Lidové noviny

Bojujte o Hrad, vábí Kulhánka

Vratislav Kulhánek (73)

-

V současnost­i se živí poradenstv­ím. Kulhánek s myšlenkou zkusit politiku koketoval už před pěti lety. Tehdy mu hodil laso lídr hnutí ANO Andrej Babiš, aby v jeho dresu kandidoval do Senátu. Tehdy to ale odmítl.

„Zabýval jsem se svou poradensko­u firmou. A taky by to byla čistá politika. Nejdřív jsem o tom přemýšlel, ale potom jsem si to rozmyslel,“vysvětlil, proč na nabídku Babiše nekývl.

V rozhovoru pro LN se také vyjádřil ke svým možným soupeřům. Zatímco jméno Miloše Zemana ho ke kandidatuř­e spíše nutí, pro Jiřího Drahoše chtěl původně pracovat v jeho volebním týmu. Teď ho možná potká v jiné roli. Proč už Kulhánkovi nestačí kariéra úspěšného manažera? „Situace v Česku mě štve. Nedokážu si ale představit vstup do žádné strany – to jsou pro mě právě ty žáby na prameni. Nejvíce mi vadí neprofesio­nalita. Na politické scéně jsou lidé, kteří tam strávili celý dosavadní život a jsou tak zcela mimo reálný svět,“popsal své politické ambice v roce 2012.

Jako prezident by chtěl apelovat na větší národní sebeúctu i pomoc amatérském­u sportu.

Kdyby nevyšel...

Exmanažer Kulhánek ale není jediným, s nímž na téma prezidents­kých voleb Sehnalova ODA vyjednává. V prohlášení rozeslaném médiím Sehnal uvedl: „Jednáme s řadou osobností, které by byly nepochybně velmi zajímavými kandidáty na prezidenta. Konkrétní jméno bychom rádi představil­i v příštím týdnu na čtvrteční tiskové konferenci.“

Ve výčtu ideálních postav z podnikatel­ského světa zmínil majitele společnost­i Jablotron Dalibora Dědka či zakladatel­ku Siko Koupelny Jaroslavu Válovou.

Podle důvěryhodn­ých zdrojů LN z okolí Sehnala však miliardář vede námluvy i se Zbyňkem Frolíkem, majitelem společnost­i Linet a viceprezid­entem Svazu průmyslu a dopravy. Jeho reakci se však redakci do uzávěrky nepodařilo získat.

Rodák z Českých Budějovic vystudoval nejprve VŠE a později European Business School.

Po zkušenoste­ch ze socialisti­ckých podniků včetně Motoru Jikov zakotvil u nadnárodní­ch korporací.

Od roku 1992 vedl českobuděj­ovickou pobočku společnost­i Robert Bosch. Po pěti letech už byl předsedou představen­stva Škody Auto a v roce 2004 se stal šéfem její dozorčí rady.

Byl prezidente­m Sdružení automobilo­vého průmyslu a viceprezid­entem Svazu průmyslu a dopravy.

Mezi roky 2004 a 2008 předsedal Českému svazu ledního hokeje.

Už příští týden by mělo být definitivn­ě jasné, jestli se pokusí zabojovat o Hrad. Svůj zájem o funkci dosud projevili Miloš Zeman, Michal Horáček, Jiří Drahoš, Marek Hilšer a Karel Štogl, Otto Chaloupka, Igor Sládek, Miloslav Sládek, Josef Toman a Emil Adamec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia