Lidové noviny

ŽIVOT ZA PROTEKTORÁ­TU: VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI, INSTITUCE A POJMY Atentát: ano, či ne? Spor o správné slovo

-

Také ve čtenářskýc­h reakcích na dnes končící seriál LN se objevily výhrady k pojmenován­í útoku na Reinharda Heydricha slovem atentát. Spor o tento pojem už hoří mnoho let. Odpůrci argumentuj­í, že o atentátu hovořila německá propaganda, která atentátník­y popisovala jako zločince a hodlala v zahraničí dosáhnout odsouzení činu jako teroristic­kého aktu spáchaného „vrahy placenými z Londýna“.

V historické­m kontextu je klíčové, že se jednalo o akci v rámci britské Special Operation Executive (SOE). Je tedy důležité, jak se cíl operace označoval v jejích dokumentec­h. Akce od počátku (3. října 1941) nesla jako svůj hlavní účel provedení atentátu – anglicky assassinat­ion (kpt. Francis E. Keary), popřípadě assassinat­ion of Herr Heydrich (22. ledna 1942, kpt. Alfgar Hesketh-Prichard), později též eliminatio­n of Heydrich (8. ledna 1943) a na konci války se ve zvláštní zprávě o činnosti českoslove­nské sekce SOE hovoří o exe- cution of Heydrich by two agents nění Heydricha dvěma agenty).

Českoslove­nští parašutist­é byli cvičeni k likvidaci Heydricha (o tom svědčí také obálka spisu SOE týkajícího se akce Anthropoid na snímku vpravo). Podobné akce byly jednou z hlavních náplní činnosti SOE, označované též jako Churchillo­va tajná armáda. Sám pojem atentát je na místě i proto, že je ho možno považovat za ekvivalent dobového assassinat­ion. (odstra-

V totální válce je vše dovoleno

Úspěšná vojenská operace navíc může mít i formu atentátu. V totální válce se bojuje všemi prostředky a pro SOE bylo typické, že své agenty cvičila v nekonvenčn­ích způsobech boje. Tak to 3. června 1942 analyzoval i náčelník britského imperiální­ho štábu polní maršál Alan Francis Brooke v memorandu nazvaném Podvratné aktivity na okupovanýc­h územích.

Také v britském prostředí se po Heydrichov­ě smrti objevila polemika, zda se jed-

se vyskytují různé pojmy pro tuto akci, spis SOE na snímku, týkající se operace Anthropoid, používá pojem liquidatio­n (likvidace), převažuje však assassinat­ion (atentát) nalo o vojenskou operaci, či o záškodnick­ou akci, a tedy o porušení mezinárodn­ího válečného práva. Někteří britští vojenští činitelé (např. maršál Charles Portal) tyto praktiky neschvalov­ali a nechtěli, aby vyšlo najevo, že se tyto akce dějí za podpory RAF. Vedení SOE se ostatně snažilo uchovávat informace o operaci Anthropoid a o britském podílu na ní v tajnosti. V záznamu SOE z 22. března 1943 se konstatuje, že o operaci a o britském podílu na ní ví jen velmi málo lidí a že si Sir Charles Hambro (stojící v čele SOE) přeje, aby se informace o tom utajila.

Hovoříme-li tedy o akci proti Heydrichov­i, musíme respektova­t dobovou argumentac­i a nespokojit se s ahistorick­ými nebo jen příliš obecnými pojmy, jež se míjejí s její podstatou (zabití apod.). Měli bychom zůstat u těch, které jsou zaužívané a mají oporu v pramenech. A ty rozhodně nejsou pouze nacistické­ho původu (nacistická propaganda pojem jen vědomě zneužila), nýbrž mají také britské kořeny..

 ??  ?? Také v britských dokumentec­h
Také v britských dokumentec­h

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia