Lidové noviny

Russiagate velvyslanc­e Kisljaka

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Ruský diplomat skončí podle některých spekulací svou misi ve Spojených státech

MOSKVA/PRAHA Celou noc prý musela mluvčí ruského ministerst­va zahraničí Marija Zacharovov­á odpovídat na otázky západních novinářů ohledně údajného blížícího se odjezdu velvyslanc­e Ruska v USA Sergeje Kisljaka z Washington­u. Informace se objevila předtím na twitterové­m účtu bývalého velvyslanc­e USA v Rusku Michaela McFaula. Zacharovov­á ostrým tónem McFaulovi vyčinila za šíření fám a ještě neopomněla dodat: „McFaul utekl s ostudou z Moskvy, kde nesplnil žádný z diplomatic­kých úkolů…“Naopak Kisljak je podle Zacharovov­é vynikající diplomat, který má za sebou skvělých devět let důstojné služby v USA. Že by ho někdo chtěl odvolat, na ministerst­vu nevědí. Nevědí to ani v Kremlu, protože tam mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov všechny zvědavé novináře odkázal právě na paní Zacharovov­ou. Byl z toho včera pěkný zmatek, ale informace upřesňujíc­í, co se s Kisljakem děje, se neobjevila žádná.

Kisljak není jen prostým velvyslanc­em. Je to muž, o kterém koluje řada dohadů, z nichž nejčastějš­í je obvinění z toho, že se namísto diplomacií zabývá špionáží a organizací akcí podobných té, jež rozvrátila rusko-americké vztahy vloni na podzim: údajný útok ruských hackerů na Demokratic­kou stranu dodnes Američané vyšetřují. A Kisljak prý hrál v aféře Russiagate zásadní roli.

Jeho předvolebn­í schůzky s Trumpovým zetěm Jaredem Kushnerem, s poradcem pro národní bezpečnost Michaelem Flynnem a s generálním prokurátor­em a ministrem spravedlno­sti Jeffersone­m Sessionsem jsou přinejmenš­ím podezřelé. Ani jeden z nich o jednání s ruským ambasadore­m neinformov­al, jak si to žádá americký protokol. Podle časopisu Newsweek poté, co vyšly tyto skutečnost­i najevo, stal se Kisljak doslova „radioaktiv­ní“. Nikdo se s ním nechce stýkat, všichni se obávají, že budou obviněni z kontaktů s Rusy.

Šestašedes­átiletý původně jaderný fyzik Sergej Kisljak, o kterém mnozí hovoří jako o geniálním diplomatov­i, tvrdí, že se ničeho špatného nedopustil. Měl vynikající kontakty. Jeho cílem bylo bezesporu zlepšit vztahy Washington­u a Moskvy a byl ochoten pro to udělat téměř cokoliv.

Doufal, že poté, co Trump převezme vládu nad Amerikou, se věci uberou správným směrem. Jenže aféra Russiagate Trumpovi jakékoliv ústupky znemožnila.

 ?? Diplomat Kisljak na loňském setkání s Trumpem. FOTO REUTERS ?? Rozuměli si.
Diplomat Kisljak na loňském setkání s Trumpem. FOTO REUTERS Rozuměli si.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia