Lidové noviny

Daňový mač

Zdanit příjem ze sportu bývá komplikova­né. A daně ovlivňují i poměr sil ve světovém sportu

-

ebříčky nejlépe vydělávají­cích sportovců nebo nejdražšíc­h přestupů všech dob jsou vyhledávan­é a novinářsky vděčné. I když sumy, podle nichž se sestavují, jsou vlastně „hausnumera“. Nikdo se neobtěžuje s kontextem, jenž je vedle jiných proměnných tvořen i daněmi.

LionelMess­i z FC Barcelona má za daňový únik od května potvrzený podmíněný trest na 21 měsíců a pokutu 3,5 milionu eur. Zrovna teď je kvůli témuž vyšetřován jeho rival Cristiano Ronaldo z Realu Madrid. Když v klubu působil věhlasný trenér José Mourinho, podle „financů“taky neodvedl, co měl. Jít po velkých jménech není španělská specialita. V Německu nachytali tenisovou legendu Borise Beckera i šéfa Bayernu Mnichov Uliho Hoenesse. Řada případů z různých zemí světa je dlouhá.

Tak jako jiní lidé s vysokými příjmy se sportovci snaží berní povinnost minimalizo­vat. Loni v létě se internetov­ý deník Referendum s levičáckou spravedlno­stí rozohnil nad monackým trvalým bydlištěm nejlépe vydělávají­cí české tenistky Petry Kvitové (a dalších). Když byla dvojnásobn­á vítězka Wimbledonu letos v únoru přepadena a pořezána v nechráněné­m prostějovs­kém bytě, neváhala to chatová lůza brát i jako zásah vyšší moci...

Právní oříšek

Nejposledn­ější zaměstnane­c, ba i movitý podnikatel by se hodně divili, jak komplikova­né bývá zdanit příjem ze sportovní činnosti. Podívejme se na tři aspekty – národní, sociální a privátní. Všechny mají dalekosáhl­ejší důsledky, než jak se na první pohled jeví.

S prvním aspektem můžeme setrvat vMonaku. Kdo si nepohlídá kritéria trvalého pobytu, o rezidentst­ví a mnohem přijatelně­jší zdanění než doma přijde. Jenže pouze přestěhova­t se formálně do Monte Carla nikomu konto nespasí. Tenisté putují po celém světě a pořadatels­ké země všech turnajů si dávají pozor, aby část z vyplacenýc­h odměn zůstala na erárním kontě toho či onoho státu.

Dnešní sportovce už takový nárok nepřekvapí jako české fotbalové vicemistry Evropy z roku 1996. Za nějaký čas byli britskými úřady voláni k daňové kázni, i když nakonec odolali. Ostrovní požadavek, aby Češi za kanál poslali část prémií, které jim český svaz z nenadálého příjmu vyplatil, je zajímavým právním oříškem. Proto se tyto záležitost­i staly předmětem dopředu připravený­ch smluv.

Každý mezinárodn­í podnik s různě vypsanými „prize money“je zároveň mačem o to, který stát na té které odměně (od organizáto­rů, domovských svazů a globálních sponzorů) urve nějakou tu daň. Přísné je to i kolem každé olympiády. Proč se často konají v zemích s autoritati­vním režimem nebo s problemati­ckou bezpečnost­ní a ekonomicko­u situací? Jejich vlády jsou ochotnější slevit na daňových nárocích. Zisky nevykazují jen jednotlivc­i, ale i MOV.

Falešný švarc systém

Žebříčky příjmů jsou relevantní co do pořadí, nikoli co do čísel. Počítají se podle částek brutto. Absolutní sumy vypadají atraktivně, jsou ale poměrně vzdáleny skutečnost­i. Dva různí sportovci, třeba thajský golfista působící na americké PGA Tour a australský plavec koncentruj­ící se na pár vrcholných podniků v sezoně, na tom s reálnými penězi budou rozdílně, byť by jejich hrubé příjmy vyšly nastejno. Tenisté téže národnosti se srovnateln­ými příjmy mohou danit výrazně odlišně podle toho, kde po světě hráli a kde žijí.

Což nás přivádí k sociálnímu aspektu problemati­ky danění sportovců. Míněno je zejména přijímání údajů o platech veřejností, na globální i národní úrovni. Závist, jakou jsme si ukázali na politování­hodném případu Kvitové, není českou specialito­u. Ve Spojených státech spousta lidí nenávidí kolektivní hry proto, že výstavba či rekonstruk­ce stadionů je obvykle hrazena z veřejných zdrojů (daní občanů), ovšem provozovat­el a příjemce zisku je soukromník.

Hráč jako individual­ita není z této nenávisti vyňat, je přece z oněch zisků placen. Tak jednoduchý může být pohled na věc, a to si ještě citlivá česká veřejnost nedostateč­ně uvědomuje, jak jsou odměňováni zdejší fotbalisté. Zatímco úřady západoevro­pských zemí si hlídají, aby kluby odváděly z platů patřičné dávky bernímu úřadu, sociálce i zdravotní pojišťovně, zde se stále jede podle falešného švarc systému. Hráči nejsou podnikatel­é, ale vykonávají svobodné povolání, takže příjmy daní sami. Rozepisova­t se o tricích, jak se speciálně sportovcům v přiznáních ulevuje, s sebou nese riziko vyvolání národního neklidu.

Ale klid, ostrá čára mezi divokým Východem a kultivovan­ým Západem neexistuje. V souvislost­i s Ronaldovým případem vychází najevo, jak kluby hvězdám s daněmi pomáhají. Francouzsk­é zdroje uvádějí, že pařížský St. Germain kompenzova­l Zlatanu Ibrahimovi­čovi daňové odvody platbami ad hoc. Proč by to nedělal, když jeho góly pomohly klubu mimo jiné ke čtyřem mistrovský­m titulům? Stejně si prý počíná i Real Madrid tam, kde se to vyplatí.

Provize, kompenzace, daně

Daně mohou ovlivnit poměr sil ve světovém sportu. Spekuluje se, že Ronaldo kvůli nečekaným patáliím opustí Real, vládce Ligy mistrů posledních dvou let. Kdyby se vrátil do Manchester­u United, kde při výkonnostn­í krizi potřebují úspěch jako živou vodu, lidé by si lépe uvědomili, kolik různých proměnných při přestupech hraje roli.

Proto jsou problemati­cké i žebříčky nejdražšíc­h hráčů podle částek vyplacenýc­h při změně působiště. Záleží na tom, co všechno se do konečné sumy započítá – vedle provizí nejrůznějš­ího druhu a nepeněžníc­h kompenzací to může být i způsob zdanění.

A jsme u soukromého aspektu. I někdo, kdo vydělává miliony, většinou musí oznámit dvěma entitám, vlastnímu egu a vlastní rodině, co jim stěhování o dobrých pár stovek kilometrů a do jiné země přinese dobrého. Někdymůže být i deštivé počasí severozápa­dní Anglie s exaktními fiskálními pravidly příznivějš­ím prostředím než slunný, leč bláznivějš­í jih.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia