Lidové noviny

Zbytečně jsme získali punc potížistů

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Česká vláda nedělala nic, aby našla způsob, jak alespoň část uprchlíků přijmout nebo si vydobýt výjimku, říká pro LN europoslan­ec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

LN Jaká nyní panuje v Bruselu atmosféra poté, co Evropská komise minulý týden zahájila pro neplnění povinností řízení s Českem, Polskem aMaďarskem?

Za tři roky, co jsem tady, nebyla nikdy situace tak vyostřená. Opravdu je teď cítit, že se zbytečně vyhrocují vztahy na lince EU–Visegrád nejen kvůli migraci. Bylo to vidět třeba na jednání ministrů financí, kdy tato skupina blokuje některé potřebné reformy. Jean-Claude Juncker (předseda Evropské komise) totiž rozbil Evropu na základě nesmyslnýc­h kvót. Myslím, že dříve nebo později sama EU dojde k tomu, že systém kvót je prostě nesmysl a že je neudržitel­ný. I ty státy, které přijímaly uprchlíky, je už dnes nemají, protože jim ti lidé utekli. Celá tahle záležitost ale zapříčinil­a to, že v budoucnu nebudou státy Visegrádsk­é skupiny poslušné i v dalších věcech. Pro samotného Junckera by to přitom mělo mít nějaké důsledky.

LN Jak reagují třeba vaši kolegové z jiných zemí na oficiální postoje české vlády?

Postup ministra Chovance tady vůbec nikdo nechápe. Zbytečně přetáhl svoji volební rétoriku. Mezi množstvím imigrantů přitom existují i ti, kteří skutečně potřebují pomoc. Víme, že třeba v Řecku jsou křesťanské komunity ze Sýrie, ale ani se je nesnažíme oslovit, a to je špatně. Před měsícem přišli do Itálie i egyptští křesťané a i tam jsme mohli sehrát pozitivní roli. Tihle lidé by určitě byli schopní se do naší společnost­i začlenit.

LN Jak to, že třeba sousední Slovensko, které přijalo jen o čtyři uprchlíky víc než Česko, se řízení komise vyhnulo?

Jeden z předpoklad­ů, které EU uvedla, je, že státy musí v průběhu jednoho roku alespoň jedenkrát dát nabídku na přijetí. A to, jestli nakonec někoho přijmou, nebo ne, nakonec nebylo rozhodujíc­í. My jsme prostě jako blázni nedělali nic. Měli jsme i řadu možností hledat si výjimky. Zbytečně jsme získali punc potížistů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia