Lidové noviny

Na Kohlův pohřeb letí náhradník

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Kolem pohřbu bývalého německého kancléře Helmuta Kohla se v Česku strhla politická přetahovan­á. Dala by se shrnout do otázky: Poletí na smuteční tryznu do Štrasburku Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek, Miloš Zeman, nebo dokonce Václav Klaus? Řešení je překvapivé.

Jde nejen o to, kdo si více váží odkazu sjednotite­le Německa. Česká vláda byla postavena před situaci, kdy musela hledat náhradníka za Bohuslava Sobotku, jemuž pozvánka na rozloučení s Kohlem dorazila. Premiér bude muset tryznu vynechat kvůli cestě do Japonska. Ze čtyřdenní návštěvy se vrací v noci z pátku na sobotu a bylo by krajně obtížné rovnou se přemístit do francouzsk­ého Štrasburku, kde Evropský parlament organizuje státnický akt.

Vláda proto pověřila účastí politickéh­o náhradníka. Nestal se jím ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, ale v souladu s protokolem první místopředs­eda vlády Richard Brabec (ANO), který je po Sobotkovi druhým nejvýše postaveným mužem kabinetu.

Do věci se ale vložil i Pražský hrad. Ten sice do rozhodnutí vlády, koho na Kohlův pohřeb vyslat, formálně nemá co mluvit, přesto to ale udělal. „Doporučili jsme účast prezidenta Václava Klause,“řekl LN mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Klaus dal nakonec přednost přednášce v Aténách.

Proč by právě Klaus měl Česko reprezento­vat? „Po skonu bývalého spolkového kancléře se vyjádřil zcela jednoznačn­ě,“doplnil Ovčáček. Připomeňme, že Zemanův předchůdce na Hradě v den, kdy Kohl zemřel, zdůraznil osobní vazby. „Když jsem byl předsedou vlády a on německým kancléřem, mnohokrát jsem s ním jednal a mnohokrát osobně hovořil. Měl jsem ho rád,“napsal Klaus. Podle zdrojů LN Zemanovi toto osobní vyznání imponovalo mnohem víc než Sobotkova kondolence.

Sám Klaus ovšem Zemanovo lobbování nakonec ani nepotřebov­al. Svou zvažovanou účast na Kohlově pohřbu odvolal. „Koliduje to s termínem přednášky v Aténách, které dá pan prezident přednost,“řekl LN Petr Macinka, mluvčí Institutu Václava Klause.

Tahanice o Kohlův odkaz nejsou jen českou výsadou. Strhly se také v Německu. Vdova po kancléři sjednotite­li Maike Kohl-Richterová si nepřála, aby na pohřbu jejího chotě promluvi- la kancléřka Angela Merkelová. Naopak preferoval­a maďarského premiéra Viktora Orbána.

Výsledkem tahanic je fakt, že v sobotu proběhnou tryzny hned tři a rakev s Kohlem stráví na cestách deset hodin. První část rozloučení proběhne dopoledne v Evropském parlamentu ve Štrasburku. V budově, která stojí symbolicky na březích Rýna a odráží francouzsk­o-německé spojenectv­í. Státní pohřeb tu bude mít na půdě EU svou premiéru.

Vystavena bude rakev s ostat- ky Helmuta Kohla, zakrytá modrou unijní vlajkou s hvězdami. Počítá se s účastí kompletní evropské špičky – předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, šéfa Evropské rady Donalda Tuska i předsedy unijní sněmovny Antonia Tajaniho. Nad rakví pak promluví německá kancléřka Angela Merkelová, francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron a někdejší americký prezident Bill Clinton. Ve Štrasburku se za Česko objeví právě ministr Brabec.

Kolem druhé odpolední by policejní vrtulník měl Kohlovo tělo dopravit do Ludwigshaf­enu, odkud se kancléřovy ostatky vydají pohřebním vozem do katedrály ve Špýru. Tam od 18 hodin bude probíhat zádušní mše.

Finální, třetí část obřadu proběhne pouze v rodinném kruhu. Helmut Kohl bude v sobotu ve 20.45 pohřben na hřbitově vedle katedrály. I sem ale dolehnou rozpory v rodině. Například Kohlův syn Walter se rodinného obřadu nezúčastní na protest proti tomu, že si Kohlova vdova nepřála žádný státní pohřeb.

 ?? (vlevo) a německý kancléř Helmut Kohl v roce 1997 FOTO ČTK ?? Václav Klaus
(vlevo) a německý kancléř Helmut Kohl v roce 1997 FOTO ČTK Václav Klaus

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia