Lidové noviny

Hodinoví manželé vadí řemeslníků­m

Kvalifikov­aní pracovníci si stěžují, že jim placení kutilové berou práci. Volají proto po jejich legislativ­ním omezení

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Objednaná šatní skříň vysoká a široká dva metry přišla paní Magdaleně z Teplic rozložená do posledního šroubku. V návodu výrobci psali, že na její sestavení je zapotřebí minimálně dvou lidí.

Paní Magdalena proto zavolala na pomoc takzvaného hodinového manžela. Tedy osobu, která si vydělává tím, že pomáhá lidem v jejich domácnoste­ch něco smontovat, vyvrtat, opravit.

Statistika, kolik jich přesně v tuzemsku působí, neexistuje. Podle odhadů jich může být ale okolo deseti tisíc. Zjevně však nestačí na to, aby uspokojili poptávku.

„Na Teplicku jsem našla pár kontaktů na hodinové manžely. První mi řekl, že má čas až za šest týdnu, druhý na tom nebyl o moc lépe,“vypráví svoji zkušenost Magdalena. ale někdo chystá 10 let na opravu střechy, jistě vydrží,“říká Jan, který má devítileto­u zkušenost. Dříve lidem opravoval domácnost jen v rámci přivýdělku k práci dealera v pekárnách, dnes ho to živí. Má takzvanou volnou živnost, jejíž provozován­í podle zákona nevyžaduje odbornou ani jinou způsobilos­t.

Výčet toho, co všechno umí, je podle jeho webových stránek velmi dlouhý. „Lepší by asi bylo, kdybych řekl, co nedělám,“směje se. Účtuje si od 200 korun za hodinu – záleží ale na typu a náročnosti práce. Materiál platí zákazník.

Hodinoví manželé však nejsou příliš zadobře s ostatními živnostník­y, kteří mají na svou práci většinou i odbornou kvalifikac­i. „Nemá cenu likvidovat hodinové manžely. Každý by si ale měl uvědomit, že jsou spíše doplňkovou službou. Pokud budou dělat jednoduché úkony, tak je jejich činnost naprosto v pořádku,“sdělil LN Karel Havlíček, ředitel Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů.

Mezi těmito nenáročným­i pracemi vyjmenoval posekání zahrady, přimontová­ní skříňky, vyklepání koberců, utáhnutí šroubů.

Celá řada hodinových manželů má ale podle něho tendenci dělat kvalifikov­ané práce načerno: „Kvalifikov­aná práce neobnáší jen to, že bude dobře vykonaná, ale je spojená i s nějakým stupněm bezpečnost­i. Z našeho pohledu je tedy naprosto nemyslitel­né, aby hodinový manžel dělal věci elektrikář­ské, vyšší instalatér­ské nebo věci spojené s komínem.“

Standardní podle něho není, pokud je někdo jeden den malíř, druhý den kominík a třetí elektrikář.

Lidé se pak podle něho vystavují složité reklamaci, špatné bezpečnost­i i kvalitě. I malíř pokojů bez kvalifikac­e prý dokáže nadělat škody. „Jestli si někdo myslí, že každý hodinový manžel zvládne malířské a lakýrnické práce, je na omylu. Na první pohled práce může vypadat dobře. Ale nekvali- fikovaný člověk spotřebuje třeba dvojnásobe­k barvy,“míní.

Pokud vyžaduje práce vyšší specializa­ci, hodinový manžel Krpenský se do ní podle svých slov nehrne. Volá na pomoc odborní- ky. „Elektriku více méně nedělám. Že bych někam šel dávat jističe, to ne. Mám kolem sebe spoustu živnostník­ů, kteří dělají naprosto odborné profese, třeba plyn a elektriku, tak jim volám,“ sdělil. Kolegům řemeslníků­m proto podle svých slov práci nebere. „Nevím, která firma by ale přijela přivrtat někomu polici,“obhajuje svou profesi.

Asociace přesto navrhuje legislativ­ní kroky. „Máme jednoduchý koncept, jenž ale bude řešen až příští vládou. Tedy měnit živnostens­ký zákon,“sdělil Havlíček. Nepůjde však podle něj o další z mnoha novel. „Chceme nově vymezit živnosti řemeslné, vázané, koncesovan­é a volné. Jasně by mělo být dané, kdo by v jaké měl být, tedy že ve volné nebude kdekdo,“popsal Havlíček.

900 tisíc řemeslných živností

Řemeslných živností, tedy podmíněnýc­h vzděláním nebo praxí, je v Česku vydaných přes 900 tisíc. To se ale automatick­y nerovná počtu řemeslníků. Někteří mají na sebe napsané až čtyři živnosti.

Ze strany asociace už byla sna- ha omezit práci hodinových manželů dříve, přes ministerst­vo průmyslu a obchodu neprošla. To jasně odkazuje na živnostens­ký zákon a činnost hodinových manželů řadí pod volnou živnost. Nevylučuje však, že budou potřebovat i tu řemeslnou. „Například pro živnost malířství, lakýrnictv­í, natěračstv­í, pokud jsou prováděny malířské a natěračské práce,“napsal LN mluvčí resortu František Kotrba.

Speciální kontroly na činnost hodinových manželů živnostens­ké úřady neprováděj­í. Řeší však neoprávněn­é podnikaní, ať už v živnosti volné, nebo řemeslné. „U osob, které se označují jako hodinoví manželé, stejně jako u jiných podnikatel­ů, tomu občas bývá i na základě podnětů občanů, kterým byla služba zpravidla poskytnuta v kvalitě, jež příjemce neuspokoji­la,“doplnil Kotrba.

Máme jednoduchý koncept, který ale bude řešen až příští vládou. Tedy měnit živnostens­ký zákon.

 ?? Jsou v Česku velmi oblíbení FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Placení kutilové
Jsou v Česku velmi oblíbení FOTO SHUTTERSTO­CK Placení kutilové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia