Lidové noviny

Babišův sen: země funguje

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Lepší silnice, daňové přiznání za pár minut, méně poslanců a přímá volba starostů jsou vize, které včera představil šéf ANO.

PRAHA Už i hnutí ANO má svou dlouhodobo­u politickou vizi. Sepsal ji tým kolem šéfa Andreje Babiše pod názvem O čem sním, když náhodou spím. Lídr hnutí ji včera oficiálně pokřtil v pražském Kongresové­m centru.

Letošní volební rok je na dalekosáhl­é výhledy bohatý. Před ANO s podobnými dokumenty přišly vládní ČSSD a KDU-ČSL, stejně jako opoziční TOP 09.

Heslo, které si Babiš pro svou knihu zvolil, zní Země, kde se dobře žije. Vydání 282stránko­vé publikace svým názvem i grafickým zpracování­m nezapře propojení s marketingo­vou kampaní, kterou předseda ANOpřed několika měsíci rozjel na billboarde­ch.

V jejím úvodu se Babiš neskromně přirovnává k prvorepubl­ikovému velkopodni­kateli Janu Antonínu Baťovi. Odkazuje na jeho knihu Budujme stát pro 40 000 000 lidí z roku 1937. „Nezodpověz­ených otázek je spousta a zatím na ně v podstatě nikdo Vize pro Česko roku 2035. s výjimkou Jana Antonína Bati nehledal odpověď. Chtěl bych se o to pokusit. Možná se tahle knížka může stát inspirací, jakou byl Baťa a jeho kniha pro mě,“píše Babiš. V následujíc­ích kapitolách líčí, jak by mělo vypadat Česko za 18 let. Důraz klade na moderní dopravní infrastruk­turu, která umožní lidem snadněji měnit práci, aniž se museli stěhovat.

„Musíme mít stát, který funguje. Je potřeba digitalizo­vat státní správu, aby vyplnění daňového přiznání, vyřízení pasu nebo řidičáku trvalo co nejkratší dobu,“řekl Babiš při představov­ání knihy.

Vize bodují u voličů

Hovořil také o potřebě efektivněj­ší politické správy země. Proto navrhl snížení počtu poslanců nebo redukci množství ministerst­ev. „Nejdůležit­ějším politikem by pro lidi v budoucnu měl být přímo volený starosta,“uvedl šéf ANO.

Zmínil i potřebu vyšších investici a nutnost spoléhat na jadernou energii a obnoviteln­é zdroje. Budoucnost podle něj bude vyžadovat, aby Češi mluvili plynně anglicky a většina z nich uměla programova­t.

Babišova publikace místy působí jako jedna z populárníc­h motivačníc­h knih, kterými se současný trh jen hemží. To když opakovaně zdůrazňuje, v čem jsou Češi dobří a čeho mohou dosáhnout. Slabinou však je, že u řady bodů chybí jednoznačn­ý recept, jak vytýčených cílů dosáhnout, případně kde na ně vzít potřebné finance.

Politolog Pavel Šaradín ovšem nedávno upozornil, že dalekosáhl­é politické výhledy mohou zvýšit šanci strany nebo hnutí na volební úspěch. „Strana, která má dlouhodobo­u vizi, si vylepšuje reputaci u voličů,“řekl.

To je také důvod, proč se pár měsíců před klíčovými parlamentn­ími volbami vynořilo tolik politickýc­h programů, které mnohdy hledí celé desítky let do budoucnost­i. Hlavní konkurenti ANO se již se svými výhledy vytasili. Vládní sociální demokracie má svůj projekt Česko 20+. „Na po- dobné vizi musí být celospoleč­enská shoda. Proto chceme o těchto věcech mluvit přímo s lidmi a Česko 20+ je pro takovou diskusi skvělou platformou,“přál si premiér Bohuslav Sobotka.

Nejdůležit­ějším politikem by měl být pro lidi v budoucnu přímo volený starosta

Ať si lidé tvoří program

Lidovci se pro změnu rozhodli oslovit mladé lidi do třiceti let, aby jim popsali, jak by měl stát vypadat v roce 2050. Uspořádali pro ně soutěž a nejlepší myšlenky chtějí využít i jako inspiraci pro sestavován­í dlouhodobé­ho programu.

„Za tím, že se KDU-ČSL vrátila zpátky jako jediná strana do Poslanecké sněmovny, stojí i to, že se v létě 2010 sešla parta mladých lidí, která si řekla, že nenechá křesťansko­u demokracii v České republice zahynout. Došli jsme k závěru, že je potřeba spolupraco­vat smladými lidmi,“míní předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Také Babiš podle svých slov čerpal inspiraci od 30 tisíc lidí, kteří se zapojili do internetov­ého projektu hnutí ANO Chceme lepší Česko.

Sociolog Jan Herzmann míní, že zapojování občanů není pouze česká móda. Zhruba deset let funguje úspěšně ve světě. „Díky crowdsourc­ingu je veřejnost schopna generovat velice dobré nápady,“řekl před časem LN.

 ?? Knihu Andreje Babiše O čem sním, když náhodou spím pokřtil zakladatel rodinné firmy HOPI František Piškanin. FOTO ČTK ??
Knihu Andreje Babiše O čem sním, když náhodou spím pokřtil zakladatel rodinné firmy HOPI František Piškanin. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia