Lidové noviny

K moři v Bulharsku stačí i čeština

- JAN MATURA TEREZA PICKOVÁ výkonná ředitelka AČCKA

erné moře vyprodáno! Takové nápisy na dveřích cestovních kanceláří Čedok, Sport Turist nebo CKM byly před rokem 1990 běžné. K moři se mohlo bez omezení jen do Bulharska, Rumunska a NDR. Dnes je samozřejmě situace zcela jiná, k moři můžeme jet kamkoliv, třeba na Havaj nebo do Polynésie. A i v Evropě jsou větší lákadla než Černé moře. Přesto je Bulharsko stálicí v nabídce cestovek a zájem neklesá, naopak.

Letos se podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) vypraví na bulharské pláže asi o pětinu více Čechů než před rokem. V loňské sezoně Bulharsko dle AČCKA navštívilo téměř 210 tisíc návštěvník­ů z Česka, meziročně o 40 procent víc.

Bulharsko má své jasné výhody. Letecky je to kousek a vlastně se tam dá dojet i autem či autobusem. V Bulharsku navíc není draho, levnější dovolenou u moře v Evropě budeme hledat těžko. Když k tomu přičteme dnes již velmi slušnou výbavu bulharskýc­h středisek, klidnou bezpečnost­ní situaci a nízké ceny zájezdů, zájmu turistů se nelze divit.

Bulharské pobřeží je dlouhé s dvěma centry: Varnou a jižnějším Burgasem. Slunečné pobřeží a Zlaté písky jsou nejznámějš­í a největší střediska s velkými hotelovými komplexy včetně značkových, luxusních a docela drahých. Pak je zde hodně menších středisek, dříve malých vesniček, dnes už však solidních továren turistické­ho průmyslu.

„Dle našich informací zhruba polovina klientů cestovních kanceláří směřuje na Slunečné pobřeží a pětina jich míří do Primor- ska,“uvedla pro LN Tereza Picková, výkonná ředitelka AČCKA.

Letos letadlem i do Varny

Z Česka se létá tradičně do Burgasu, a to z Prahy, Brna i Ostravy. „Významnou novinkou letošní sezony je, že z Brna a Ostravy se do Bulharska nebude létat jen do Burgasu, ale poprvé také do Varny, kam se dosud létalo jen z Prahy. Populární letoviska jako Zlaté písky či Svatý Konstantin se tak přiblíží dalším zákazníkům,“říká Petr Šatný, marketingo­vý ředitel cestovní kanceláře Alexandria.

Primorsko je prostě klasika. Historicky se orientuje na českou klientelu, a přestože to dnes už tak výhradní není – jezdí sem i hodně Poláků anebo Rusů –, čeština stále hraje na primorskýc­h plážích a ulicích prim. Naopak turisté ze západní Evropy jsou v Primorsku spíš raritou, ti jezdí častěji na Zlaté písky a Slunečné pobřeží. Pro našince, který příliš nevládne světovými jazyky, je Bulharsko ideální destinací. Místní také moc anglicky nemluví, to už spíš každý z paměti vytáhne pár českých slovíček. Na pomoc navíc přijdou česky psané letáky, vývěsní štíty, cenovky a hlavně jídelní lístky.

Místní balkánská kuchyně pro nás není příliš exotická, velkou část jídel známe v tuzemské úpravě, takže originál z čerstvých surovin potěší chuťové pohárky a rozhodně neurazí peněženku. Ceny jsou v Bulharsku podobné jako v Česku, spíš je zde levněji. Problémem není ani české pivo (vařené v Bulharsku) nebo v několika českých restaurací­ch zcela česká strava. Vepřo knedlo zelo se šesti je sice ve 30 stupních u moře poněkud bizarní pokrm, ale zájem o něj rozhodně je, restaurace prázdné nejsou.

Mnohá střediska navíc žijí téměř nonstop, takže nějaké to občerstven­í, pití nebo alkohol lze koupit i hluboko v noci nebo těsně nad ránem. Hlukové normy se v Bulharsku zjevně neřeší tak přísně jako v Česku, takže různé zábavy a diskotéky zní mezi penziony a hotely dlouho do noci. Kdo má rád klid, měl by hledat ubytování mimo centrum, v němž se chodí spát hodně pozdě, jestli vůbec.

Levné, ale žádná exotika

A co moře? Většina pláží je písečná, některé otevřené pak potěší milovníky vln, ale najdou se imělké zátoky s klidnou vodou. O bezpečnost se obvykle stará místní pobřežní hlídka, kterou zaregistru­jete podle neustále znějící píšťalky. Penziony amenší hotely nemívají velké bazény, takže se připravte na boj o lehátka.

Ostatní výbava je ale obvykle velmi dobrá, penziony i hotely jsou moderní, velmi dobře vybavené a čisté. Takové Řecko nabídne velmi často mnohem větší divočinu.

Tím se dostáváme k poměru ceny a výkonu. To je veličina pro dovolenou docela podstatná a Bulharsko z ní vychází velmi dobře. Týden se snídaní v penzionu lze pořídit na kraji sezony už od pěti tisíc, hotel vyjde maximálně na dvojnásobe­k.

V plné sezoně ceny logicky stoupají, ale stále je to pod náklady dovolené v Itálii nebo ve Španělsku. Řecko je větším konkurente­m, ale ve stejné cenové hladině dostanete v Bulharsku obvykle lepší služby.

Bulharsko leží sice výrazně jižněji než Česko, ale tamní krajina a příroda příliš exotické nejsou. Kdomá rád středomořs­kou atmosféru Řecka nebo Itálie, bude z Bulharska zklamán. Stejně tak si rozumný návštěvník Primorska z dovolené nic mimo pár suvenýrů nepřiveze. Obchody jsou sice plné, ale v drtivé většině padělků značkových oděvů, obuvi a hraček.

A největší nevýhoda prázdnin v Bulharsku? Krátké léto. Do Řecka se můžete v klidu vydat i koncem září. To už na bulharskýc­h plážích může fučet severák a být jen 15 stupňů. Sezona zde netrvá dlouho.

Vedle stále oblíbeného Jadranu existuje ještě jedna přímořská destinace, kde je v létě slyšet čeština téměř na každém rohu. Bulharské pobřeží Černého moře je taková malá enkláva, kde se našinec snadno domluví, a když se mu zasteskne po českém pivu a svíčkové, může si je objednat. Zhruba polovina klientů cestovních kanceláří směřuje na Slunečné pobřeží a pětina jich míří do Primorska

Autor je spolupraco­vník redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia