Lidové noviny

Horáček chce sbírat podpisy pro soupeře

Jiří Drahoš pomoc odmítá. Jde o šlechetné gesto na pomoc ekonomicky slabším prezidents­kým uchazečům, nebo o chytrý marketingo­vý tah?

- ROBERT SATTLER

PRAHA Prezidents­ký uchazeč Michal Horáček se rozhodl pomoci svým protikandi­dátům. Ve svých petičních stáncích chce sbírat podpisy i pro Jiřího Drahoše a Marka Hilšera. Slibuje si, že tím přispěje ke zvýšení demokratic­kého prostředí. Zatímco Hilšer Horáčkovo gesto vítá, Drahoš je považuje za zbytečné a podpisové archy od Horáčkova týmu přebírat nebude.

Michal Horáček získal potřebných 50 tisíc podpisů už v průběhu května. Přesto nepolevuje a se sběrem pokračuje. Chce předejít riziku, že by po kontrole správnosti podpisů ministerst­vem vnitra mohl spadnout pod požadovano­u hranici, jako se to před pěti lety stalo Vladimíru Dlouhému a Tomiovi Okamurovi. Zároveň by rád nashromážd­ěným počtem stanovil nový rekord.

Proč se však rozhodl pomoci splnit požadovaný limit Hilšerovi a Drahošovi?

„Volby by měly lidem dátmožnost výběru z širší palety kandidátů. Soutěžit by se mělo v programech, názorech a osobnostní­ch kvalitách,“řekl serveru Lidovky.cz textař a někdejší bookmaker. Dodal, že kritérium sebraných podpisů nepovažuje za významné.

„Bude dobré podpisy pro všechny shromáždit co nejdříve, abychom se mohli začít věnovat skutečně politickým tématům,“doplnil. Petiční archy se jmény protikandi­dátů by se na jeho stáncích měly objevit nejpozději 1. července.

Drahoš nemá zájem, Hilšer je rád

Lékař Marek Hilšer považuje Horáčkovu aktivitu za šlechetnou podporu demokratic­ké společnost­i a pomoc kandidátům s menší ekonomicko­u silou. Naopak bývalý šéf Akademie věd Drahoš je podle slov své mluvčí Lenky Pastorčáko­vé v rozpacích.

„Panu Horáčkovi za jeho iniciativu děkujeme, ale považujeme ji za zcela zbytečnou, spíše narušuje náš systém přímé komunikace s dobrovolní­ky a sympatizan­ty,“komentoval­a Pastorčáko­vá Horáčkův nápad. Na cizím stánku prý volební tým bývalého šéfa Akade- mie věd nedokáže ovlivnit, kdo a jak s podporovat­eli hovoří.

„Sami o dosažení rekordu neusilujem­e, sběr podpisů není soutěž, proto jsme také zvolili odlišnou strategii než například pan Horáček,“dodala Drahošova mluvčí.

Že by potřebného počtu podpisů nedosáhl, se Drahošův tým neobává. Dosud se mu podařilo posbírat zhruba 30 tisíc podpisů, Hilšer jich má sedm tisíc.

Ovčáček: „Šikovný postup“

Michal Horáček zároveň uvedl, že dalšímu konkurento­vi, současnému prezidento­vi Miloši Zemanovi, pomáhat nebude. „Hodnoty, které reprezentu­je, jsou neslučitel­né s těmi, které zastávám já,“poznamenal.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka dává Horáček svým krokem zřetelně najevo, že z trojice dle průzkumu Zemanových největších soupeřů se považuje za favorita. „Z jeho strany jde v každém případě o zcela legitimní a zároveň z hlediska vlastní propagace velmi šikovný postup,“uvedl Ovčáček pro Lidovky.cz. Informací, kolik má Zeman dosud posbíráno podpisů, prý nedisponuj­e.

Vedle zmíněné čtveřice svou prezidents­kou kandidatur­u oznámili také někdejší poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka, bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl, podnikatel Igor Sládek nebo sochař Emil Adamec. Zájem projevil předseda strany republikán­ů Miroslav Sládek či aktivistka Jana Yngland Hrušková. Podle informací LN minulý týden nabídl miliardář Pavel Sehnal, který se pokouší oživit ODA, kandidatur­u rovněž Vratislavu Kulhánkovi, někdejšímu šéfovi automobilk­y Škoda Auto.

 ?? Nasbíral Horáček již v květnu FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? 50 tisíc podpisů
Nasbíral Horáček již v květnu FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK 50 tisíc podpisů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia