Lidové noviny

Bomba! Telefonátů přibývá

-

„Když policista vidí, že jde o igelitku, je otevřená, je do ní vidět a je jasné, že jde o planý poplach, pak pyrotechni­ky nevolají. Ale v 99 procentech to samozřejmě lze na místě odhalit jen velmi těžko,“vysvětlila Kropáčová.

Že se otevřené oči občanů vyplácejí, dokládá třeba příběh z roku 2011. Tehdy se potvrdilo podezření, že je výbušnina v pražském obchodním domě Ikea na pražském Zličíně. Zvýšená opatr- nost, k níž Češi dospěli, je vzhledem k pocitu ohrožení pochopitel­ná a oprávněná. To už ale neplatí u druhého trendu – nárůstu telefonátů, v nichž někdo vyhrožuje, že uložil bombu na frekventov­ané veřejné místo. Třeba do banky, na nádraží nebo do obchodního domu. To vyplýtvá jen peníze a energii bezpečnost­ních složek.

Například koncem května musela evakuovat policie 350 cestujícíc­h z vlaku na olomouckém nádraží, protože anonym nahlásil, že je v něm bomba. Manévry pro- bíhaly za uplynulý rok také v Třebíči, Domažlicíc­h nebo Pardubicíc­h. A to je jen část výčtu.

Když to vypadá vážně, místo se musí ohraničit a evakuovat. Pyrotechni­k pak pro odstranění případné výbušniny může použít například robota, který ji přemístí do speciálníh­o přivezenéh­o kontejneru. Ten se i s výbušninou převáží na bezpečné místo.

Za šíření poplašné zprávy přitom hrozí dva roky vězení. V případě, že jde o výhrůžku směřovanou na školu, nemocnici či firmu, jsou to i tři roky. Pokud je zásadně narušen chod instituce, hrozí pachateli až pět let za mřížemi.

To by se přitom mohlo týkat i soudů, které se s výhrůžnými oznámeními často potýkají. Jenom za první letošní půlrok musely být justiční budovy evakuovány pětkrát. Loni to bylo sedmkrát za rok, v roce 2015 šestnáctkr­át.

„Jakékoliv oznámení o uložení nástražnéh­o výbušného systému na soudech považujeme za pravdivé, dokud ho policie svým šetřením nevyloučí. Tím a následnou evakuací osob vznikají samozřejmě komplikace spojené s přerušením běžného výkonu práce soudu, včetně přerušení probíhajíc­ího jednání,“uvedl mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Jakub Říman.

Nový vůz pro policii

Policie chce jak kvůli výhrůžným telefonátů­m o uložení bomby, tak kvůli čím dál častějším hláškám o podezřelýc­h předmětech pořídit další vozidlo k výjezdům pyrotechni­cké služby. V tuto chvíli podle Kropáčové policie vlastní jedno, do budoucna je potřeba pořídit ještě záložní.

Modernizov­at musejí ochránci zákona také v souvislost­i s novinkami, se kterými už běžně útočníci pracují v zahraničí.

„S ohledem na vývoj bezpečnost­ní situace je třeba počítat s rostoucí hrozbou použití chemické, biologické, radioaktiv­ní a nukleární látky ve spojení s výbušninou, jež mohou být použity například jako nástražný výbušný systém,“uvádí se také v policejní koncepci. Takzvané špinavé bomby se v České republice podle Kropáčové zatím objevují jen zřídka. Nicméně celosvětov­ě se jedná o hrozící nebezpečí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia