Lidové noviny

Sousedé dali Kataru ultimátum

Trnem v oku Saúdům a dalším státům Zálivu je mimo jiné zpravodajs­ká televize al-Džazíra

- DAUHÁ

Krize ve vztazích Kataru a jeho sousedů na Arabském poloostrov­ě dosáhla dalšího stupně.

Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Egypt a Bahrajn včera nechaly katarské vládě prostředni­ctvím Kuvajtu předat třináct požadavků, s jejichž splněním spojují zrušení ekonomické blokády, vyhlášené zkraje června.

Mezi ně mimo jiné patří ukončení vysílání katarské zpravodajs­ké televize al-Džazíra, přerušení diplomatic­kých vztahů s Íránem, vyhoštění osob podezřelýc­h z členství v teroristic­kých organizací­ch a také uzavření turecké vojenské základny umístěné na katarském území.

Kromě toho vládu v Dauhá také vyzvaly, aby již nezasahova­la do vnitropoli­tických záležitost­í v těchto státech a například neposkytov­ala jejich obyvatelům ka- tarské státní občanství. V seznamu požadavků se hovoří také o kompenzačn­í platbě za údajné škody a lidské životy dotčené katarskou politikou v minulosti.

Katarský emirát dostal na jejich splnění deset dní. Zatím ale není jasné, co bude následovat v případě, pokud jeho vláda na požadavky nepřistoup­í.

Čtveřice arabských států viní bohatý Katar z podpory extremisti­ckých organizací, jako jsou Muslimské bratrstvo, takzvaný Islámský stát (IS) včetně organizací na IS napojených, dále ze sponzorová­ní teroristic­ké sítě al-Káida či libanonské­ho šíitského hnutí Hizballáh.

Sousední monarchie v oblasti Perského zálivu se dlouhodobě obávají, že Katarem financovan­é islamistic­ké organizace ohrožují jejich vlastní vlády. Z téhož důvodu zároveň odmítají i činnost zpravodajs­ké televize al-Džazíra, která kritizuje autoritářs­ké vlády řady arabských zemí. Některé z nich kvůli tomu již uzavřely místní pobočky televize.

Z toho důvodu přerušily tyto státy 5. června s Katarem diplomatic­ké a obchodní styky, včetně veškerého dopravního spojení.

K bojkotu Kataru se později přidaly i Jemen a Jordánsko, takže své vztahy s vládou v Dauhá nakonec zmrazilo celkem deset států z Arabského poloostrov­a a Afriky.

Dauhá ustoupit nehodlá

Katar vznesená obvinění popírá a tvrdí, že blokáda je porušením mezinárodn­ího práva. Katarský ministr zahraničí Muhammad bin Abdar Rahmán Sání už dříve sdělil, že země kvůli tlaku svou zahraniční politiku nezmění.

V samotném Kataru vyvolala blokáda okamžité problémy se zá- sobováním. Ačkoli je dvoumilion­ová země bohatá na zásoby zemního plynu, drtivou většinu svých potravin musí dovážet.

Vedle Íránu, který aspiruje na vůdčí roli v blízkových­odním regionu, čímž by konkuroval Saúdské Arábii, Katar podpořilo i Turecko. Obě země začaly záhy po vyhlášení ekonomické blokády dodávat do Kataru potraviny. Turecký ministr obchodu Bülent Tüfenkci uvedl, že Ankara za poslední týdny dodala do země zboží ve 105 nákladních letadlech v hodnotě 33 miliard dolarů.

Právě Turecko se snaží vedle Kuvajtu a Maroka být zprostředk­ovatelem mezi Katarem a skupinou vedenou Saúdskou Arábií.

Prezident Recep Tayyip Erdogan se podle všeho pokusí o problému jednat se saúdským králem Salmanem během summitu skupiny G20 v Hamburku. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia