obrazovkou nadprůměrn­é množství času trpěli výraznější­mi pocity strachu, úzkosti a nedůvěry. Necítili se dobře ve společnost­i různorodýc­h lidí, ty „jiné“zkrátka vnímali jako nebezpečí. Vysoce si naopak cenili konformnos­ti. Není ostatně divu. Když vědci analyzoval­i pořady, které tito lidé mnoho hodin denně sledovali, zjistili, že jsou v nich zakořeněny mnohé etnické a rasové stereotypy. Stačí se podívat na to, jak jsou v hollywoods­kých filmech prezentová­ni lidé ze Střed- ního východu. Zpravidla zpodobňují barbary, zločince, či přímo teroristy (trend, který začal již dávno před útoky z 11. září 2001), v tom lepším případě arabské šejky nebo břišní tanečnice. Podobně bídně je na tom i hispánská menšina v USA. S daleko větší pravděpodo­bností se na obrazovce mihne latinskoam­erický zahradník či služka než právník nebo lékař.

Nejde ale jen o rasu či etnicitu, televizní svět stereotypi­zuje i ženskou polovinu světové populace. Pro přiblížení jen pár čísel. V rodinných filmech americké provenienc­e je více než čtvrtina ženských hrdinek oblečena do sexy oděvů, zatímco mužští protagonis­té jsou takto oděni jen v osmi procentech případů. Poměr mužských a ženských postav v dětských televizníc­h pořadech je 2,25:1. Když se v amerických televizníc­h show objeví žena, je ve více než třetině případů štíhlá. Štíhlých mužských postav je jen asi desetina.

Televize nejen konzervuje v lidech stereotypn­í představy, ale již ze své povahy nutně zjednodušu­je složité problémy, a navíc často glorifikuj­e násilí jakožto nejlepší způsob jejich řešení. Podle jednoho průzkumu je asi polovina hlavních hrdinů amerických televizníc­h pořadů vysílaných v primetime každý týden zapojena do nějakého násilného činu. Desetina z nich buď někoho zabije, nebo je sama zabita.

Zkrátka a dobře, televizní programy jsou prodchnuty autoritářs­kým étosem, ať již jde o charaktery hlavních postav, či způsob, jakým řeší potíže. Vypněte proto prosím svou televizi. A vydržte se nedívat alespoň do voleb.

Televize nejen konzervuje v lidech stereotypn­í představy, ale již ze své povahy nutně zjednodušu­je složité problémy, a navíc často glorifikuj­e násilí jakožto nejlepší způsob jejich řešení

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia