Lidové noviny

S gramy rtuti v těle

-

Potkal jsem ho před dvěma lety v terapeutic­ké komunitě. Spolu s jinými tam tehdy odvykal pervitinu, heroinu a kdoví čemu všemu ještě.

Docela často jsme si povídali. Ne že bychom byli přáteli a ani později jsme se jimi nestali, ale zajímal mě. Byl jiný než ostatní, kteří tam byli s ním. Měl v těle rtuť – několik gramů rtuti (podle svých slov 24 gramů), která ho postupně rozežírala zevnitř a se kterou nelze současnými lékařskými postupy dělat vůbec nic.

Velkou inzulinkou si ji vpravil do žil, když už měl všeho dost. Zlatou dávku riskovat nechtěl, bál se, že ji přežije a skončí jako „slintající debil“v blázinci, tak mi to říkal. Chtěl jistou smrt, jenže přežil, zachránili ho.

Bylo mu něco kolem čtyřiceti, měl hepatitidu typu C, polykal antidepres­iva, plíce mu pracovaly na čtyřicet procent, dluhy dosahovaly někam k půl milionu, nevěděl to přesně (ach, ty laskavé bohyně spotřebite­lského úvěru…), měl malinkou dceru a podle lékařů zhruba dva roky života před sebou (inu, rtuť je přece jenom rtuť).

Vyprávěl mi, že hned potom, co se zbaví závislosti a odejde z komunity, bude několik týdnů vařit pervitin jako o život. A prodá ho komukoli, kdo si o něj řekne. A bude ho prodávat proto, aby mohl dceři ukázat, jak vypadá moře, a vynahradit jí vše, co jí nedal a co už jí dát nestihne.

Tehdy se pořád jen smál, strašně se smál. Byl neprůhledn­ý. Nedával na sobě znát jakékoli emoce, nepozorova­l jsem nic, z čeho by se dalo usoudit, že by cokoliv bral byť jen trochu vážně.

Po pár dnech jsem z komunity odešel a dlouho jsme spolu nemluvili, až nyní – po dvou letech – jsem si s ním znovu povídal. Je čistý, celé dva roky. Pervitin po odchodu z komunity nikdy nevařil, u moře s dcerou nebyl. Bydlí s přítelkyní (i ona, stejně jako on, už dva roky abstinuje) v jedné malé moravské vísce. Pobírá invalidní důchod, každý týden si jehlou aplikuje do břicha interferon (hepatitida C), po kterém má zimnici a bolesti kloubů, a má stále stejné dluhy, sahající někam k půl milionu (u stále stejně laskavých bohyní spotřebite­lského úvěru), které umořuje dvěma stovkami měsíčně.

Ale žije! – navzdory všemu, i lékařsky neřešiteln­ému množství rtuti v těle. Hodně jí má na plicích, taky na játrech a na ledvinách.

Zase se smál, když jsme si spolu povídali, přívětivě se smál a vyprávěl mi hlavně o tom, jak se vídá se svou malou dcerkou, jakým svátkem je pro něj jet s ní do města na zmrzlinu nebo se vykoupat do bazénu. Má teď sice problémy s bílými krvinkami, ale prý to snad nebude nic moc vážného.

Lékaři ho – co se rtuti týče – odevzdali vyšší moci. Až přijde smrt, tak prostě přijde, řekl mi, když jsme se loučili a já se odvážil zeptat, ale zatím smrt nespěchá. A to je dobře.

Zlatou dávku riskovat nechtěl, bál se, že ji přežije a skončí jako „slintající debil“v blázinci, tak mi to říkal. Chtěl jistou smrt, jenže přežil, zachránili ho.

Istvána Léka dnes zastupuje Přemysl Houda

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia