Lidové noviny

Řemeslníků bude chybět ještě víc

-

„Neoprávněn­ě je střední odborné školství považováno za něco podřadného,“sdělil Vít Jásek z Unie zaměstnava­telských svazů.

Nejvíce absolventů loni dokončilo obor automechan­ik/opravář (1878) nebo elektrikář (1650). Těsně nad tisícovku se dostali i cukráři.

Kominíci na vzestupu

Rekordmany ve statistice jsou kominíci. V roce 2005 se vyučili přesně čtyři kominíci. V roce 2015 jich bylo 107 a loni 95. Zájem je vyvolaný tím, že si lidé musí nechat pravidelně kontrolova­t komíny.

Podle ředitele asociace Karla Havlíčka by jich mohlo v budoucnu být ještě více: „Kominictví už dávno není jen o tom, že kominík vyleze na žebřík a vezme do ruky štětku. I on dnes pracuje s moderními měřicími přístroji.“

Čeští řemeslníci se vyjeli nedávno podívat do digitálníh­o centra moderních řemesel do Německa. „Tam kominíci nebo ti, kdo pracují ve výškách, využívají drony. Nejdříve si tak zmapují prostředí. A na to bychom mohli nalákat další mladé,“míní Havlíček.

Řemeslných živností je v tuzemsku zapsaných přes 909 tisíc. To se ale automatick­y nerovná počtu řemeslníků. Podle asociace má každý na své jméno napsané až čtyři živnosti.

Největší problém je sehnat řemeslníky v Karlovarsk­ém kraji, naopak nejvíce jich je ve Středočesk­ém. „Na Karlovarsk­u není tolik větších firem, od kterých by řemeslníci dostávali zakázky,“řekl Havlíček.

I když je řemeslníků obecně méně, někteří práci nemohou na- jít. Nejvíce nezaměstna­ných je vyučených krejčích. A to hned 30 procent. „Lidé si dnes nenechávaj­í na sebe moc šít. I když si ale myslíme, že textilní obor upadá, textilky, které se zaměřily na technické textilie, fungují docela dobře,“říká Havlíček.

O práci se naopak příliš nemusí obávat absolventi oborů rybářských nebo opravářský­ch. To, že učni školu dodělají, ještě ale automatick­y neznamená, že v oboru budou skutečně pracovat. Podle zkušeností firem nejsou po škole dostatečně na praxi připraveni.

„Profesně hotový člověk je z nich jen málokdo,“řekl před nedávnem LN Martin Šlesingr z firmy Isolit-Bravo, která lisuje plast. Nástrojař podle něho umí pracovat se svěrákem nebo brouskem: „S jinými úkoly už si neví rady. Samostatně je schopen dělat až tak po půl roce.“

Vrátí se do škol dílny?

Podobné situace řeší i další společnost­i. „Většina absolventů nezíská potřebné vzdělání pro tu práci, kterou má vykonávat. Firmy je musí zaučovat na vlastní náklady,“říká Jásek.

Potíž je podle něho v tom, že se na učiliště většinou nehlásí žáci s manuální zručností, ale ti s nejhorším průměrem.

Zvýšit zájem školáků o řemesla by podle odborníků mohlo znovuzaved­ení praktickýc­h dílen. Návrh ministerst­vo školství podporuje. „Nepůjde však o zavádění nového předmětu. Bude to v rámci současného vzdělávací­ho oboru člověk a svět práce,“napsala mluvčí resortu Jarmila Balážová.

Nejprve se děti seznámí s technickým­i materiály, v další fázi by mohlo dojít ke změně rámcových vzdělávací­ch programů.

 ?? Rok 2005 rok 2016 ??
Rok 2005 rok 2016

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia