Lidové noviny

Schickův přestup? Zbývá podpis

Lvíčata hrají o postup

- PETR ŠEDIVÝ

PRAHA Český fotbalový útočník Patrik Schick si odskočil z polského dějiště mistrovstv­í Evropy do 21 let do Turína. Absolvoval tam zdravotní prohlídku, po které už brzy přestoupí do slavného Juventusu. Stane se druhým nejdražším českým hráčem v historii.

Schick ve středu večer pomohl českým fotbalistů­m k důležité výhře 3:1 nad Itálií, ve čtvrtek ráno odletěl na skok do Itálie.

O zdravotníc­h testech oficiálně informoval Juventus: „Patrik Schick dokončil velkou část lékařské prohlídky potřebné k jeho přestupu ze Sampdorie. Nyní se vrací k reprezenta­ci.“

Po zdravotní prohlídce zbývá už jen podepsat smlouvu. Což je formalita, ale kvůli mistrovstv­í Evropy se termín hledá složitěji.

Schick je každopádně už jen krůček od svého životního přestupu. Juventus zaplatí za 21letého českého útočníka 30 milionů eur, což je v přepočtu 797 milionů korun.

Z českých fotbalistů stál víc jen Pavel Nedvěd – Juventus za něj v roce 2001 zaplatil Laziu Řím v přepočtu 1,6 miliardy korun.

Kvůli cestě do Itálie vynechal Schick z programu české jednadvací­tky jen jeden den, kdy byl naplánován pouze lehčí, regeneračn­í trénink.

„Patrik požádal o krátké uvolnění, aby mohl absolvovat lékařskou prohlídku a další procedury souvisejíc­í se změnou klubu. Po zvážení všech okolností jsme hráči v jeho žádosti vyhověli,“vysvětlilm­anažer reprezenta­ce Jaromír Šeterle.

„Jsem moc rád, že mi vedení Čeští mladíci budou hrát zítra proti Dánsku (20.45) o postup do semifinále. Tam postoupí všichni tři vítězové skupin a nejlepší tým z druhých míst. Češi stále mohou skupinu vyhrát, ale nastat může i varianta, kdy ani výhra stačit nemusí. Postup přímo zajistí, když porazí Dánsko a Itálie vyhraje nad Německem 2:0. Z druhého místa by Česko postupoval­o, pokud vyhraje nad Dánskem a Německo porazí Itálii nebo remizuje. Nebo když Itálie porazí Německo, ale ne o dva góly (už zmíněný výsledek 2:0 by poslal Česko na první místo, ostatní italské výhry o dva góly by pro českou reprezenta­ci znamenaly nepostupov­é třetí místo). jednadvací­tky tuto cestu umožnilo. Je to pro mě důležité. Věřím, že mi to nakonec pomůže i tady na turnaji, že se vrátím s čistou hlavou,“konstatova­l jednadvace­tiletý Schick.

Prožívá raketovou kariéru. Vždyť ještě v sezoně 2015/2016 hostoval ze Sparty v Bohemians 1905.

Osm ligových gólů mu vyneslo nabídku ze Sampdorie Janov, kam přestoupil za čtyři miliony eur. Tam v uplynulém ročníku zaujal jedenácti ligovými góly, a tak po roce mění dres znovu.

Už brzy bude oficiálně hráčem Juventusu Turín, který je jedním z nejlepších a nejslavněj­ších klubů planety.

Schick se v něm bude muset vypořádat s extrémní konkurencí. Vždyť Juventus má na soupisce třeba Gonzala Higuaína nebo Maria Mandžukiče.

 ?? Patrik Schick FOTO JUVENTUS FC ??
Patrik Schick FOTO JUVENTUS FC

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia