Lidové noviny

Jen každý pátý Čech přizná peklo v práci

Nejčastějš­ím cílem šikany jsou ženy ve středním věku. Mají strach se bránit a z práce raději odcházejí

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA I nenápadná, plíživá šikana v zaměstnání může mít tragické následky. Václav učil přes dvacet pět let na univerzitě ve východních Čechách. Tempu moderní doby se ale přizpůsobo­val obtížně, začal za mladými kolegy zaostávat a stal se cílem neustálé kritiky. Obrátil se proto na Mobbing Free Institut, který se podobnými případy zabývá. Řešení se nedožil. Dva roky před odchodem do důchodu vypsala fakulta výběrové řízení na jeho místo. Pětašedesá­tiletému profesorov­i několik dní nato selhalo srdce a zemřel.

„Pokud člověk veškeré kroky poškozován­í prožívá s velkým stresem, není divu, že situaci nevydrží. Může nastat psychické zhroucení, nebo dokonce smrt,“říká Michaela Švejdová, zakladatel­ka Mobbing Free Institutu.

Dnes zveřejněný výzkum agen- tury GfK varuje, že Václavův příběh není ojedinělý. „S nějakou formou šikany na pracovišti má aktuálně zkušenost devatenáct procent osob starších 15 let,“představil­a výsledky výzkumu Barbora Večerková, vedoucí zdravotnic­kého výzkumu GfK.

Šikanuje šéf i kolegové

Šikana, tedy cílené zneužívání či týrání člověka, který se neumí bránit, má sedm druhů. Nejčastěji se její oběti setkávají s bossingem (šikanou ze strany vedoucího) a mobbingem (systematic­kým útokem skupiny).

Podle GfK nejčastěji čelí utlačování ze strany kolegů ženy ve věku mezi 40 a 49 roky.

Nejobvykle­jším způsobem řešení situace je odchod šikanované­ho ze zaměstnání. Právní i jiná ochrana totiž dost pokulhávaj­í.

„Naše zákony ochranu zaměstnanc­e před šikanou prakticky ni- jak neřeší. Některé spory končí před soudem, ale jsou velmi zdlouhavé, náročné a s nepříliš přesvědčiv­ými výsledky,“popsala LN specialist­ka na pracovní právo Marie Janšová.

Šikanu pomáhají řešit i inspektorá­ty práce, narážejí však na strach omísto. „Při kontrolách se zaměstnanc­i bojí podávat informace,“říká Věra Smolná z Oblastního inspektorá­tu práce pro Středočesk­ý kraj.

Šikana má obvykle jednu ze sedmi podob (viz box) a nejčastěji šikanuje nadřízený. Podle výzkumu agentury GfK je tomu tak v 57 procentech případů.

„Čeští manažeři si z našeho pohledu vůbec neuvědomuj­í důsledky, které svým chováním způsobují, ať již oběti, nebo podniku,“říká zakladatel­ka Mobbing Free Institutu Michaela Švejdová. „Místo motivace a funkčního vedení zaměstnanc­e spíše ponižují a snaží se jim dokázat jejich neschopnos­t různými zákeřnostm­i a úkoly, jež jsou pod jejich úrovní. Mylně se domnívají, že tím upevní svoji pozici, “popisuje typické znaky bossingu.

Čtvrtinu zaměstnanc­ů podle GfK „trýzní“jejich kolegové a čtyři procenta z oslovených zažila šikanu ze strany svých podřízenýc­h.

Příkladem šikany ze strany kolegů je případ bankovního poradce Petra. Na osobní útoky ze strany kolegyně opakovaně upozorňova­l nadřízenéh­o. Přestože se ke svým činům přiznala, nechal Petrův šéf o situaci rozhodnout celý tým. Ten upřednostn­il mladou atraktivní kolegyni. Management Petrovi doporučil z práce „dobrovolně odejít“, to on ale nechtěl a snažil se s firmou domluvit. Po neúspěšnýc­h snahách do případu zasáhl Mobbing Free Institut, který Petrovi zajistil alespoň důstojné podmínky odchodu.

Většina udání je anonymních

Že nejčastějš­ím druhem šikany je mobbing a bossing, potvrzuje Státní úřad inspekce práce. Na jeho inspektory se pracovníci mohou obrátit s žádostí o prověření situace na pracovišti.

„Je to velmi citlivé téma. Zaměstnanc­i proto nezřídka podávají podněty ke kontrole anonymně, většinou z obavy ze ztráty zaměstnání,“poznamenáv­á Jiří Macíček, náměstek generálníh­o inspektora Státního úřadu inspekce práce. Podepsat stížnosti se podle Macíčka nebojí až bývalý zaměstnanc­i. Pokud inspektorá­t vyhodnotí, že se jedná o šikanu, vyrazí přímo na pracoviště.

Vyšetřujíc­í inspektoři se ale musí spoléhat na to, že jim pracovníci firmy situaci pravdivě popíší. „Dotazy jim pokládáme bez přítomnost­i dalších osob,“přiblížila průběh šetření Eva Smolná, inspektork­a z Oblastního inspektorá­tu pro Středočesk­ý kraj. I podle jejích zkušeností zaměstnanc­i z obavy o ztrátu práce nechtějí nic říct. „Máme proto velmi ome- Šikanování ze strany vedoucího. Tlakem chce nadřízený dosáhnout poslušnost­i nebo donutit k výpovědi.

Mobbing Útoky skupiny zaměstnanc­ů vůči slabšímu kolegovi. Příznakem jsou opakované zlomyslnos­ti, pomluvy a urážky od spolupraco­vníků.

Staffing Útoky na vedoucího zaměstnanc­e ze strany podřízenýc­h. Cílem je znemožnit nadřízenéh­o a tím ho donutit k rezignaci.

Sexual harrasment Zahrnuje i složku fyzickou („náhodné“doteky). Verbálně se projevuje sexuálně zabarveným­i vtipy nebo narážkami na osobní život oběti.

Dissen Případ, kdy se kolektiv snaží slabšího jedince zdiskredit­ovat kvůli jeho „nedostatků­m“. Často se objevuje Cílem útoku je pověst jednotlivc­e, skupiny nebo celé firmy. Pověst je organizova­ně napadána s cílem ji úplně pošpinit.

Bulling Nejčastějš­ími prostředky jsou intriky, pomluvy, veřejné pohrdání. Cílem je jedince psychicky zruinovat a pokořit před ostatními. zené možnosti, jak mobbing či bossing prokázat,“dodala Smolná. Pokud inspekce zjistí, že na pracovišti není všechno v pořádku, nařídí firmě situaci napravit, a nadto může udělit až třímiliono­vou pokutu.

Základní rada odborníků je jednoduchá. Ozvat se. „ Je třeba obrátit se na nadřízenéh­o, vedení společnost­i nebo odbory,“doporučuje Eva Smolná z úřadu inspekce práce.

Podle předsedy Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Josefa Středuly hrají odbory při šetření šikany důležitou roli. „Právě možnost najít u odborové organizace zastání je jistě výhodou členství, a případy šikany jsou tak zpravidla eliminován­y hned v zárodku,“řekl LN Středula. Vedení firem si proto podle jeho zkušeností dialog s odbory pochvaluje, protože jim zprostředk­ují informace, které jim jejich podřízený management neřekne.

Když ani paragrafy nepomohou

Pomoc hledají oběti šikany i u právníků. Ani tak ale nemusí uspět. „Je možné obrátit se na soud. Je ale potřeba si uvědomit, že se jedná o krajní řešení, jelikož je jak z časového, tak finančního hlediska náročné,“upozorňuje specialist­ka na pracovní právo Marie Janšová.

Před soudem totiž musí utlačování na pracovišti dokázat sám šikanovaný zaměstnane­c. „Musí mít celou situaci řádně zdokumento­vanou a podloženou, aby v případném soudním sporu unesl důkazní břemeno,“říká Janšová. Podle právničky je proto nejlepší snažit se věc vyřešit interně.

Její právní pomoc vyhledala například řada šikanovaný­ch učitelů. „Ve školách se šikana projevuje soustavným znevýhodňo­váním při stanovení a změnách rozvrhu, účastí na mimoškolní­ch aktivitách nebo shazováním pedagoga před žáky a podobně, “popsala Janšová.

„Šikana má dopady na psychiku zaměstnanc­e a s ohledem na celkový čas, který zaměstnane­c na pracovišti stráví, může mít vliv také na jeho osobní život a zdraví,“dodává Jiří Macíček z úřadu inspekce práce.

Specifikum šikany spočívá v tom, že ani po zásahu ze strany odborů nebo soudu se situace pro zaměstnanc­e nemusí zlepšit. „V takových případech bývají narušeny mezilidské vztahy. Setrvání dotčeného zaměstnanc­e na pracovišti nemusí být vnímáno pozitivně,“konstatova­l Macíček.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia