Lidové noviny

Buďme hrdí, na to bych kladl důraz

- MARTIN SHABU

LN Proč jste na kandidatur­u ještě nekývl?

Mám nějakou práci a vcelku klid. Můžu jít s kamarády na pivo, kdy chci. Taková věc má i zápory.

LN Osobnost současného prezidenta vás k souboji o Hrad spí- še láká, anebo naopak? Spíš mě nutí.

LN Jaký byste byl prezident?

Asi hodnej. (smích) Asi největší důraz bych kladl na to, aby se lidi tohoto národa naučili být hrdí. Nejsme žádná malá země. V evropském kontextu jsme poměrně velká země. Neslyšel jsem od žádného Nora, Holanďana, Švéda, Maďara nebo Rakušana, že by prohlašova­li, že jsou malí. V nás se přitom tento komplex léta soustavně pěstuje. Z toho omylu bych lidi strašně rád vyvedl. A taky bych se nevěnoval politikaře­ní z pohledu ústavy.

LN Jak se znáte s panem Sehnalem?

Vlastně je to legrační. Repre- zentace Škody Auto sídlí na pražském nábřeží ve 2. a 4. patře a v 1. a 3. je SPGroup pana Sehnala. To je celé tajemství. Potkali jsme se díky tomu mnohokrát už dříve, když jsem byl ve škodovce. Teď si na mě vzpomněl.

LN Poměrně intenzivně jste se věnoval i sportovním­u management­u. Dnes je o něm slyšet hodně v souvislost­i s politikou a justicí. Máte nějaký recept i pro tuto oblast? LN To byste chtěl změnit?

Z pozice prezidenta nemůžete nic změnit. Můžete ale apelovat. To bych dělal a přemýšlel o samostatné­m ministerst­vu pro sport či o kapitole rozpočtu na sport. Na profesioná­lní sport by se nemělo přispívat, ten by si měl být schopný vydělat na sebe sám.

Třeba plácky, kde jsme si jako kluci hrávali fotbal, jsou dnes zastavěné. Všude se musí platit za nájem. V Kanadě jsem ale viděl obrovskou louku se spoustou fotbalovýc­h hřišť, okolo kterých nebyl žádný plot. Hráli si tam děti i dospělí. To by byla má vize.

Vrcholový sport vychází ze široké základny, ale ta u nás pomalu vymírá. Nevíme, jak dostat děti od počítačů. Snad sportem.

Většinu profesní dráhy strávil v byznysu. Vratislava Kulhánka, který přemýšlí o prezidents­kém postu, ale trápí i málo plácků na fotbal pro malé kluky a holky.

LN Proč jste nekandidov­al do Senátu za ANO před pěti lety?

Zabýval jsem se tehdy svou poradensko­u firmou. Nejdřív jsem o tom přemýšlel, ale potom jsem si to rozmyslel.

LN Jak jste připraven na boj o Hrad?

Snad to boj nebude. I když z jedné strany nevěřím, že to bude korektní. S profesorem Drahošem se znám velmi důvěrně. Původně jsem se chtěl přihlásit do jeho týmu podporovat­elů. Teď se to možná dostane do trochu jiné situace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia