Lidové noviny

Naší společnost­i chybí bratrství

Petr Drulák

- ONDŘEJ KOUTNÍK

LN Od teroristic­kých útoků ve Francii uplynul rok a půl. Jaká je v zemi atmosféra?

Na jedné straně je Francie stále v takzvaném stavu nouze. Bezpečnost­ní síly jsou přítomny v ulicích. Není výjimkou, že vznikají krizové situace – například v minulém týdnu na Champs-Élysées proběhl útok. V posledních měsících ale dochází hlavně k atakům na bezpečnost­ní složky. Možná jde o nový trend. Francie ví, že s takovými hrozbami musí žít. Na druhou stranu si nemyslím, že by se to nějak zvlášť dotýkalo běžného života. Samozřejmě, občas tu jsou dopravní omezení při vyhlášení pohotovost­i, běžný život francouzsk­é společnost­i to ale nijak zásadně neomezuje.

LN Zvykli si Francouzi na hrozbu, která na ně může číhat kdykoliv a kdekoliv?

Počítají s tím. Nejsou to však věci, na které se dá příliš připravit. Je to nečekané jako dopravní nehoda, jako občan proti takovým hrozbám moc nezmůžete. Teroristic­ké hrozby jsou zkrátka jedním z rizik naší moderní, západní společnost­i.

LN Semklo nebezpečí terorismu francouzsk­ý národ?

Bezprostře­dně po atentátech ano, solidarita mezi lidmi byla znát. Že by však šlo o trvalý stav, nelze asi tvrdit. Těžko navíc říct, jak by takové semknutí národa v praxi mělo vypadat a co by mělo znamenat. Probíhala tu poměrně ostrá a zajímavá předvolebn­í kampaň, v níž lidé podporoval­i i kandidáty jako Marine Le Penovou.

LN Nakolik téma terorismu zasáhlo do nedávných prezidents­kých a parlamentn­ích voleb?

Nepřijde mi, že by terorismus nějak zásadně volby ovlivnil. Prezident Macron rozhodně nebyl tím, kdo by se z tohoto tématu snažil vytlouct politický kapitál.

LN Jak se vás osobně hrozba terorismu v Paříži dotýká? Měl jste tu někdy strach?

Strach zde nemám. Samozřejmě, můžete mít obavu, že se vám stane autonehoda, zhruba ve stejné intenci vnímám i nebezpečí teroristic­kých útoků. Ta hrozba není taková, že by měnila každodenní život. Jednou začas k něčemu dojde, ale francouzsk­ý bezpečnost­ní aparát na hrozby reaguje rychle. Nemyslím si, že jde o nebezpečí, které by mělo racionálně ovlivnit běžný život.

LN Co o Francii a náladě její společnost­i ukázaly prezidents­ké a parlamentn­í volby?

Ukazuje se jistý začátek proměny politickéh­o systému. Tradiční politické strany se dostaly do krize, společnost je z nich unavená. O tom byly francouzsk­é volby. Francouzi dali důvěru novému politickém­u hnutí La République en marche!, které nemá žádnou historii. V době voleb existovalo asi rok. Ukázalo se, že únava Francie se nepřelila do nenávistné­ho hlasu či odmítnutí základních evropských hodnot. Podařilo se zachovat to dobré, co evropská politika přináší – v tom zřejmě spočívá fenomén prezidenta Macrona.

LN

Souvisí Macronův úspěch s trendem úpadku tradičních stran a politiků, který vidíme i v zahraničí – ať už v USA, nebo i v České republice?

U Donalda Trumpa je rozdíl v tom, že americký prezident se v kampani vymezoval tematicky proti všemu a proti tradičním postojům USA ve světě. Naproti tomu Macron podporuje angažmá Francie v Evropské unii, v multilater­álních organizací­ch – v tomto je opakem prezidenta Trumpa. Spojuje je fakt, že přicházejí zvnějšku tradiční politiky, byť oba se jí během své kariéry dotkli. Macron se hlásí k pokračován­í politiky otevřenost­i Francie vůči světu, naopak Trump v tomto ohledu přichází s rozdílným poselstvím.

LNV čem podle vás spočívá únava lidí z tradičních politickýc­h stran?

Je to těžká, spíše filozofick­á otázka. Stále se držím myšlenky, se kterou jsem pracoval v knize Politika nezájmu. Jde o problém, že lidé ztratili a ztrácejí schopnost bratrství. Jsou tři velké pilíře, na kterých naše společnost stojí – svoboda, rovnost, bratrství. Svoboda je v posledních desetiletí­ch a zejména v české společnost­i tematizová­na značně. Na rovnost se trochu pozapomína­lo, v posledních letech se však toto téma vrací – vezměte si, jakým způsobem rezonuje dílo Kapitál v 21. století od francouzsk­ého ekonoma Thomase Pikettyho.

Bratrství je nejtíže uchopiteln­é, je to něco, co společnost­i dává kohezi. Politické strany a systém nemohou bratrství vytvářet, to musí vycházet ze společnost­i. Politický systém bratrství potřebuje pro své fungování. Jenže ve společnost­i se princip bratrství vytrácí, což ve výsledku škodí politickém­u systému. Pokud v této věci nedojde ke změně, dotkne se to i nových hnutí, která jsou nyní u nás

Do funkce českého velvyslanc­e ve Francii nastoupil Petr Drulák (44 let) v únoru 2017.

Politolog a levicový intelektuá­l, v letech 2004 až 2013 vedl Ústav mezinárodn­ích vztahů.

V únoru 2014 si ho ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přivedl na ministerst­vo jako svého prvního náměstka, s účinností služebního zákona, který oddělil odborné náměstky od kabinetu ministra, se stal politickým tajemníkem.

Loni v létě podal Drulák po rozmíšce s ministrem výpověď, ale pak se staří přátelé udobřili a Drulák ji stáhl.

O jeho jmenování velvyslanc­em se strhla politická bitva. Proti byl především ministr kultury Daniel Herman. Na stranu Druláka se postavil prezident Miloš Zeman.

i ve světě na vzestupu. Abych to shrnul, považuji za hluboký společensk­ý problém, že společnost ztrácí schopnost solidarity – to, čemu se dříve říkalo bratrství.

LN Ve francouzsk­ých parlamentn­ích volbách zvítězilo Macronovo hnutí En Marche!, v českých průzkumech dominuje Babišovo ANO. Bude jejich role epizodní, nebo se trvale usadí v politickém systému?

Kladu si otázku, do čeho se tato hnutí transformu­jí. Například ANO se mění v politickou stranu. Nelze však vyloučit variantu, že se tato hnutí promění v nějakou jinou organizaci či fenomén, se kterým tady zatím nemáme zkušenost. Čas ukáže.

LN Je frustrace francouzsk­ých voličů z kamenných stran podobná té české?

Nedokážu přesně odpovědět. Francouzsk­ý zájem o politiku a veřejné dění je mnohem silnější než u Čechů. Tady je politika každodenní­m tématem mezi běžnými lidmi, což se o České republice nedá říct. Francouzi žijí více politicky než my. Takže není jednoduché oba systémy a nálady ve společnost­i srovnávat.

Z terasy pařížské ambasády má Petr Drulák výhled na Eiffelovu věž, vzdálenou jen pár set metrů. Dobrý přehled má i o francouzsk­é politice. V rozhovoru pro LN český velvyslane­c hovoří mimo jiné o příčinách úpadku stran ve Francii a České republice.

LN Velký úpadek v Evropě prodělávaj­í levicové strany, zejména ty sociálněde­mokratické. Co se musí stát, aby se zase nastartova­ly?

Evropská levice hledá recept, jak se dostat z krize. Naposledy jsme viděli špatný výsledek levice v Nizozemsku. Na druhou stranu v Německu má sociální demokracie poměrně klíčové místo na politické scéně. Ve Velké Británii to vypadalo, že Corbynův odklon doleva labouristy poškodí. Jak se ale ukazuje, není tomu tak a Corbyn potvrdil pozici lídra, s nímž je třeba počítat. Levicové strany musejí přetransfo­rmovat svůj program, aby vyšly vstříc novým potřebám voličů, kteří je donedávna volili. V 90. letech fungoval blairismus a krok směrem do liberálníh­o středu. Nyní levice hledá, jak dál. Radikální úklon doleva by napříč Evropou ale nefungoval. Každá z jednotlivý­ch stran bude muset najít vlastní způsob.

LN Nakolik úspěšným lídrem bude v ČSSD váš nadřízený a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek?

Omlouvám se, ale českou scénu a volební kampaň nebudu hodnotit.

LN Kdy je reálné, že Emmanuel Macron navštíví Českou republiku?

Česká scéna je ve volební kampani. Až se věci usadí, začnou se organizova­t schůzky na nejvyšší úrovni. Zatím dochází k setkáním v Bruselu. Čas na bilateráln­í návštěvy nadejde patrně až v příštím roce.

 ?? Z teroru nemám, říká Petr Drulák FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Strach
Z teroru nemám, říká Petr Drulák FOTO MAFRA – DAN MATERNA Strach

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia