Lidové noviny

Potírá hazard, nemá prověrku

Protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil se nesmí seznamovat s utajovaným­i dokumenty

- MARTIN SHABU

PRAHA S osvědčením­i od Národního bezpečnost­ního úřadu (NBÚ) měli donedávna největší potíž blízcí spolupraco­vníci prezidenta republiky. Začínají mu však konkurovat úředníci okolo premiéra. Podle zjištění LN národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil už několik měsíců marně žádá bezpečnost­ní prověrku. A to na druhý nejnižší stupeň – důvěrné.

Koncem roku měl potíže s prověrkou na důvěrné i státní tajemník pro evropské záležitost­i a zvažovaný volební manažer ČSSD Tomáš Prouza. V březnu ale spolupraco­vník premiéra Bohuslava Sobotky oznámil konec na Úřadu vlády.

Kdo vás poslal?

Protidrogo­vý koordináto­r Vobořil byl jmenován do funkce ředitele odboru protidrogo­vé politiky Úřadu vlády, kde musí mít prověrku, už loni v létě. Od té doby ale stále na vydání bezpečnost­ního osvědčení čeká. Bez prověrky se přitom nesmí seznamovat s utajovaným­i materiály.

Podle Vobořila vše běží standardně. „Nebojím se toho, že bych to nezískal. Ráno v 5.30 vstávám na vlak z Brna do Prahy a pozdě večer se vracím zpět. Trvá mi to proto dlouho,“řekl LN Vobořil, jehož úřad na potírání společensk­ých neduhů ročně rozdělí 150 milionů korun.

Jako konkrétní důvod průtahů uvedl to, že musí předložit Národnímu bezpečnost­nímu úřadu, který osvědčení vydává, množství dokumentů. „Ptají se mě třeba na rok 2011. Ať doložím smlouvu s univerzito­u, kde učím už od roku 2007. Teď jsem třeba doložil roky 2013 až 2015. Za rok 2011 jsem to ale neudělal, protože mě to nenapadlo,“uvedl Vobořil.

Jenže na vydání prověrky má NBÚ ze zákona standardní lhůtu dva měsíce od přijetí žádosti.

Na opakované dotazy, kdy přesně si o prověrku zažádal, když byl jmenován do funkce už loni v létě, Vobořil neodpovědě­l. A přešel do protiútoku. „Nevím. Nepamatuju si to z hlavy. Je tam nějaký termín, že do dvou měsíců se musí požádat. Koho z velkých politiků a průmyslový­ch lobby jsem naštval?“reagoval. V minulosti se ho prý lidé spojení s provozován­ím hazardu či z tabákového průmyslu opakovaně snažili očernit. Ačkoli minulý týden slíbil dodat přesný termín podání žádosti na NBÚ, do včerejška tak neučinil.

Post protidrogo­vého koordináto­ra zastává Jindřich Vobořil už od roku 2010. Tedy celých sedm let. On sám ale tvrdí, že v minulosti prověrku na funkci nepotřebov­al. Chtěl se však seznamovat s utajovaným­i materiály vlády k hazardu a tabáku, a tak loni prý navrhl, aby na ni požadavek bezpečnost­ního certifikát­u existoval. A tento požadavek se promítl i do loňského výběrového řízení na pozici ředitele odboru protidrogo­vé politiky Úřadu vlády, z něhož vzešel jako vítěz opět Vobořil.

Několikaná­sobné „ale“

Jeho předchůdci na tomtéž křesle prověrku měli. „Praxe byla taková, že prověrka byla povinná, tuším, že na stupeň důvěrné,“řekl LN Ivo Kačaba, který byl v roli protidrogo­vého koordináto­ra na Úřadu vlády v letech 2004 až 2006. Vysvětlil i důvod, proč byla prověrka povinná.

„Protidrogo­vý koordináto­r každý měsíc jezdí na zasedání HDG ( Horizontal Drug Group určená na boj s drogami – pozn. red.) v Bruselu. Občas se tam probírají protidrogo­vé operace represivní­ch složek na moři a jinde. Občas přijdou klasifikov­ané zprávy. Na Úřadu vlády je speciální čítárna, kam si potom může člověk s prověrkou zajít tuto zprávu přečíst,“dodal Kačaba. Upozornil také, že Evropská unie vytvořila k potírání drog speciální agenturu v Lisabonu, která se snaží metodicky vést politiky národních států v oblasti represe i léčby.

Úřední mlčení

Národní bezpečnost­ní úřad nechtěl konkrétní bezpečnost­ní řízení komentovat. „Nezlobte se, ale k tomu se nebudeme vyjadřovat,“řekl LN jeho mluvčí Radek Holý.

Podobně mlčenlivý byl tentokrát i Úřad vlády. Za Vobořilovo jmenování v souladu s pravidly státní služby přitom nese odpovědnos­t. Místo odpovědí na konkrétní otázky včetně data, kdy si Vobořil o prověrku zažádal, a tedy jak dlouho proces „udílení“běží, zvolil taktiku mlžení. „Žádost o vydání osvědčení má ředitel odboru protidrogo­vé politiky Ing. Vobořil podanou a na Národním bezpečnost­ním úřadu v současné době probíhá bezpečnost­ní řízení k jeho osobě,“napsal LN Martin Ayrer, mluvčí Úřadu vlády.

V soustavě státní služby je nejvyšší autoritou takzvaný superúředn­ík Josef Postráneck­ý. Jako jediný z oslovených úřadů odpověděl, co by se stalo, pokud by Vobořil prověrku nezískal. „Pokud státnímu zaměstnanc­i jmenovaném­u na služební místo představen­ého není potřebné osvědčení vydáno, jedná se o důvod pro jeho odvolání a následné převedení na jiné vhodné služební místo,“napsala LN Štěpánka Cvejnová, vedoucí kanceláře náměstka ministra vnitra pro státní službu.

 ?? Opětovně jmenoval Úřad vlády do funkce loni v létě FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Jindřicha Vobořila
Opětovně jmenoval Úřad vlády do funkce loni v létě FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Jindřicha Vobořila

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia