Lidové noviny

Londýn: Občané EU, zůstaňte

Menšinová vláda

- ROBERT SCHUSTER

LONDÝN/PRAHA „Chtěla bych vás ubezpečit, že nikdo z občanů členských států Evropské unie nebude muset opustit zemi v okamžiku, kdy Spojené království odejde z Evropské unie. Chceme, abyste zůstali.“

S těmito slovy včera představil­a britská premiérka Theresa Mayová v parlamentu pozici své vlády v otázce budoucího postavení unijních občanů ve Velké Britá- nii poté, co země nejpozději za dva roky opustí EU.

Stalo se tak přesně týden poté, co v Bruselu začala oficiální jednání o podmínkách brexitu. Právě otázka budoucího postavení tří milionů unijních občanů ve Spojeném království a naopak milionu Britů ve státech EU je považována za nejdůležit­ější bod na samém úvodu rozhovorů.

V patnáctist­ránkovém dokumentu, který Londýn zaslal do Bruselu, je britská vláda připravena garantovat jim stejná práva jako britským občanům, včetně jejich plného zapojení do sociálního či zdravotníh­o systému.

Včera představen­ý návrh britské vlády je detailním rozpracová­ním stanoviska, jež Mayová poprvé představil­a na summitu členských států Evropské unie koncem minulého týdne.

Její slova ale tehdy umnoha evropských lídrů vyvolala zklamání. Například předseda Evropské rady Donald Tusk uvedl, že nabíd-

Britští konzervati­vci premiérky Theresy Mayové včera podepsali dohodu o parlamentn­í spolupráci se severoirsk­ou Demokratic­kou unionistic­kou stranou (DUP).

Jejích 10 poslanců bude hlasovat v klíčových otázkách spolu s konzervati­vci a zajistí jim tak parlamentn­í většinu. Podpora se týká rozpočtu, záležitost­í okolo brexitu či bezpečnost­ní politiky.

Za to získá DUP, která je nejsilnějš­í stranou v Severním Irsku, během příštích dvou let miliardu liber, jež mají podpořit místní ekonomiku, infrastruk­turu a zdravotnic­tví. čtk

ka Londýna zůstala za očekáváním­i.

Britové počítají s tím, že pokud budou chtít občané členských států Evropské unie získat status trvalého pobytu, budou se muset podrobit přezkumu vlastní minulosti, aby se tak vyloučilo jejich případné zapojení do kriminální­ch aktivit.

Stejně tak má platit, že občané EU, kteří se na území Spojeného království dopustí opakovanýc­h nebo obzvlášť závažných trestných činů, mají být rychleji vyhoštěni ze země.

Spor o unijní soud přetrvává

Pokud jde o postavení evropských občanů v Británii, spočívá největší neshoda v případné pravomoci Soudního dvora Evropské unie rozhodovat ve sporech mezi nimi a britskými úřady.

Zatímco Brusel trvá na tom, aby se občané sedmadvací­tky i nadále mohli odvolávat k unijnímu soudu, je něco takového pro britskou vládu nepřijatel­né. Londýn argumentuj­e tím, že jedním z hlavních cílů brexitu bylo získání plné suverenity, a to i v justičních záležitost­ech. Ministr pro záležitost­i brexitu David Davis o ví- kendu pro BBC naznačil, že řešení by mohlo spočívat v podobě zavedení „arbitrážní dohody“, jež by pak byla součástí přechodnýc­h ustanovení.

Davis rovněž prohlásil, že jeho vláda bude usilovat o to, aby britští občané neztratili účast na stávajícím systému evropského zdravotníh­o pojištění.

Pokud by na to ovšem Brusel odmítal přistoupit, je Londýn dle ministra pro brexit připraven uhradit roční náklady ve výši 155 milionů liber z vlastního rozpočtu. Cílem má být, aby Britové cestující na kontinent nepocítili žádné změny, pokud jde o jejich zdravotní pojištění.

Davis také prohlásil, že očekává, že „německý automobilo­vý průmysl, bavorští a francouzšt­í farmáři, italští výrobci bílého zboží“vytvoří tlak na evropské lídry, aby chtěli uzavřít s Velkou Británií obchodní dohodu, neboť nyní činí jejich přebytek ve vzájemné bilanci šedesát miliard liber.

Občané Evropské unie žijící ve Spojeném království nepřetržit­ě pět let, mají mít po brexitu stejné postavení jako domácí obyvatelé. Ti, kteří přijdou později, budou mít možnost požádat po pěti letech o právo se v zemi trvale usadit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia