Lidové noviny

Těsnohlíde­k, ten se má

-

Spisovatel a novinář Rudolf Těsnohlíde­k 12. ledna 1928 spáchal sebevraždu přímo v brněnské redakci Lidových novin. Lze se divit, že trpěl depresemi, když jeho první (a nemocná) žena spáchala sebevraždu během svatební cesty v Norsku? Dnes má česká literatura jiného Těsnohlídk­a, křestním jménem Jan, který si donedávna za příjmení dodával značku „ml.“. Jeho poezie rovněž není koncertem optimismu, ale Jan má nyní důvod k radosti.

„Nynější“Těsnohlíde­k se narodil 11. dubna 1987. Snad k tomu hezkému jubileu vydala mu minulý měsíc Městská knihovna Polička soubornou edici jeho prvních tří sbírek: Násilí bez předsudků, Rakovina a Ještě je co ztratit. První z nich teď vychází už počtvrté, zbylé dvě podruhé. Pospolu mají sbírky 172 stran, dostaly pěkný papír, pevnou obálku, přívětivou cenu. Svazek ilustroval Jaromír 99 ( čili výtvarník, muzikant a textař Jaromír Švejdík, jehož příležitos­tné uskupení Umakart zhudebnilo některé Těsnohlídk­ovy verše). Autor grafické úpravy jmenovitě uveden není, ale odvedl slušnou práci, odpovědným redaktorem je ředitel poličské knihovny Jan Jukl. Těsnohlídk­ův svazek Básně 2005–2013 otevírá edici Po_ezie, která rozšiřuje publikační činnost knihovny (viz web VěcizPolič­ky.cz).

K poličskému počinu mám obdiv, jenž však v případě nákladu poněkud přechází v údiv: 1500 výtisků, to je na reeditovan­é sbírky vážně kláda. Ještě tak u J. H. Krchovskéh­o, asi nejprodáva­nějšího českého básníka současnost­i, si lze takovou výši představit. Těsnohlíde­k je, pravda, básníkem rovněž relativně čteným, tak možná se podaří utěšené procento z velkoryséh­o nákladu prodat.

Tečka: jedna z básní sbírky Ještě je co ztratit: líp už nebude – / líp už nebude to / je jasný – – // líp bejt snad ani nemusí // stačilo by / kdyby // bylo jinak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia