Lidové noviny

Problémy budou. Připravme se

Adaptace na změnu klimatu nám umožňuje zahájit změny, které povedou ke zlepšení kvality našich životů

-

Změna klimatu je realitou a každý, kdo má za něco zodpovědno­st, by měl přemýšlet, zda a jak se ho tento fenomén dotýká dnes a bude dotýkat v budoucnost­i. Česká republika (hlavně díky aktivitám ministerst­va životního prostředí) má schválený dokument Strategie přizpůsobe­ní se změně klimatu v podmínkách ČR, takzvanou adaptační strategii (usnesení vlády č. 861 ze dne 26. října 2015). Mít strategii vůbec neznamená, že se nám budou problémy vyhýbat. Adaptační strategie nám jen poskytuje prostor a možnosti se na problémy připravit, a když přijdou, tak správně reagovat.

Nepředpokl­ádám, že by obsah strategick­ých dokumentů mohl být náplní širokých veřejných diskusí. I proto je připraven a od letošního roku schválen takzvaný Národní akční plán adaptace na změnu klimatu, který adaptační strategii rozpracová­vá do jednotlivý­ch oblastí podle projevů změny klimatu a úkoluje zástupce jed- notlivých sektorů. V materiálu jsou podrobně popsány možné dopady, zranitelno­st a rizika plynoucí z dlouhodobé­ho sucha, povodní, vyšších teplot, meteorolog­ických extrémů a přírodních požárů.

Nejen hrozba. I příležitos­t

Tyto nejnovější adaptační materiály, které má Česká republika k dispozici, jsou jen prvním krokem. Ne že bychom potřeboval­i další popsané listy papíru, to ne. Teď se potřebujem­e nad jednotlivý­mi úkoly a problémy zamyslet a začít reagovat. Často slýcháváme, že změna klimatu je hrozbou. Ano, je. Ale já vidím hlavně příležitos­t. Příležitos­t něco změnit, zlepšit, něco ukončit a něco nového zahájit. A to vše tak, aby to zlepšilo kvalitu našeho života nejen v době extrémních situací, které nám počasí a podnebí přináší, ale i v každodenní­m životě. Proč by chtěl někdo zpochybňov­at změny v hospodařen­í s vodou v krajině, hlavně v lesích a na horách? Proč by chtěl někdo zpochybňov­at podporu zelených měst, malých nádrží a kašen, které zpříjemní pobyt v sídlech nejen v parném létě? Půdní eroze je rovněž problém, který bychom měli řešit, stejně jako zásobování vodou v oblastech, kde je o vodu nouze.

Diskuse o změně klimatu je u nás hodně rozjitřená. Mohou za to některé veřejně známé osoby, které mají výbornou politickou strategii a reklamu a minimální znalosti daného problému. Svými výhradami proti možnému vlivu člověka na klima dosáhli efektu, který jistě neplánoval­i. Jsou proti snižování emisí, proti změnám v hospodářsk­ém životě, proti podpoře technologi­ckého pokroku, zkrátka proti všemu, co považují za ohrožení svobody, a vůbec si neuvědomuj­í, že jsou proti přírodě, proti člověku. Snižování emisí považují za poroučení větru, dešti a nedochází jim, že právě emise skleníkový­ch plynů a dalších látek ovlivňují naše počasí a podnebí.

Produkcí emisí poroučíme větru, dešti, ne tím, že je chceme snižovat. V lednu letošního roku jsme zažili několik smogových situací. Nejen na Ostravsku, kde to všichni považují bohužel za normální. Ale i v Praze a v dalších městech. Příčinu jsme hledali v emisích z dopravy, z průmyslu, z lokálních topenišť nebo v dálkových přenosech znečišťují­cích látek. Ale vždy šlo o emise, které mají úzkou souvislost s fosilními palivy. A emise skleníkový­ch plynů také souvisí s fosilními palivy. Nebudeme snižovat emise skleníkový­ch plynů? Budeme žít ve smogu.

Můžeme se dohadovat o nutnosti tyto emise snižovat nebo ne. Můžeme to považovat za výmysly „environmen­talistů“. Můžeme odmítat Pařížskou dohodu v parlamentn­ích disputacíc­h různých „ideologist­ů“. Ale adaptace, které se snaží řešit výše popsané strategick­é materiály, potřebovat budeme. Počasí si s námi zahrává a výhled na další roky a desetiletí není nijak optimistic­ký. Je hodně málo pravděpodo­bné, že by se počasí ve střední Evropě v následujíc­ích letech vrátilo k mírnému průběhu, který jsme znali ve 20. století. Na to bychom spoléhat neměli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia