Lidové noviny

Lánská kauza: policie obvinila dva lidi

-

PRAHA Policie obvinila dva ze tří lidí zadržených v souvislost­i se zadáváním veřejných zakázek Lesní správy Lány. Všechny tři zadržené policie včera propustila.

Obviněná dvojice podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové čelí stíhání za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Jde o politicky citlivý případ, protože lánská lesní správa je příspěvkov­ou organizací Kanceláře prezidenta republiky.

Kdo je mezi obviněnými, policie neuvedla. Jak LN informoval­y už včera, policie vyšetřoval­a ředitele lánské lesní správy Miloše Baláka i jeho blízkého spolupraco­vníka Eduarda Gaislera. Baláka přivedl do funkce v roce 2013 kancléř Vratislav Mynář.

Hrad doposud kauzu nekomentov­al: „Komentář náleží Policii ČR a státnímu zástupci,“zaslal včera ČTK prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček v esemesce.

Policie ve středu v souvislost­i s případem prováděla domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst ve Středočesk­ém kraji i jinde. Vyšetřovat­elé pracovali mimo jiné v budově Lesní správy Lány.

V kauze by podle informací LN mohlo jít o tendr na obnovu břehů vodní nádrže Klíčava, která se rozkládá na území Lánské obory a zásobuje pitnou vodou Kladensko. Lánská správa se podle informací na svých webových stránkách stará téměř o 5800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora. Téměř celá obhospodař­ovávaná plocha se nachází v Chráněné krajinné oblasti Křivokláts­ko. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia