Lidové noviny

Zeman připodobni­l EU k Brežněvovi

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA „Mít koule, mít kuráž a mít kabelku.“Tímto příměrem odpověděl prezident Miloš Zeman včera na Žofínském fóru na otázku, co je nutné k dosažení suverenity českého státu. Potřebu kabelky zdůvodnil příkladem bývalé premiérky Margaret Thatcherov­é, která s ní při jednáních bouchala o stůl. „Takže koule především, kuráž na druhém místě. Pokud za nás bude vyjednávat žena, ať si s sebou vezme tu kabelku,“dodal.

Na Žofínském fóru mluvil o nejvyšším národním zájmu, kterým je podle něj suverenita. A pustil se přitom do kritiky Evropské unie. „Nacházím jisté podobnosti mezi pojmem omezené suverenity, kterou razil Leonid Iljič Brežněv, a pojmem sdílené suverenity, což je pojem, který razí Evropská unie. Podotýkám podobnosti, nikoli totožnosti,“uvedl. Brežněvova doktrína přitom vypadala v praxi takto: když sovětský satelit vybočil z řady a porušil to, co bylo Moskvě svaté, stal se legitimním cílem sovětské intervence. Jako třeba Českoslove­nsko v roce 1968, požadující po Moskvě nepřijatel­nou svobodu tisku a demokratiz­aci.

V projevu také uvedl hned dva příklady toho, kdy EU „naprosto evidentně“narušuje suverenitu ČR: je to požadavek na přijetímig­rantů podle kvót a požadavek na růst podílu obnoviteln­ých zdrojů.

V souvislost­i s kvótami si rýpl do politiků, kteří nyní přijímání uprchlíků odmítají. Po volbách se podle něj shrbí a jejich přijetí umožní. Kritizoval také protiruské sankce, popularitu ruského prezidenta Vladimira Putina prý jen upevňují. Sám se domnívá, že sankce spíše přinášejí Putinovi radost.

Zeman na fóru zopakoval, že by podpořil referendum o vystoupení Česka z EU. Hlasoval by ovšem pro setrvání. Vyslovil se i pro přijetí eura, obavu z něj pokládá za iracionáln­í. Zavedení evropské měny by podle něj národní suverenitě neuškodilo.

Dodal, že jestli příští rok prohraje volby, odejde z politiky. „V případě, že bych prohrál, si budu číst knihy v houpacím křesle na Vysočině,“odpověděl na dotaz z publika. Zatím je ale hlavním favoritem voleb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia