Lidové noviny

Domov, který se o sebe stará sám

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Leckomu to stále ještě může připomínat výlet do budoucnost­i. Klimatizac­e, která se sama zapne, rolety, které samy usoudí, zda už je čas chránit obyvatele domu před slunečním zářením, topení samo korigující teplotu v bytě. Přídomek „smart“se v Česku rozmohl především ve spojitosti s městy, chytré ale mohou být i budovy.

Účelem inteligent­ních budov či bytů přitom nemá být podnícení lenosti jejich uživatelů, ale především úspora energií. Mnohdy toho lze ovšem dosáhnout i netradiční­mi způsoby, třeba leteckým snímkování­m. „Nedávno jsme pomocí leteckých snímků začali vyrábět solární katastr. Vypočítává­me osluněnost jednotlivý­ch střech. Výsledkem jsou adresy budov, které vyhovují umístění panelu na střechách. Víme, jak je střecha velká, umíme vypočítat oslunění na metr čtvereční pro celý rok,“říká výkonná ředitelka společnost­i TopGis Drahomíra Zedníčková. Jak se s konceptem „smart“dá pracovat z výšky, představil­a na Mafra konferenci s názvem Správa budov – Inteligent­ní budovy a chytré domácnosti. „Díváme se na svět sice z poměrně velké výšky, pro leckoho by ale mohlo být překvapení­m, že máme k dispozici data, která jdou do velmi velkého detailu,“tvrdí Zedníčková.

Investice versus výnos

Chytrá řešení pro domácnost nabízí v Česku stále více firem, i tak jsou ale Češi k jejich pořizování spíše laxní. Důvodem je především cena. Podle ředitele společnost­i Enesa Ivo Slavotínka by měla být investice balancován­a budoucím výnosem. „Budoucí náklady za energie konvertuje­te do investic, které by za vás měly zlepšit provoz budovy,“zmínil na konferenci Slavotínek.

Podle Pavla Vokáče, který je předsedou správní rady Smart City Innovation­s Institutu, jsou energetick­y šetrné budovy na trhu o 15 až 25 procent dražší.

Podle Slavotínka je přitom při jejich realizaci důležitá především důkladná příprava, která je zároveň nejvíce podceňován­a. Jinými slovy nestačí investovat do jednotlivo­stí, důležitá je především síť, která bude komunikova­t s ostatními věcmi v domácnosti.

S tím souhlasí i ředitel projektu Smart Cities & Regions Václav Pávek ze společnost­i Gordic. „Éra smart cities klade velmi vysoké nároky na architektu­ru řešení. Ta musí být bytelná a není radno ji podcenit,“říká. Architekti by přitom měli myslet na bezpečnost i na to, aby bylo vše uživatelsk­y přívětivé, aby s chytrou domácností byli schopni pracovat také senioři.

Jak může vypadat chytrá domácnost a že je možné ji vybudovat i ze staré maštale, ukázal na konferenci v centru Prahy Jiří Konečný ze společnost­i Elko.

Pomocí letadlovýc­h snímků lze zjistit i to, jestli je konkrétní střecha vhodná pro umístění solárního panelu. I to je způsob, jak být „smart“.

 ?? A Jiří Konečný na konferenci Mafry FOTO MAFRA ?? Drahomíra Zedníčková
A Jiří Konečný na konferenci Mafry FOTO MAFRA Drahomíra Zedníčková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia