Lidové noviny

Máme dvě favoritky Wimbledonu

Petra Kvitová a Karolína Plíšková se ocitly v centru pozornosti tenisového světa

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

EASTBOURNE/PRAHA „V roce comebacků je ten její tím nejvíce strhujícím a nepravděpo­dobným zároveň,“napsal o triumfu Petry Kvitové na turnaji v Birmingham­u britský list Telegraph. Vystihuje to světové reakce na pohádkový příběh o tom, jak šest měsíců od pořezání levé ruky neznámým pachatelem dokázala vystoupat zpět na výsluní.

Ale nejen to. Akcie českých tenistek dosud nikdy v historii nebyly tak vysoko. Ještě se nestalo, aby největšími favoritkam­i na titul v ženské dvouhře ve Wimbledonu byly dvě z nich. Podle tuzemských i zahraniční­ch sázkových kanceláří, jmenujme Bwin, Tipsport či Fortunu, jsou Petra Kvitová (na snímku vpravo) a Karolína Plíšková s kurzem 6 : 1, respektive 6,5 : 1 daleko před ostatními adeptkami na triumf. Vždyť současná světová jednička Angelique Kerberová má kurz na vítězství v All England Clubu 13 : 1, aktuální dvojka Simona Halepová dokonce 21 : 1. „Tráva je pro obě Češky oblíbeným povrchem, jejich stylu naprosto vyhovuje a těžko hledají konkurenci. Kvitová v Londýně dvakrát triumfoval­a a vyhrála turnaj v Birmingham­u, Plíšková se titulu na grandslamu mocně přibližuje,“uvedl vedoucí bookmaker Tipsportu Ladislav Pavlis.

Pokud by turnaj ovládla Plíšková, stala by se světovou jedničkou. Kvitová by po triumfech z let 2011 a 2014 dovršila hattrick a její návrat po vážném zranění rovnou na tenisový olymp by se stal námětem legendární­ch příběhů. „Jsem velmi, velmi šťastná. Tohle jsem na druhém turnaji po návratu nečekala. Ano, cítím se jako v pohádce,“řekla Kvitová po nedělním triumfu v Birmingham­u.

Její příběh dojal řadu renomovaný­ch expertů. „Souboj Kvitová vs. Bartyová může být nejdojemně­jším finálovým zápasem celého roku,“výjimečnos­t finálového vítězství Kvitové v Birmingham­u nad Australank­ou Ashleigh Bartyovou oceňuje populární tenisový novinář Jon Wertheim. „Jsi pro mě inspirací, takhle hraje opravdová šampionka. Milujeme tě, chyběla jsi nám a jsme rádi, že jsi zpátky na kurtech,“vzkázala Kvitové na kurtu Bartyová. Česká tenistka, která se vrátila na kurty před měsícem na Roland Garros, tehdy vypadla ve druhém kole. Na turnaji v Birmingham­u, kde ji triumf vynesl 146 200 dolarů (v přepočtu 3,4 milionu korun), však ukázala, že travnatý povrch je její nejoblíben­ější. „Protloukla jsem se v životě velice obtížnou dobou. Snažila jsem se, abych se uzdravila amohla normálně hýbat prsty. Musela jsem hodně dřít, abych se mohla vrátit na kurty. Že se mi to povedlo a ještě jsem dokázala vyhrát turnaj, to je něco naprosto výjimečnéh­o,“uvedla aktuálně dvanáctá hráčka světa. Tento týden měla nastoupit v generálce na Wimbledon v Eastbourne, kvůli pěti zápasům v krátké době a drobnějším problémům s břišními svaly se však rozhodla turnaj vynechat a nastoupit až příští týden na Wimbledonu. Pochvalova­la si, že ji podnik v Birmingham­u důkladně připravil. „ Asi to zní zvláštně, ale bylo fajn ztratit ve finále první set. Musela jsem bojovat ve druhém a ve třetím. Získala jsem extra sebevědomí, že dokážu utkání otočit. Ve Wimbledonu mě nečekají jednoduché mače,“uvedla Kvitová. „Ruka drží, což je nejlepší zpráva po tak dlouhém týdnu. Fakt bylo všechno super, žádná bolest. Pořád ji leduju, abnormálně se o ni starám a do konce kariéry starat budu,“dodala ke svému zdravotním­u stavu.

Plíšková zase bude chtít završit úctyhodnou sérii úspěchů, kterou odstartova­la finálovou účastí na loňském US Open. Na Australian Open vypadla ve čtvrtfinál­e a na French Open až v semifinále. Los na Wimbledonu sice proběhne až v pátek, takže nelze vyloučit, že se aktuální světová trojka Plíšková neutká s Kvitovou už v osmifinále. Pokud se však Češky objeví v opačné polovině pavouka, pak by byla velká šance na to, aby si ve Wimbledonu jako první Češky v historii proti sobě zahrály finále. V roce 1986 se sice ve finále utkalyMart­ina Navrátilov­á a Hana Mandlíková, prvně jmenovaná však v té době už hájila barvy USA.

V tomto ohledu byl pro Kvitovou velice zajímavý postup turnajem při druhém wimbledons­kém triumfu v roce 2014, kdy cestou do finále vyřadila hned tři Češky. Nejprve Andreu Hlaváčkovo­u, ve čtvrtfinál­e Barboru Strýcovou a v semifinále Lucii Šafářovou. Ve finále pak povolila Kanaďance Eugenii Bouchardov­é pouhé tři hry. Za celý turnaj pak ztratila jediný set proti Američance Venus Williamsov­é. A právě sedmatřice­tiletá Američanka je spolu s Johannou Kontaovou a Garbiní Muguruzaov­ou jednou z tenistek, s nimiž by měly mít Češky k cestě za titulem největší práci. PETRA KVITOVÁ 6,5 - 6 - 6 KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 6,5 - 6 - 6,5 J. Kontaová (USA) 11 - 8,5 - 11 G. Muguruzaov­á (Šp.) 11 - 11 - 11 V. Williamsov­á (USA) 12 - 14 - 13 A. Kerberová (Něm.) 13 - 13 - 13 V. Azarenková (Běl.) 15 - 16 - 15 J. Ostapenkov­á (Lot.) 19 - 15 - 15 M. Keysová (USA) 20 - 14 - 17 S. Halepová (Rum.) 20 - 14 - 21 C. Vandeweghe­ová (USA)

20 - 20 - 19

Zdroj: kurzy Tipsportu, Fortuny, Bwin.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia