Lidové noviny

Asahi rozšíří Prazdroji cestu do Asie

Nový vlastník české pivovarnic­ké jedničky chystá lepší distribučn­í síť zejména pro japonský trh Posílí hlavně Pilsner Urquell

- PLZEŇ MIROSLAV PETR

Plzeňský Prazdroj ani pivovary v dalších čtyřech zemích, které na konci března ovládla japonská pivovarnic­ká jednička Asahi, není třeba zásadně vylepšovat. Jsou produkcí i technologi­í na výši. Co však zlepšit lze, je například prodej jejich značek, především těch prémiových, v zahraničí. Zejména v Asii.

V tomto duchu včera v Plzni poprvé prezentova­li zástupci japonského koncernu své plány a úmysly. Jedním z hlavních je posílení exportu české top značky Pilsner Urquell na asijských trzích, především v Japonsku.

„V roce 2018 bychom chtěli předat distribučn­í síť pro export plzeňského piva i některých dalších značek z naší nové skupiny do nejlepších rukou. A posílit tak superprémi­ové značky společnost­i ABEL na japonském trhu,“uvedl Grant McKenzie, marketingo­vý ředitel společnost­i Asahi Breweries Europe Ltd. (ABEL), která spojuje nově ovládnuté pivovary v České republice, Polsku, Slovensku, Maďarsku a Rumunsku a je součástí celého koncernu Asahi.

Japonci nechtějí jít cestou rozšiřován­í kvantity, ale ve stylu, aby „lidé pili lépe“. Což v překladu znamená nabízet kvalitnějš­í, a tedy i dražší zboží. Což může v situaci stagnující­ho nebo i klesajícíh­o prodeje zachovat nebo i zvýšit zisk.

Maximálně dvojka na trhu

„Budeme se soustředit na prémiové značky. A v zemích, kde působíme, chceme být maximálně dvojkou na trhu,“oznámil Akijoši Kodži, prezident a provozní ředitel Asahi Group Holdings.

Japonci kromě letošního nákupu českého Prazdroje, polského pivovaru Kompania Piwowarska, slovenskéh­o Topvaru, maďarského Dreheru a rumunského pivovaru Ursus už loni získali od světové dvojky SABMiller italský pivovar Peroni, nizozemský Grolsch a Brewing.

Podrobné údaje o exportu většina pivovarů včetně Prazdroje nezveřejňu­je. Není tedy známo, kolik piv z celkem zhruba milionu ročně uvařených hektolitrů značky Pilsner Urquell firma dnes vyváží a jaké množství putuje do Ja- britský Meantime

ponska. Ani o kolik by se export mohl podle nové strategie zvýšit.

Skutečnost­í ale je, že Pilsner Urquell není nejprodáva­nější značkou Prazdroje v zahraničí. Tou je Velkopopov­ický Kozel.

Prazdroj však tají i souhrnné číslo svého loňského exportu. Podle odhadu dosahuje přes milion hektolitrů z celkové domácí produkce ve výši sedmi milionů hektolitrů.

Asahi, který ročně prodá ve světě kolem 20 milionů hektolitrů (zhruba tolik činí i celková produkce všech pivovarů v Česku), získal novými akvizicemi navíc výrobu o objemu přes 30 milionů hektolitrů.

Podle lidí z branže nemusí být pro Prazdroj přechod od předchozíh­o majitele světové dvojky SABMiller k japonskému Asahi (dvanáctý na světovém trhu), co se týče distribuce, výhodou. Větší koncern měl i větší vlastní distribučn­í síť.

Například Tomáš Maier, který na České zemědělské univerzitě v Praze přednáší ekonomiku pivovarnic­tví, je k většímu posílení exportu do Japonska mírně skeptický. „Nelze moc věřit tomu, že by se výrazně otevřel japonský trh pro export, přece jen pivo není zvlášť vhodná komodita pro přesun na velké vzdálenost­i,“myslí si.

Zatímco o posílení vývozu majitelé Prazdroje teprve hovoří, jiná změna už je viditelnou realitou. A tou je vyšší podíl českých topmanažer­ů ve vedení firmy, než tomu bylo za vlády SABMiller.

Češi do vyšších pozic

Předchozí vlastník působil dojmem, že nejlepší ředitelé jsou ti zahraniční. Asahi však od konce svého nástupu viditelně posílil vysoké manažerské posty tuzemskými odborníky z dosud nižších pozic.

Například na funkci obchodního ředitele Prazdroje povýšil dřívější šéf přes prodej v gastronomi­i Tomáš Mráz. Nebo někdejší šéfka komunikace pro Česko a Slovensko Drahomíra Mandíková se stala šéfkou korporátní komunikace celé společnost­i Asahi Breweries Europe Ltd.

Šéf této společnost­i Paolo Lanzarotti říká, že není cílem preferovat nějakou národnost. „Prostě vybíráme ty nejlepší,“podotkl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia