Lidové noviny

Macron na mašině

Francie se chystá budovat pevné jádro EU

-

Příměr o Německu a Francii coby lokomotivě EU působí jako klišé, ale má výhodu. Je už natolik známý, že se nemusí vysvětlova­t. Proto je logické, že nový francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron se před prvním summitem EU za jeho účasti obrátil zejména na Německo: „Přeji si, abychom se vrátili k duchu spolupráce, jaký vládl mezi Françoisem Mitterrand­em a Helmutem Kohlem,“řekl médiím. Chce posílit „alianci důvěry“a obrodit evropskou myšlenku, jinak prý Evropské unii hrozí rozpad. To odpovídá příměru o společné lokomotivě, leč klišovité příměry mají i nevýhodu: zakrývají leccos, v čem praxe drhne za ideou.

Macron se hlásí k alianci Mitterrand­a a Kohla. Proč ne k de Gaullovi a Adenauerov­i? K Chiracovi a Schröderov­i? Možná proto, že Kohl právě zemřel a Macron ho chce uctít. Ale možná si ty dva vybral i z jiného důvodu. Připomínaj­í dobu po listopadu 1989, kdy Spolková republika a její kancléř Kohl něco žádali (zajistit znovusjedn­ocení Německa mezinárodn­ě potvrzenou smlouvou) a Francii přitom obejít nemohli. Právě tehdy – tak alespoň zní tradovaná legenda – kývl Kohl na Mitterrand­ův požadavek po společné evropské měně, po euru.

Už je to více než čtvrt století. Teď Macron potřebuje německého lídra, který by kývl na jeho vizi reformy eurozóny – na společný evropský dluhopis (rozuměj společné ručení za dluhy jednotlivý­ch států eurozóny), na vlastní rozpočet, ba i na vládu eurozóny. Najde ho? Toť otázka, jejíž znění Macron halí do výrazů jako „sloup odpovědnos­ti“a „sloup solidarity“. Ale že ho nemůže hledat nikde jinde než v Německu, je jasné.

Daleko přímější je Macron na vojensko-strategick­é rovině, kde se Berlín drží zpátky. Novinám řekl, že odchod Asada pro něj není podmínkou jednání o míru v Sýrii: „Asad je nepřítelem syrského lidu, nikoli nepřítelem Francie.“Napoleon by to nevyjádřil lépe. Je to velký obrat v uvažování západu Evropy, srovnateln­ý s obratem Donalda Trumpa. Ještě v lednu to vypadalo, že Trump se chce dohodnout s Rusy i Asadem, kdežto Evropa tuto cestu zásadně odmítá. Teď Trump nechal Asadovi sestřelit letadlo, zatímco Macron by s ním jednal.

Prosadí Macron tento postoj do politiky EU? Zase otázka. Leč zkušenosti Francie nepodceňuj­me. Připomeňme, že kdysi „její“Alžírsko jako první arabská země dokázalo ukončit občanskou válku s džihádisty (1992–2002) aspoň jakžtakž fungujícím smírem a amnestií. A zvládlo to bez náletů západních bombardérů a jeho chytrých bomb. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia